A fiam bezárkózik a számítógéppel - olvasói levél

Olvasói levél sorozatunkban bárki kérdezhet szakértőinktől és igyekszünk ezekre pár napon belül reagálni és a szélesebb érdeklődésre számot tartó kérdéseket akár ezen az oldalon is megvitatni.

2016.12.06 Tóth Dániel

Kedves szakértők!

Fiam (14 éves) már egész kicsi korától nagyon jól értett a számítógépekhez, és minden lehetséges alkalomra valamilyen számítógépekhez való dolgokat kért és kapott is tőlünk gyakran. Én nem értek egyáltalán hozzá (sajnos, hozzátenném), de azt gondoltuk, hogy ez hasznos, ha ő igen. Végül is ez már más korszak. Sokáig persze csak játszott rajta, de ahogy nő, az az érzésem, mintha egyre több időt töltene a gép előtt.

Iskola után egyből hazajön és minden alkalmat megragad, hogy otthon maradjon és bezárkózik, alig lehet vele beszélni, vagy elvinni valahová.

Mivel nem értek hozzá, nem tudom pontosan mit csinál, tudom, hogy vannak iskolai feladatok is, amihez kell a számítógép, de azért ennyi? Hát az nem hiszem. Próbáltuk tiltani, de nem sok sikerrel és félek, hogy azért ha tényleg vannak iskolai feladatok is, akkor nehogy emiatt maradjon le nekem. (A jegyei is kezdenek rosszabbak lenni, mint korábban, de nem tudom emiatt-e). Kérem mondják meg, mennyit egészséges ezt csinálni egy nap? Vagy egy héten? És hogy tudom ezt ellenőrizni? Lehet venni valamit ami kikapcsolja a gépet egy idő után?

köszöntem

Csilla, Gyöngyös

Amennyiben a válasz alapján további kérdése merült fel, úgy érzi, azonosításra került egy probléma, amin érdemes dolgozni, vagy minden igyekezet ellenére sem javul a helyzet, forduljon szakemberhez, vegyen igénybe konzultációt. A szakértői válasz (levél/videó) nem minősül terápiának, sem valódi diagnózis nem állítható fel és orvosi tanácsadásnak sem tekinthető.

Címlapfotó forrása: wikimedia.org