Videójáték-függőség: a WHO szerint is mentális zavar mostantól!

Az idei év első hírei között szerepelt az a közlemény, amit a hazai sajtó is átvett, és sok helyen meg is jelent; a WHO a mentális zavarok közé sorolta a játékfüggőséget. A „Hogyan mondjam el neked” azonban kíváncsi volt a miértekre is, a WHO pedig minden kérdésre válaszolt. Vajon mit értenek pontosan mentális zavaron, mekkorának látják a játékfüggőség problémáját, és mit gondolnak azokról a hangokról, melyek az ő álláspontjuk ellenkezőjét állítják? Íme, a válaszok mindenre, és még többre.

2018.01.24 Kárpáti Judit

A közlemény szerint, melyet január első napjaiban adott ki a szervezet, a játékfüggőség olyan súlyosan tartós vagy visszatérő viselkedés, amelyben a játék elsőbbséget élvez az élet más területeivel szemben. A WHO 11. alkalommal adja ki a betegségek nemzetközi osztályozásának listáját (ICD), és ez az első alkalom, amikor a mentális betegségek listájára felkerült a játékfüggőség. Hogy tiszta legyen a kép, elsőként érdemes tudni, egyáltalán mit fed a már említett ICD, azaz a Betegségek Nemzetközi Osztályozása elnevezés? Azt a célt szolgálja ez a lista, hogy világszerte egységesen nyomon lehessen követni az egyes egészségügyi trendek, statisztikák alakulását. – mondja Tarik Jasarevic, a WHO kommunikációs munkatársa.

Azzal, hogy a játékfüggőség – nevén nevezve – a WHO listájára került, az egészségügyben dolgozó szakemberek számára kidolgozott kezelési programjavaslatok is elérhetővé váltak, és nagy szerepe van abban is, hogy felhívja a figyelmet a jelenségre, annak kockázataira is, javaslatokat ad, milyen intézkedések szükségesek az egészségügyben e tekintetben.

Mikor videójáték-függő valaki?

„A videójátékok esetében rendellenességről akkor beszélhetünk, ha ezek a játékok már elsőbbséget élveznek az egyéb napi tevékenységekkel szemben. Sőt, mindezen negatív következmények ellenére minden ugyanúgy folytatódik, sőt még fokozódhat is. Játékfüggőséget akkor diagnosztizálunk, ha a viselkedési minta elég súlyos ahhoz, hogy az a személyes-, családi-, szociális életben, a tanulás vagy a munka területén jelentős károkat okoz az adott személynek, és legalább 12 hónapon át tart ez az állapot” – mondja Tarik Jasarevic.

Veszélyek és hatások

De vajon ténylegesen milyen eséllyel lesz valakiből online-játékfüggő, aki szeret ezzel foglalkozni, és napi szinten valamilyen játékot játszik? A szakértők szerint a játékfüggőség az online játékosoknak csak kis hányadát érinti. Ami azonban nagyon fontos tényezője volt annak, hogy ez a viselkedési rendellenesség a WHO listájára került, hogy figyelmeztetni kell az embereket arra: az online játéknak vannak veszélyei, és figyelniük kell rá, hogy mennyi időt töltenek játékkal, valamint ez milyen hatással van a mindennapi életükre, a munkájukra, a baráti, családi kapcsolataikra, a mentális egészségükre.

Azzal összefüggésben, hogy az egészségügyben dolgozó kutatók, orvosok, szakemberek egyre gyakrabban beszélnek az online játékok árnyoldalairól, megszólaltak olyan kritikus hangok is, amelyek tagadják azt, hogy létezne ilyen függőség, az ő véleményük szerint, amennyiben valaki függőjévé válik a játéknak, az csupán tünete különböző más mentális betegségeknek.

Ezzel szemben a WHO nevében megszólaló szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a problémás videójáték lehet egy teljesen önálló, minden más betegségtől független jelenség, illetve – ahogyan sok egyéb mentális probléma esetében – itt is jelen lehetnek ezzel párhuzamosan más betegségek, és sokszor valóban mögöttes zavar megnyilvánulása lehet az, hogy valaki nem tud elszakadni egy virtuális világtól.

Figyeld meg a saját és a gyereked viselkedésedet is!

Szülőként gyakran nagyon nehéz döntést hozni, hogy kinek higgyünk egy ilyen helyzetben. A legjobb döntésnek az tűnik, ha a fenti szempontok elolvasása után ránézünk mi is saját, vagy éppen gyermekünk viselkedésére.

Ha te is szeretnél visszajelzést kapni, vajon mennyiben lehet érintett a gyereked vagy te, töltsd ki a videójáték-függőség tesztünket!

Demetrovics Zsolt addiktológus azt mondja, amennyiben egy-egy új „tétel” kerül az ICD-re, azt számos vita előzi meg, és gyakran a felkért kutatók, orvosok között is vita zajlik. Hogy függőséggé válhat-e az online játékok napi használata, meg lehet kérdőjelezni, ám egy biztos, mindenképp érdemes vele saját magunk és a gyerekeink miatt is foglalkozni és figyelni, ki hogyan reagál, mennyire hajlamos arra, hogy háttérbe szorítson más tevékenységeket a játék előnyére.

Címlapfotó: istock / dolgachov