Kikapcsoltatta az edző a wifi-t a focistái hotelszobáiban

A koronavírus kezdete óta háromszorosára nőtt a futballisták körében a játékfüggők száma. A hírt Steve Pope függőségekkel foglalkozó szakember jelentette be, aki jelenleg is több tucat sportolót kezel az addikció tünetei miatt.

2020.11.19 Bakóczy Szilvia

Amikor a futball idén tavasszal leállt és a játékosoknak nem maradt elfoglaltságuk, a játékfüggőség lényegesen nagyobb kísértést eredményezett, mint korábban bármikor” - állítja Pope, aki szerint annak ellenére, hogy jelenleg ugyan már az edzések is, a meccsek is javában zajlanak, a játékosok nem tudták elengedni az online játékokat, amikhez az első lezárások idején hozzászokott a személyiségük.

A focisták személyiségére amúgy is jellemző a megszállottság, ráadásul több szabadidejük van, mint másoknak. Mentálisan mindez nagyon romboló hatással bír. A játék okozta függőség egy néma járvány, ani sosem kap kellő figyelmet – nyilatkozta Pope több lapnak.

A szakember szerint teljesen mindegy, hogy mi a függés tárgya, szükség van megfelelő védőhálóra, ám ez nem létezik.

A játékfüggőség 2018 óta szerepel a betegségek között a WHO jegyzékében. A játékzavar a hivatalos definíció szerint olyan viselkedésmodell, mely során gyengül a kontroll a játék felett, a játék elsőbbséget élvez más, alapvető élettevékenységgel, illetve a társaskapcsolatokkal szemben. A tüneteknek legalább 12 hónapon keresztül kell fennállniuk.

Az angol élvonalbeli Southampton futballcsapat edzője, Ralph Hasenhuttl is aggodalmát fejezte ki az üggyel kapcsolatban. A problémát ugyanolyan súlyosnak látta, mint az alkohol vagy a kábítószerfüggést. Ezért ő például 2019-ben nemes egyszerűséggel kikapcsoltatta a WIFI-t a csapata hotelszobáiban, ezzel védve a játékosokat. „Ha a srácok egy meccs előtt éjjel 3-ig játszanak, akkor a klubnak segítenie kell, hogy ne töltsenek ennyi időt ilyesmivel – nyilatkozta az edző. A The Sun című bulvárlap korábban arról számolt be, hogy egyes játékosok napi 16 órán keresztül használták a Fortnite nevű online videójátékot, valaki az edzést is kihagyta emiatt.

(Forrás: WHO, nemzetisport.hu és Daily Mail)

Címlapkép: Pixabay