Hová forduljak? II. rész - Azt hiszem valami baj van...

Ha azt hiszed baj van, az nem véletlenül történik. Lehet, hogy csak egy apróságról van szó, de a komoly baj is benne van a pakliban. Éppen ezért nagyon fontos mihamarabb cselekedni. Ha úgy érzed, hogy a gyermeked bajban van és segítségre van szüksége, akkor keresd meg, ami igazán segíthet neki – de ebben partnerként kell kezelni őt. Ő is így gondolja? Vajon érzi a késztetést, hogy változtasson?

2016.11.27 Hogyan mondjam el neked

 

Nagyon jó, hogy keresed a problémára a megoldást, hogy itt böngészel! Szerencsés az a gyermek, akiért Te aggódsz, mert ezzel máris nőtt az esélye, hogy rendbe jöjjenek a dolgai. Viszont fontos tudnod, hogy te nem oldhatod meg helyette, csak segítheted őt. Ami egy elengedhetetlenül fontos szerep!

Hogyan segíts? Türelemmel, lépésről lépésre. Sokféleképpen segíthetsz!

Értsd meg őt és a problémáját!

 • Mi is a probléma? – Érdemes elkezdeni beszélni erről az érintettel. Finoman, lassan. Gondolj arra, nem az a probléma, hogy nem figyel / fogad szót / alkoholt iszik / drogot használ, hanem az, hogy késztetése van erre valamiért, s magának, környezetének is nehézségeket okoz ezzel. Érdemes időt és energiát szánni, sok-sok türelem mellett, hogy rájöjjetek a valódi problémára – amennyiben tényleg van probléma – hogy eredményes lehessen a változás. Kérdezd meg őt, talán tudja és megosztja veled. De az is lehet, még nem világos számára sem.
 • Konzultáció és terápia – A terápia szó rémisztően hangozhat sok esetben, arra utal, hogy nagy baj van. Amikor szakszerű segítségért fordultok, gondoljatok rá úgy, mint egy konzultáció, egy beszélgetés, amikor a másik segít rájönni arra, melyik megoldás, melyik útvonal nektek a testreszabott. Hisz sok esetben nincs is szükség terápiára, elegendő a tanácsadás. A terápia sem az első ülésen kezdődik, hanem a szakemberrel néhány alkalommal  felméritek a helyzetet, megbeszélitek a teendőket és ha valóban terápiára van szükség, csak ezek után következik.
 • Kell egy bizalmas – Mindenkinek, így a gyermekednek/diákodnak is. Ez lehet, hogy te is tudsz lenni, lehet, hogy egy nagybácsi/nagynéni, unokatestvér vagy kortárs vagy szakszerű segítség. Rendkívüli jelentőségű, ha megtalálja a fiatal a bizalmasát, akinek megnyílhat. Ha ez nem te leszel számára, nem kudarc, segítsd ahogy tudod, ahogy engedi. A legnagyobb segítség sokszor az, ha valaki rendelkezésre áll, a tudat, hogy számíthat rád, ha szükséges.
 • Mindenre van magyarázat! Minden viselkedésnek megvan az oka, akkor is, ha elsőre érthetetlennek tűnik. Például egyes életszakaszokban, egyes kihívásokban, krízisekben kimondottan fontos lehet, hogy valami deviáns viselkedésben ventilálja ki a fiatal magából a feszültséget. Minden életszakaszban lehet ilyen. Kérdés, hogy mennyire tartós? Néha pedig csak arról van szó, hogy nehéz a másikkal – attól még nem problémás ő. A nehéz kapcsolaton is lehet segíteni. Sőt, az is kiderülhet a végén, hogy nincs is probléma.  
 • Vedd a jeleket! – Csak azon lehet segíteni, aki magán is akar. Éppen ezért fontos, észrevenned, hogyan fogadja támogatásod. Ha azt érzed, elzárkózik; olyan mondatokat hallasz vissza, hogy „kényszerítesz”, „rám nyomod az akaratod”, „túlreagálod”, akkor fuss neki újra, másképp. Valószínűleg támadásnak érzékeli a közeledésed. Az olyan mondatok, mint a „bízhatok benned?”, „nem fogsz elítélni?”, „tényleg érdekel?”, „máskor, ha jobban érzem magam”  jó irányt jeleznek. Általában nehéz ilyen beszélgetést kezdeményezni, nem erre vagyunk berendezkedve. Lehet, hogy új kommunikációs módszert kell megtanulnod – tekintsd kihívásnak. Hogyan mondjam el anyagaink segítenek csiszolni nyelvezetedet!
 • Folytasd! – Ha támadásnak veszi elsőre a segítő szándékod, védekezni fog támadással, visszautasítással, lódítással, bezárkózással stb. Ezt ne vedd személyes sértésnek vagy kudarcnak. Újra és újra próbálkozni kell, míg megtalálod a bizalmához vezető utat, akár te magad, akár más bizalmas segítségével.

Segíts magadon!

 • Ez neked is nehéz! – A helyzethez sok negatív érzés társulhat. Ezeket meg kell tanulni uralni, kezelni a kétségbeesést, haragot, düht. Félre kell tenni őket, mert nem te vagy bajban. Ha nehéz elsőre, figyeld, mikor hogyan reagálsz, kérj te magad is segítséget. Vannak hozzátartozói csoportok illetve néha elég, ha csak találsz valakit, akivel beszélgethetsz a helyzetedről és érintettségedről.
 • A bűntudat nem segít! – Most azon vagy éppen, hogy a megoldást megtaláld, ez a fontosabb, akkor is, ha része vagy a gyermek problémájának. Lehet, hogy érzel szégyent, furdal a lelkiismeret, de ezeket jobb most elengedni, ne vezéreljék a tetteidet. Légy elfogadó magaddal szemben, akár keress segítséget magadnak is. Koncentrálj a jelenre és a jövőre, arra, miképp találtok megoldást.
 • Változtass te is! - Próbálj meg változtatni azokon a viselkedéseken, amelyekről tudod, vagy sejted hogy ártalmasak a kapcsolatotokra, a fiatal viselkedésére. Vagy, ha nem tudod, melyek ezek, próbálj meg rájönni önismereti munkával, akár egyéni, akár csoportos módszerekkel – mindig van mit felfedezni magunkban! Ha te magad is függőségi problémával küzdesz, itt az idő, hogy magadon is segíts. Tesztjeink segítségével rápillanthatsz, mekkora is a probléma vagy szakértőinktől is kérdezhetsz. Ha pedig tudod, hogy függő vagy, keress szakértőt az adatbázisunkban.

 

Beszélj hozzá! Beszélj róla!

 

 • Nem tabu! – Nagyon sok témát tabuként kezelünk. Viszont kell ezekről beszélni! Beszélgessetek nehezebb témákról is, higgadtan, odafigyelve egymásra. Ha nehezen nyílik meg, kezdeményezhetsz, beszélj te az érzéseidről. Hogyan mondjam el neked anyagaink segítenek ebben (link).
 • Aktív figyelem – Akkor jó egy beszélgetés, ha teljesül a kölcsönös figyelem és a meghallgatás. Segítenek a nyitott kérdések, a visszakérdezés, az érdeklődés, a pozitív megerősítés (erőfeszítésről, figyelmességről, képességről stb.).
 • Válasz – Valószínűleg szüksége van információra, tanácsra, de a kéretlen tanács káros. Ezért kérj engedélyt, ezzel jelzed neki, hogy partnernek tekinted. Azt akarod, hogy képes legyen felelősen dönteni és viselkedni, kezeld hát aképp. Az is fontos, hogy alternatívákat, opciókat kínálj neki, hogy érezze, döntési lehetősége van. Fogadd el, ha nem ért egyet! 
 • Pozitív, finom kommunikáció – A problémásnak érzett fiatal automatikusan védekezni fog, ha erőszakosan, agresszíven fordulunk felé, hibáztatjuk, felelőst keresünk stb. Akkor csak fokozódik a baj, ami nem a megoldás irányába vezet. Fontos, hogy menedzseljünk dühünket, agressziónkat, akkor is, ha szemtelen, ha támad – a helyzetében ez lehet, hogy szükségszerű neki. Beszéljünk tömören, lényegre törően, legyünk pozitívak, osszuk meg a saját érzéseinket, vállaljunk részben felelősséget, erősítsük meg bizalmunkban, megértésünkben és ajánljuk fel neki a segítségünket.
 • Kerüldd a zsákutcákat! – Tipikus csapdahelyzeteket teremtenek az alábbiak: kioktatás, megleckéztetés, hibáztatás, címkézés („függő vagy” vagy „hiperaktív vagy”), vallatás stb.

 

Cselekedj!
 

 • Megoldásfókusz – A probléma helyett próbáljunk a megoldásra fókuszálni. Milyennek képzeli el ő és te a helyzetet egy év, fél év, egy hónap múlva? Mi az első lépés, amit meg kell tenni abba az irányba? Már mehettek is. A következőt közben kitaláljátok.
 • Ha nincs meg a probléma, keressétek tovább (tekintsd át segítségtípusok menüpontunkat illetve böngéssz az adatbázisunkban, de a szakértőinktől is kérdezhetsz). Ha megvan a probléma, akkor szükség esetén kérjetek külső segítséget – ez egy fontos, tudatos lépés, semmiképp sem a kudarc vagy inkompetencia jele. Mivel érzelmileg érint titeket, legtöbb esetben kell valaki, aki kívülről néz rá a helyzetre, rátok, kapcsolatotokra, a gyerekre.

Adatbázisunkban külön kereshetőek azok a szakemberek, intézmények, ahol első konzultáció illetve hozzátartozói konzultáció van, hogy a problémát és számotokra legmegfelelőbb utat megtalálhassátok. A segítő helyek és szakemberek pedig három nagy csoportban kereshetőek: viselkedési probléma, kapcsolati probléma és függőségi probléma mentén. Ha kérdésed van, írj szakértőinknek!

Címlapfotó forrása: istock / skynesher