Hová forduljak? I. rész - Ezzel kezd!

Jó helyen vagy. Sok hasznos dolgot szedtünk össze, ami segíteni fog eldönteni, van-e probléma, és ha igen, merre érdemes elindulnod. Fogsz olvasni problémákról, segítési lehetőségekről és konkrét elérhetőségeket is ajánlunk. Oldalunk első sorban szülőknek, nevelőknek, pedagógusoknak, barátoknak készül, akik segíteni, támogatni szeretnének fiatalokat. Adatbázisunk viszont érintettek számára is segítség lehet.

2016.11.27 Hogyan mondjam el neked

Fontos: nem vagy egyedül! Csak a nehezebb témákról az emberek nem szívesen beszélnek. Viszont, ha találsz sorstársakat (vannak bőven), kaphatsz tőlük támaszt, elérhetőbbé válhat a megoldás is.

  • Ha egyértelmű a probléma és tudod, kit/mit keresel, keress az adatbázisunkban: itt
  • Ha tudod, mi a probléma, de nem tudod, milyen segítséget válassz, tekintsd át a segítségtípusokat itt
  • Ha nem tudod, pontosan mi a probléma és segítséget kérnél, kérdezz szakértőinktől vagy menj el első konzultációra egy szakemberhez – az adatbázisban erre is találsz elérhetőségeket itt

Van-e probléma, hogy érzed? Gyanakodsz? Történnek furcsa változások a környezetedben? A probléma azonosítása sokszor nem egyértelmű. Például az alkoholizmus sokszor csak egy tünet, a valódi probléma rejtve marad; miért is kezdett el inni? Vagy tanárként látjuk, hogy az egyik gyereknek a viselkedésével van gond, vagy esetleg gyanakodunk, hogy drogot használ; vajon mi húzódhat a háttérben? Jobb, ha támogatói szerepben maradunk vagy aktív segítők tudunk lenni? Mi a hatékony ilyen esetekben? Ezekben a dilemmákban a szakember eligazíthat minket, ha másnak keresünk segítséget, de akkor is, ha nekünk kell.

Címlapfotó forrása: istock / doble-d