Így készül az Országos Mentőszolgálat a szilveszterre – Interjú Győrfi Pál szóvivővel

Az év legmozgalmasabb napjára készül az Országos Mentőszolgálat. A szilveszter másoknak az önfeledt szórakozást jelenti, a mentősöknek viszont az idővel vívott kegyetlen harcot, hiszen a statisztikai adatok alapján, a legtöbb esetszámot az év utolsó napján regisztrálják. A Hogyan mondjam el az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét, Győrfi Pált többek között arról kérdezte, hogyan készülnek erre a napra. De az is kiderül, mit tehetünk mi magunk vagy a gyermekeink a biztonságos szilveszteri bulizásért.

2018.12.30 Domszky László

Hogyan készülnek a szilveszterre, egyáltalán, kell rá különösen nagy erőkkel készülni?

Szilveszter éjszaka rendszerint komoly erőpróbát jelent a mentők számára. A szokásos tartalék kapacitásunk mellett, ilyenkor plusz kocsikat is szolgálatba állítunk országszerte, ami azt jelenti, hogy 15 plusz autó lesz a szokásos mentőegységeken kívül szolgálatban. Nemcsak a betegellátásban erősítünk, hanem a háttérben is, tehát többen fogják fogadni a segélyhívásokat, többen dolgoznak a mentésirányításban is szilveszter éjszakáján. Az a tapasztalatunk, hogy este tizenegy, és hajnali négy–öt óra között élénkül meg igazán a forgalom a mentőknél. Ilyenkor folyamatosan csörögnek a telefonok. Néhány óra alatt annyi hívás érkezik, hogy alig győzzük ellátni az embereket. Szerencsére azonban a legtöbb esetünk nem életveszélyes, de azért ha hideg van – márpedig most szilveszter éjszakára is fagypont közeli hőmérsékletet jeleznek előre –, akkor ha valaki berúg, és az utcán a többiek magára hagyják, az előbb-utóbb életveszélyt jelenthet. A hidegben az alkohol hatása alatt álló szervezet még gyorsabban kihűl, mert – a közhiedelemmel ellentétben – az alkohol nem erősíti az embert, hanem gyengíti a hőszabályozását, a hőtermelő képességét. Ezért igyekszünk mindenhová odaérni. Ebben az éjféli, kora hajnali időszakban nem ritka az sem, hogy egy mentőautó egyszerre két–három címet is kap, és folyamatosan veszik fel, látják el az embereket. A leggyakoribb esetek az alkoholfogyasztással függenek össze ilyenkor. Nehéz megmondani a helyszínen, hogy ha valaki bódult állapotban van, akkor ez alkohol hatása, vagy esetleg az alkohol mellett még valami drogot is fogyasztott. A helyszíni ellátásban ennek nincs is jelentősége, hiszen mi ilyenkor bevisszük kórházba az illetőt, ott megvizsgálják, és megkapja a szükséges kórházi ellátást.

Nagyjából hány eset van ilyenkor?

Átlagosan egy munkanapon országszerte 3000 esetünk szokott lenni. Egy munkaszüneti napon, mint ahogy a 31-e is annak minősül, országosan 2500 riasztást szoktunk kapni. Kivéve szilvesztert, mert az év utolsó napján az esetszámunk bőven 3000 felett van. A tavalyi évben összesen 3189 esetünk volt ezen a napon. Ez majdnem 30 százalékkal több a szokásosnál. Ez még nem is lenne olyan nagy probléma, csak ez a 700–800 plusz eset az említett éjszakai időszakban szokott megtörténni. Ezért kell megerősítenünk a szolgálatot plusz kocsikkal és több emberrel a mentésirányításban. A legjellemzőbb esetek, mint már említettem, az alkoholfogyasztással függenek össze, de vannak jellegzetes szilveszteri balesetek: ide soroljuk a pirotechnikai eszközökkel összefüggő baleseteket, amikből mi csak a jéghegy csúcsát látjuk, hiszen apróbb esetekhez nem hívnak mentőt. Tavaly 15 ilyen esetünk volt az országban. Sajnos minden évben, tavaly is volt olyan eset, amikor súlyos, roncsolt sérülés keletkezett petárdától vagy más pirotechnikai eszköztől. Legutóbbi emlékezetes esetünk éppen egy húsz év körül férfi volt, akinek a kezében robbant fel a petárda. Sajnos maradandó kézsérülést jelentett számára. De szintén tavaly volt egy olyan eset, amikor valakinek az arcába csapódott egy pirotechnika eszköz, és súlyos szemsérülése keletkezett. Vannak évek, amikor csak hét–nyolc ilyen eset történik, ez előre kiszámíthatatlan.

Milyen jellegű extrém esetekkel fordulnak az ellátandók a mentőszolgálathoz?

A legextrémebb esetre öt évvel ezelőtt volt példa, amikor egy férfi a kertjükben akart egy rakétát kilőni egy csőből. A rakéta „nem működött”, ezért fölé hajolt, hogy megnézze a hibát. Abban a pillanatban kirepült a töltet, és pont a fején találta el az illetőt. Ez a 60 év körüli férfi meg is halt a családja szeme láttára. Volt olyan eset is, amikor feldőlt a rakétaállvány, és nem felfelé indult el a rakéta, hanem oldalra. Harminc méterre állt egy férfi, akit pont ágyékon talált a kirepülő robbanóanyag, ettől súlyos égési sérülései keletkeztek.

Mit tanácsolnak az embereknek, mire érdemes ilyenkor leginkább figyelni, hogy ne legyen baj?

Mi a mentők szempontjából mindenféle pirotechnikai eszköznek az ellenségei vagyunk, mert csak a kockázatát és a negatív oldalát látjuk ezeknek. Minden olyan eszköz tilos Magyarországon, ami kifejezetten csak hanghatással működik, tehát aminek gyakorlatilag az egyetlen célja, hogy megijesszen, megrettentsen másokat. Ha valaki például szívbeteg, és a közelében robban fel egy petárda, infarktust is kaphat. De gondoljunk bele, hogy a kutyák, a kisállatok mennyire rettegnek ezektől a durrogtatásoktól. A látványeszközök engedélyezettek, de ezek közül is csak azok, amelyek kis hatóerővel bírnak, kevés robbanóanyaggal töltve. Ezek is okozhatnak komoly égési sérüléseket, ha valakinek a kezében robbannak fel. Azt tudjuk tanácsolni, hogy békésen és durrogtatás nélkül szilveszterezzenek az emberek. Illetve a mértékletesség is fontos. Szilveszterkor persze lehet inni egy-egy pohár pezsgőt, de ha valaki eszméletlen részegre issza magát, akkor az életveszélyes is lehet. Ráadásul azt tapasztaljuk az elmúlt évekből, hogy egyre magasabb a fiatalkorúak aránya az eszméletlen részegek között. Volt olyan év, amikor a detoxikálóba szállított embereknek a 30 százaléka 18 év alatti fiatal volt. Azt is tudni kell, hogy a fiatal szervezet másképp bontja le az alakoholt a felnőttekhez képest. Tehát kis mennyiségű alkohol is életveszélyes lehet, ha egy gyermek fogyasztja el.

Mit tegyen valaki, ha alkohol vagy kábítószer miatt valami problémát lát a társaságában? Esetleg ő maga szeretne saját magán segíteni?

A dizájnerdrogok megjelenése egy új korszakot jelentett Magyarországon. Ez sok-sok éve tart, mindig újabb és újabb anyagok érkeznek a piacra. Senki sem tudja, hogy most ezen a héten milyen drogokat terítenek a dílerek, és azoknak milyen hatásuk lesz az emberi szervezetre rövid-, közép- és hosszú távon. Mi nyilván a rövid távú hatásait látjuk ezeknek az anyagoknak. Van olyan dizájnerdrog, amitől az illető féktelenné és agresszívvá válik, van, amitől késztetést érez arra, hogy levetkőzzön, bármilyen hideg van, mert olyan forróság önti el, hogy ledobja magáról a ruhákat, de van olyan is, amitől az emberek az eszméletüket vesztik, és a légzésük is leállhat. Ha azt látjuk, hogy valaki ismeretlen anyagot fogyasztott, és elvesztette az eszméletét, természetesen a mentőket kell hívni, hiszen ez életveszélyes állapotot jelent. Általánosságban azt kérjük az emberektől, hogy a társaságukban bajban levőt  ne hagyják magára. Ha kisebb a probléma, legalább annyit tegyenek meg, hogy hazasegítik, ha nagy baj van, akkor nyugodtan tárcsázzák a mentőket, igyekszünk mindenhová odaérni.

Milyen információkat kell megadni, ha felhívják a 112-t? Illetve van valamilyen fontossági sorrend a mentők kiérkezéséig?

A 112 most már egy egységes segélyhívószám Magyarországon. Ez megkönnyíti a dolgát annak, aki nem tudja eldönteni, hogy rendőrökre, mentőre, tűzoltókra, vagy mindegyikre szükség van-e. Hiszen elég elmondani, hogy mi történt, és a szakemberek a megfelelő segítséget a helyszínre irányítják. Ráadásul a helyszínt is jobban tudják pontosítani a 112-es rendszerben, hiszen a tér-informatikai adatok alapján szinte látszik, hogy honnan jön a hívás. Ha ránk van szükség, néhány másodperc múlva már a mentők szakemberével fog beszélni, aki majd tanácsokat ad, hogy addig, amíg a mentők megérkeznek, mit tegyenek. A legjellemzőbb eset, az utcai részegség. Ilyenkor nagyon sokszor azt a tanácsot adják a kollégáim, hogy takarják be egy kabáttal az illetőt addig, amíg a mentő megérkezik. Nyilvánvalóan, ha „csak” részeg, akihez mentőt hívnak, és a közelben van egy súlyos közlekedési baleset, vagy egy gyermekgázolás, akkor lehet, hogy a mentő oda fog előbb menni, és itt várni kell egy kicsit, de addig se hűljön ki vagy fagyjon meg, ezért fontos betakarni. Információként el kell mondani, amit látunk, és a címet lehetőleg pontosan kell meghatározni, hiszen ha nem otthon vagyunk, előfordulhat, hogy mi sem tudjuk a pontos helyzetünket, ezért érdemes ezt előre tisztázni.

Címlapkép: istock / simonkr