Ingyenesen letölthető könyv segít a szülőknek elmagyarázni a gyerekeknek a koronavírust

Axel Scheffler (A Graffaló társszerzője) illusztrálta azt az ingyenesen letölthető digitális könyvet, amely abból a célból készült, hogy általános iskola alsó tagozatos korosztálynak magyarázza el a koronavírust és a megszüntetése érdekében tett lehetséges intézkedéseket.

2020.04.10 Hogyan mondjam el neked

A kiadvány szakmai tartalmáért Professor Graham Medley a London School of Hygiene & Tropical Medicine tanácsadója felelt, a kiadvány szövegét a NosyCrow kiadó munkatársai írták, illetve a munkájukat két pedagógus és egy gyermekpszichológus segítette. A könyv az alábbi kérdéseket válaszolja meg:

  • Mi az a koronavírus?
  • Hogyan kaphatod el a koronavírust?
  • Mi történik, ha elkapod a koronavírust?
  • Miért aggódnak az emberek, hogy elkapják a koronavírust?
  • Van orvosság a koronavírusra?
  • Miért vannak bizonyos helyek zárva?
  • Mit tehetek én, hogy segítsek?
  • Mi fog történni most?

Kate Wilson, a Nosy Crow kiadó ügyvezetője úgy fogalmazott: „Tudatában vagyunk, hogy számtalan szülő számára nehézséget okoz, hogy elmagyarázza a mostani extrém módon különleges helyzetet a gyerekeknek, akik közül sokan megijedhetnek, aggódnak. Azt gondoltuk, hogy a legjobb, ha arra használjuk a meglévő képességeinket, hogy létrehozunk egy ingyenes könyvet, amely elmagyarázza, illetve ahol lehetséges, biztonságot ad a gyerekeknek. Felkértük Axelt, akinek az illusztrációi már ismerősek, és kedveltek a gyerekek körében. Boldogan elvállata. Időközben hallottuk, amikor Medley professzor interjút adott a BBC-nek, megkerestük, és a rengeteg jelenlegi munkája ellenére egy hétvége alatt átnézte a könyvet szakmailag és gyorsan beépítettük a javaslatait a végleges kiadásba két pedagógus, illetve egy gyerekpszichológus tanácsaival együtt. Reméljük, hogy sokaknak lesz a kiadvány segítségére ezekben a nehéz időkben.

Axel Scheffler, a Graffaló illusztrátora azt mondta: „Azt kérdeztem magamtól, hogy illusztrátorként mit tehetek, hogy informáljam, illetve akár szórakoztassam az olvasóimat. Így kifejezetten örültem, amikor a Nosy Crow kiadó felkért ennek a kérdés-felelet formában felépített könyv illusztrálására. Azt gondolom, hogy kiemelten fontos, hogy a gyerekek és családok megbízható információhoz jussanak ebben a helyzetben. Bízom benne, hogy a Julia Donaldson-nal közös munkáim népszerűsége révén sok olyan kicsit idősebb gyerekhez eljutnak ezek az információk, akik még emlékeznek a képeskönyveinkre.

Graham Medley prosesszr (a London School of Hygiene & Tropical Medicine professzora) így fogalmazott: „Ez a járvány az egész világon megváltoztatja a gyerekek életét és tartós hatása lesz mindannyiunkra nézve”. Azzal, hogy segítünk megérteni a gyerekeknek, hogy mi történik, segítünk nekik ezzel megküzdeni és tudatosítani bennük, hogy ennek mindannyian részese vagyunk és nem valami, amit ellenük tesznek. Ez a könyv képbe helyezi a gyerekeket, ahelyett, hogy valaminek az elszenvedői lennének. Ráadásul olyan módon, hogy az ijesztő részekkel is képesek megküzdeni.”

Itt tudod letölteni az angol nyelvű kiadást.

Forrás: Nosy Crow

Címkék

könyvajánló