A gyerek szentségel, dührohamot kap a tablet felett - olvasói levél

Olvasói levél sorozatunkban bárki kérdezhet szakértőinktől és igyekszünk ezekre pár napon belül reagálni és a szélesebb érdeklődésre számot tartó kérdéseket akár ezen az oldalon is megvitatni.

2017.09.10 Turcsán Ágnes

Kedves Szakértők,

A fiaim rengeteget játszanak okostelefonon, és tableten, sajnos nem tudjuk iskola után felügyelni őket ez ügyben. Amikor este hazaérünk, gyakran tovább játszanak, nem nagyon állnak velünk szóba.

Írtunk egy közösen elfogadott megállapodást a játékidőre vonatkozóan, de nem tartják be a szabályokat. Ráadásul gyakran tapasztaljuk a 13 évesnél, hogy dühöng és káromkodik a játék miatt, volt hogy sírva fakadt...tehát nem is teszi egyértelműen boldoggá őt a játék. Amennyiben elzárom a telefont, tabletet, dühöng. A 12 éves is kiabál, fenyegetőzik, de a nagyobb szabályosan dührohamot kap ilyenkor.

Amikor letelt már rég az engedélyezett idő, figyelmeztetjük őket, egyáltalán nem hajlandóak letenni akkor sem a kütyüket.
Volt, hogy több napra begyűjtöttük a kütyüket hasonló cirkusz miatt, de sajnos amint visszaadjuk, kezdődik előről, mintha semmit nem tanulnának a korábbi esetből. Mit lehet tenni ilyenkor?

Nyomasztó amikor a saját fiaim ökölbe szorult kézzel sziszegik, hogy "gyűlöllek". Többször elmagyaráztam nekik, hogy miért nem engedjük meg ezt a mértéktelen gépfüggést, néha sikerül kicsábítani vagy kiküldeni őket a szabadba... de hiába érzik jól ott is magukat.. utána az első a telefon ismét.

 

 

Kedves Olvasó!

Köszönjük levelét, amiben sok szülőt érintő nehézségről ír, fontos témáról kérdez. Nagyon jó ötletnek tartom a játékidőre vonatkozó megállapodást, a kamaszoknak is szükségük van keretekre, határokra, még akkor is, ha ők éppen nem így gondolják, ezzel nem értenek egyet.

A gép előtt töltött idő csökkentése erős frusztrációt kelthet a gyerekekben, hiszen ezek az eszközök, játékok gyorsan függőséget tudnak okozni, ami azzal jár, hogy egyre több és több időt akarnak gépezni a fiatalok (Link: Teszteld, hogy te játékfüggő vagy-e!).

Nem meglepőek tehát a dührohamok és a hiszti, ha el kell szakadni a függőség tárgyától, az Ön felé intézett indulatos megjegyzéseket is nagy valószínűséggel ennek az akadályoztatottságnak, „kényszerített elválásnak” az érzése szülte.

Az online világtól való teljes eltiltás nagyon végletesnek tűnhet és sokszor tényleg kivitelezhetetlen, de célravezető lehet a gépezés fokozatos csökkentése, ha a „kütyüzési idő” hétről hétre csökkenő tendenciát mutat, amíg el nem érik a megengedett, elfogadható szintet.

Jó, hogy a gyerekek bevonásával, közös megegyezéssel hozzák meg a szabályokat, így a fiúk érzik, hogy számít a véleményük és olyan célokat tűzhetnek ki, amik reálisak, betarthatóak.

Fontos az is, hogy mindkét szülő ugyanazt a nézetet vallja, és hogy mindketten következetesen, kitartóan várják el a megegyezésben foglaltak betartását.

Az is lényeges, hogy gépezés helyett kínáljanak a gyerekeknek egyéb szabadidős alternatívákat, ezek közös családi programok is lehetnek, ahol lehetőség nyílik a beszélgetésre, amit Ön is hiányol. Segíthetnek beosztani a fiúknak a délutánjukat, megvitathatják, hogy milyen lehetőségek vannak a gépmentes szórakozásra, mi az a szakkör, sport, hangszer, stb., ami érdekli őket.

Kialakíthatnak új szokásokat is, például közös vacsora, ahol mindenki félreteszi a telefont, tabletet, így nyugodtan, zavartalanul megbeszélhetik, kinek milyen napja volt. A szülői példamutatásról se feledkezzünk meg, csak akkor tudnak hitelesek lenni a témában, ha a saját gép előtt töltött idejüket is jól tudják kontrollálni és félre tudják tenni a telefont a gyerekekkel töltött idő közben.

Sok „kütyümentes” közös élményt kívánok Önöknek!

Üdvözlettel: Turcsán Ágnes

 

Ajánlott olvasnivalók:

 

Neked is kérdésed van gyermekeddel, diákoddal, társaddal kapcsolatosan? Keress minket bizalommal!

Amennyiben a válasz alapján további kérdése merült fel, úgy érzi, azonosításra került egy probléma, amin érdemes dolgozni, vagy minden igyekezet ellenére sem javul a helyzet, forduljon szakemberhez, vegyen igénybe konzultációt. A szakértői válasz (levél/videó) nem minősül terápiának, sem valódi diagnózis nem állítható fel és orvosi tanácsadásnak sem tekinthető.

Címlapfotó forrása: istock/Nadezhda1906