Kütyüvel készítem a gyereket a sulira? - olvasói levél

Olvasói levél sorozatunkban bárki kérdezhet szakértőinktől és igyekszünk ezekre pár napon belül reagálni és a szélesebb érdeklődésre számot tartó kérdéseket akár ezen az oldalon is megvitatni.

2017.09.10 Tóth Dániel

Tisztelt Szakértő,

Jelenleg 5 éves a kisfiam és mostanra nagyon foglalkoztat az iskolaválasztás kérdése. Olvastam egy cikket annak kapcsán, hogy a Szilikon-völgyben lévő iskolában, ahol a technológia iránt legnyitottabb emberek élnek, gyakorlatilag nem alkalmaznak ilyeneket az iskolában, holott logikusan nem ezt vártam volna.

 

Nálunk Magyarországon meg mintha megfeszülnének a pedagógusok, hogy tabletet, elektronikus táblát, meg ilyeneket használjanak. Ezek után végképp nem tudom eldönteni, hogy mi a helyes. Egy korábbi olvasói levélben még azt olvastam, hogy mennyi az ideális használat, de ezek szerint az is lehet, hogy egyáltalán ne adjak a gyerekeim kezébe ilyen kütyüket?

Üdv,

Péter, Budapest

 

 

Kedves Péter,

A gyerekek nevelésében ma már fontos szerepe van a virtualitásnak, itt azonban két dolgot kell szem előtt tartani. Egyrészt elkerülhetetlenül találkozni fog vele ezért nagy szüksége lesz rá, hogy mielőbb tisztába kerüljön például a biztonságos internethasználat alapelveivel ugyanakkor, biológiailag az ő idegrendszerének és fejlődő pszichéjének semmi szüksége a kütyükre, sőt, huzamosabb kitétel ezeknek kimondottan káros lehet. Ez látszólag talán ellentmondás, de hagy segítsek feloldani. Én az 5 éves gyerekem kezébe úgy semmiképp se adnék okostelefont, hogy ő azzal egyedül játsszon magának órákon át, de mondjuk hétvégén egy húsz perc, félóra játék együtt beleférhet, ha közben és főleg utána beszélgetünk arról, hogy mit látott, mit csinált, mire jó a telefon mire nem stb.

Ami az oktatást illeti, azzal önmagában nem nyer sokat a gyerek ha digitális eszközökön keresztül tanítják neki ugyanazt, de az az iskolai nevelés ahol arra tanítják, hogy hogyan érdemes ezekkel az eszközökkel felelősen élni már aranyat ér. Ha esetleg e miatt egy-két évvel később ismerkedik meg bizonyos eszközökkel az se baj. Azt javasolnám, hogy olyan intézményt keressen, ahol figyelmet fordítanak erre illetve a gyerekek egészséges lelki fejlődésére, is.

Minden jót kívánok önöknek,

Tóth Dániel

 

Ajánlott linkek:

 

Neked is kérdésed van gyermekeddel, diákoddal, társaddal kapcsolatosan? Keress minket bizalommal!

Amennyiben a válasz alapján további kérdése merült fel, úgy érzi, azonosításra került egy probléma, amin érdemes dolgozni, vagy minden igyekezet ellenére sem javul a helyzet, forduljon szakemberhez, vegyen igénybe konzultációt. A szakértői válasz (levél/videó) nem minősül terápiának, sem valódi diagnózis nem állítható fel és orvosi tanácsadásnak sem tekinthető.

Címlapfotó forrása:

Neked is kérdésed van gyermekeddel, diákoddal, társaiddal kapcsolatosan?

Keress minket bizalommal!

Tovább a szakértőkhöz!