A hároméves gyerekem a YouTube-on lóg

Egy hároméves kisfiú erőteljesen elkezdett érdeklődni az internet iránt. Egy pár alkalommal megengedték neki szülei, hogy a YouTube-on megnézzen egy-egy rövid videót. Azóta már elveszi a szülőktől a telefont, és el is indítja magától a választott videót. Ha a szülők visszaveszik tőle, rettenetes hiszti következik. Tehetetlenül állnak a szülők, nem tudják, hogyan oldják meg a helyzetet. Olvasónk levelére Pethő Orsolya válaszolt.

2018.07.29 Pethő Orsolya

Kedves Olvasó!

Sajnos mind a hároméves kor, mind a képernyőhasználat szinte egyet jelent a fokozódó hisztikkel. A dackorszak nem a legkönnyebb szakasz a gyereknevelésben, sok kitartást igényel.


A képernyő ma már a mindennapjaink része, és egyre fiatalabb korban ismerkednek meg vele a gyerekek is. A mai szülőgenerációnak saját élethelyzetein keresztül kell megtanulnia, hogyan érdemes korlátozni a használatát. Ugyanis rengeteg káros hatása van, viszont nagyon gyorsan függőséget alakít ki, mert a jutalomérzetért felelős hormon termelődését serkenti az agyban. Azaz, hamis boldogságérzetet teremt.


Mindenképpen határozottabb szülői fellépésre van szükség. Egy hároméves gyerek nem tud felelősen dönteni egy sor dologban, ezért a szülei irányítására szorul. A korlátok lényeges részét képezik a nevelésnek, akkor is, amikor azok épp nem tetszenek a gyermekünknek. Legtöbbjük annyi édességet enne, hogy orvoshoz kéne fordulni, a végtelenségig néznének mesét, és ha tehetnék, sosem feküdnének le, valamint sosem mennének oviba. Nekünk, szülőknek kell nemet mondanunk ezekre a dolgokra, olyan határozottan és egyértelműen, hogy az világos legyen a számukra.


Bármilyen nehéz is szülőként egy hisztiző gyereket elviselni, vannak helyzetek, amikor a gyerek nem tudja máshogy kifejezni a dühét, mégsem engedhetünk neki. A hiszti el fog múlni, a függőség is gyorsan csökken majd, ha következetesek, és nem hagyják, hogy YouTube-ot nézzen. Kisfiuk nagyon pici még, semmi szüksége arra, hogy tanulási zavarok, figyelem zavar, olvasási nehézségek, szorongás, stb. alakuljon ki nála a képernyőhasználat következtében. Minél kisebb egy gyermek, annál veszélyeztetettebb.


Amikor hisztizik, próbáljanak higgadtak maradni, és megérteni őt – hiszen ki ne lenne dühös, amikor akadályokba ütközik? Ilyenkor ilyesmit lehet neki mondani például: „Látom, hogy nagyon dühös vagy, de sajnos akkor sem nézheted, mert nem neked való!”


Akármilyen elkeseredett is, ne hagyják, hogy elvegye a telefonjukat, és kiszolgálja magát. Egy hároméves gyerek azt is meg tudja tanulni, hogy nem nyúlhat a szülei dolgaihoz engedély nélkül. Én azt gondolom, hogy elegendő a határozottság és a következetesség, de ha további biztosítékokra is szükségük van, kódolják le a telefont, így nem tudja majd elindítani azt.

 

Üdvözlettel,
Pethő Orsolya, a Kölyökszerviz és az Anyaszerviz pszichológusa

 

Címlapfotó forrása: istock / AntonioGuillem