Miért nem bír leállni a gyerek a telefon nyomkodásával?

A gyerekek gyakran a szociális hálójuk beszűkültsége miatt menekülnek az online térbe, ami aztán csak még passzívabbá teszi őket. A szülők támogatása fontos, de a direkt beavatkozás vagy tiltás helyett a legtöbbet azzal segíthetnek, ha támogatják gyerekeik társasági életének kibontakozását. Sokszor a távoli kapcsolatok és az intézményi kötődések is megadhatják a gyerekeknek azt a stabilitást, ami elől már nem akarnak a telefonjukba menekülni.

2018.10.02 Aeffect

Akinek van tizenéves gyereke, annak egészen biztosan ismerős az a jelenet, amikor egy családi programon a gyerek az érdekes program (állatkert, színház, Eiffel-torony, bármi) helyett csak a telefonját bámulja, esetleg egész nap amiatt csüggedt, mert egy posztja nem kapott elég lájkot az Instagramon. Bár ez könnyen idegesítő nonszensznek tűnhet, amiről a gyereknek egyszerűen csak le kéne szoknia, a problémás használat hátterében összetett okok állhatnak.

Míg korábbi kutatások elsősorban a mobilfüggőség pszichés okaira, valamint a túlhasználat által indukált agyi változásokra fókuszáltak, egy, a Journal of Behavioural Addictions című folyóiratban megjelent friss tanulmány inkább a probléma talán legevidensebb kiváltó okára, a szociális kapcsolatok hiányára koncentrál.

A 2000, kilenc-tizenhét év között, átlagosan tizenkét éves koreai gyerek felmérésével készült kutatás szerint elsősorban azon gyerekek számára problémás az okostelefon használata, akiknek nem eléggé kiterjedt a szociális hálójuk. Az eredmények szerint a legerősebb védőhálót a kortársakból álló támogató hálózat jelenti. Azonban a családi, illetve a baráti kapcsolatok mellett azokhoz a klubokhoz, egyesületekhez és más (például vallásos) szervezetekhez való kötődés is számít, amelyek természetes közeget szolgáltatnak a gyerekeknek az offline interakciók elsajátítására, ezáltal csökkentve a késztetést, hogy az okostelefonjukba meneküljenek.

A mintában szereplő gyerekek egyébként átlagosan napi 147 percet, vagyis majdnem két és fél órát töltöttek az okostelefonjukkal, de ettől mindkét irányba jelentős eltérések mutatkoztak, így a legtöbbet telefonozók akár napi négy órát is eltöltöttek az érintőképernyő nyomkodásával.

A kutatás azt is megerősítette, hogy minél kiterjedtebb egy gyerek kapcsolati hálója, annál kevésbé van kitéve a túlzott használatnak, hiszen a meglévő kapcsolatrendszere kielégíti a szociális és társasági igényeit. Az eredmények egyben alátámasztják Granovetter (1973) népszerű szociológiai elméletét, miszerint a „laza” vagy „gyenge” emberi kapcsolatok nagyban elősegíthetik az egyén boldogulását. Érdekes módon ezzel ellentétben a közeli barátokkal való jó kapcsolat nem segít megelőzni a függést, ami a kutatók szerint arra utal, hogy az addikcióra hajlamos gyerekeknek nem általában a szociális kapcsolataik hiányoznak, inkább a szélesebb értelemben vett szociális védőhálójuk.

Korábbi kutatási eredményekkel összhangban a tanulmány szintén megállapította, hogy a jó szülő-gyerek kapcsolat (a tartalmas beszélgetések, a támogatás, illetve az együtt töltött minőségi idő) is csökkenti a szorongást, és erősíti a biztonság, illetve a kötődés érzését. Ennek nyomán a szerző úgy érvel, hogy a szülők a közvetlen beavatkozás helyett indirekt eszközökkel, vagyis egyszerűen a szülő-gyerek kapcsolat javításával enyhíthetik gyerekük függőségét.

Az eredmények szintén megerősítik, hogy a már kialakult negatív minták gyengítik a gyerekek szociális kapcsolatait, ezáltal megnehezítve, hogy egészséges társasági életet élő felnőttekké váljanak. Mivel a társak támogatása nagyobb jelentőséggel bír a függőség kialakulásának megelőzésében, mint a szülők közvetlen beavatkozása, ezért a szülők elsősorban azzal tudják segíteni gyereküket, ha támogatják őket abban, hogy egy tőlük független és kiterjedt, kortársakból álló kapcsolati hálót építsenek ki.

Videójáték-függőség tesztünk itt érhető le.

A bejegyzés alapjául szolgáló teljes tanulmány az alábbi címen olvasható.

Címlapfotó forrása: istock / lechatnoir