Az internetes házirend hidat képez a szülő és a gyermek között

Az okoseszközök elterjedésével a gyerekek egyre fiatalabb korban, és egyre hosszabb ideig használják a digitális technológiákat és a médiát. Naponta átlagosan hét órát töltenek valamilyen képernyő előtt – a televíziótól a számítógépeken át a mobiltelefonokig és egyéb digitális eszközökig. Ez az idő több, mint amennyit a szüleikkel vagy az iskolában töltenek. Ez pedig hatással van az egészségükre és a jóllétükre: hogy milyen digitális tartalmakat fogyasztanak, kivel találkoznak online, és mennyi időt töltenek a képernyő előtt, mind jelentősen befolyásolják a gyerekek fejlődését.

2018.12.28 Kákonyi Dávid

Rengeteg szülő felismeri az ebben rejlő veszélyeket, mégis – a problémák újszerűsége miatt – tanácstalanok az ellenük való védekezést illetően. Mivel a gyerekek technológiahasználata nagyban különbözik a felnőttekétől, és különböző viselkedéseket tartanak elfogadottnak, ez jócskán megnehezíti a szülők és a pedagógusok dolgát, amikor szeretnék teljes mértékben megérteni azokat a kockázatokat és fenyegetéseket, amelyekkel a gyerekek szembesülhetnek az online felületeken. Ezért érezhetik úgy a felnőttek, hogy nem tudnak tanácsot adni a gyerekeknek azzal kapcsolatban, miként lehet biztonságosan és felelősségteljesen használni ezeket az eszközöket.

Rajtuk segít a Hintalovon Alapítvány által elkészített Internetes házirend, melyet a nemzetközi iránymutatások és gyermekjogi irányelvek alapján állítottak össze:

 1. Ha valaki zaklatja a neten, nyugtasd meg, és ne hibáztasd.
 2. Soha ne legyen az internet a büntetés vagy a jutalmazás eszköze.
 3. Vannak jó titkok és rossz titkok. A rossz titkokat ne tartsa magában.
 4. Beszélgessetek a netről.
 5. Csak olyan személynek legyen telefonja a családban, aki ismeri a biztonsági beállításokat, tudja, milyen szabályok vonatkoznak a posztolásokra, rendszeresen ellenőrzi a saját digitális lábnyomát.
 6. Kilencéves kor alatt nincs önálló (szülői jelenlét nélküli) internethasználat.
 7. A digitális eszközök (telefon, táblagép) nem „bébiszitterek”. Nem azért vannak, hogy unalom esetén, vagy ha a szülőnek halaszthatatlan dolga van, lefoglalják a gyereket.

Ezekkel a szabályokkal biztonságos környezetet teremthetünk gyermekeink számára, és a segítségükkel nem csak a digitális eszközök, hanem a digitális intelligencia birtokába is juthatnak. A digitális intelligencia olyan szociális-, érzelmi- és kognitív képességeket foglal magában, amelyek képessé teszik a felhasználókat arra, hogy megbirkózzanak az online világ kihívásaival, mint az internetes zaklatás, a technológiától való függőség, az obszcén és erőszakos tartalmak, radikalizálódás, átverések, adatlopás. Egy házirend viszont csak akkor működik jól, ha mindkét fél, gyerek-szülő egyaránt magára nézve kötelezőnek érzik és betartja az abban foglaltakat. Ezért a Hintalovon Alapítvány további 11 fogadalmat is készített, melyeknek betartása egy szabályozott családi légkört eredményez, legalábbis ami a digitális világot illeti:

 1. Az étkezést és a netezést vagy mobilozást mindig elválasztjuk.
 2. Jelszót cserélünk minden harmadik hónapban.
 3. Odafigyelünk arra, hogy egyensúlyban legyen az az idő, amit netezéssel, és amit azon kívül töltünk (a szabadban, a családdal, olvasással, stb.).
 4. Lefekvés előtt nem mobilozunk és nem netezünk.
 5. Nem posztolunk olyat, amiről azt gondoljuk „Ezt jobb, ha nem látja mindenki.”
 6. Nem használunk olyankor telefont, ha az veszélyes. Például vezetés közben, amikor úttesten megyünk át, stb.
 7. Tiszteletben tartjuk más emberek magánéletét. Mindig hozzájárulást kérünk azoktól, akik azon a fotón, videón vannak, amit meg akarunk osztani.
 8. A mobiltelefon és az internetes aktivitások a magánélet része. Nem kutakodunk egymás eszközeiben és internetes előzményeiben.
 9. Érdeklődünk egymás online elfoglaltságai iránt.
 10. Ha valakivel valami olyan történik, ami miatt rosszul, vagy kényelmetlenül, esetleg megbántva, megalázva érzi magát, azonnal szól annak a felnőttnek, akiben megbízik. Elkerüljük, hogy rossz titkaink legyenek.
 11. Nem adjuk ki a személyes adatainkat senkinek, aki a neten kéri.

 

Címlapfotó forrása: istock / Goran13