Fortnite, a videojátékok heroinja

A videojáték-függőség nem új keletű dolog. Az első Atari-konzolok megjelenésétől kezdve a Playstationön, illetve az asztali számítógépeken át, a mai napig rengeteg szülő szenved gyermeke virtuális addikcióitól. Amíg azonban az utóbbi időben egyre inkább beépülnek a közgondolkodásba a digitális/okoseszközök káros hatásai, 2017-ben elkészült egy játék, mely az egész világot meghódítva, nemcsak gyermekeket, hanem rengeteg felnőttet is rabszolgasorsba hajtott. Ez a Fortnite, mely egy brit viselkedéskutató szerint a videojátékok heroinja.

2019.01.04 Kákonyi Dávid

Az általa okozott problémára kitűnő példa, hogy az amerikai jégkorongliga (NHL) egyik csapatában be kellett tiltani a játékot, hiszen több sportolójuk emiatt maradozott el edzésekről és találkozókról, de a többi nagy tengerentúli sportágban is olyan híreket hallani, hogy a csapattagok függősége valós problémát okoz az együttes szereplésében. Egy brit felmérés szerint pedig a szigetországban idén kétszázszor említették meg a Fortnite-ot a válóokok között bírósági perek során. Eközben gyermekek tanulmányi eredményei zuhannak vissza, kialvatlanságban szenvednek, a szülők pedig tanácstalanok.

A Fortnite azért lett ekkora siker, mivel ingyenes, mindenféle eszközön elérhető, és egy rendkívül egyszerű, de mégis hatékony kompetitív struktúrát alkalmaz: száz versenyző elindul egy egyre csökkenő területű pályán, és addig játsszák, amíg egyetlen személy marad csak. Természetesen ebben a játékban is megtalálhatók a manapság divatos mikrotranzakciók, melyek financiális problémákat is tudnak okozni egy függőnél. Ebben az esetben nem magáért a játékért kell fizetni, hanem a benne rejlő kiegészítőkért (fegyverek, karakterkülsők), kell kisebb összeget utalni, így a játék a függőség kialakulása után kínálja fel a pénzköltés lehetőségét. Ráadásul a loot boxok, melyek egy adott összegért a fizetés pillanatáig ismeretlen bónuszt, ajándékot kínálnak, egy friss holland kutatás szerint a szerencsejáték-függőséghez hasonló érzelmeket váltanak ki a játékosokban.

Egy videojáték-függőségben szenvedő fiatalokkal foglalkozó férfi, Michael Jacobus elmondta, hogy az ebben az évben az általa kezelt százhúsz fiatal hatvan százaléka mértéktelenül Fortnite-ozott. Az általa felkínált terápia egyrészt egy technológiai detoxikálásból áll, mely során elveszik a fiatalok okoseszközeit, csoportterápiával próbálnak a mélyére ásni az őket rabul ejtő érzéseknek, illetve egészséges ét-, illetve napirendhez szoktatják a betegeket.

Jelenleg semmi sem jelzi, hogy a rengeteg negatív következmény ellenére bármilyen szabályzás vagy törvény korlátozná a játékot. Egy átlagos délutánon kétszázötvenezer személy néz másokat Fortnite-ozni Twitchen, a világ legnagyobb játék-streaming weboldalán. A játék él és virágzik, ahogy az alkotó cég, az Epic Games is fénykorát éli tizenöt milliárdosra becsült üzleti értékével. Az ellene való  küzdelemben mégis fontos lépés lehet, hogy a WHO júniusban betegségnek nyilvánította a gaming disorder-t, azaz a videójátékokkal kapcsolatos zavarokat. Ez apró, de fontos lépés e modern kori addikció elleni rendszerszintű védekezésben. Paul Weigle pszichiáter szerint a szülők jelentik az első számú védvonalat, tízéves kor alatt távol kellene tartaniuk gyermekeiket a videojátékoktól, és később is maximumot kellene szabniuk a velük töltött időnek. Ennek ellenére véleménye szerint a probléma a jelenleginél jóval nagyobbra fog duzzadni.

 

A cikk a Bloomberg cikke alapján készült.

Címlapfotó forrása: istock / mikkelwilliam