Börtönbüntetés a mobil játékért

Nepál után India Gujarat tartományának több nagyvárosában is betiltották az egyik legnépszerűbb videojátékot, a PUBG-t (PlayerUnknown's Battlegrounds), az indoklás szerint azért, mert elvonja a fiatalok figyelmét, illetve agressziót kelt bennük. Akit a tiltás ellenére rajtakapnak, hogy játszik, börtönbüntetéssel sújtják. Az elmúlt három hónapban kiderült, hogy a tiltást és a büntetést a hatóságok komolyan gondolják.

2019.06.14 Mihalicz Csilla

Pár hónapja a brit uralkodócsalád egyik tagja, Harry herceg javasolta a Fortnite betiltását, mondván, függővé tesz. Nepálban pedig áprilisban a Telekommunikációs Hatóság - a katmandui bíróság kérésére - az egész állam területén blokkolta a PUBG elérhetőségét. Az indoklás szerint számos szülő, iskola és tanári közösség jelezte, hogy a PUBG mobilos változata rossz hatással van a gyerekekre: nem érdekli őket semmi más, elhanyagolják miatta a tanulást, agresszívebben viselkednek, egyre elterjedtebb a cyberbullying, vagyis a közösségi oldalakon történő bántalmazás. A rendőrség nyilatkozata szerint számos bejelentés érkezett ez ügyben, ennek hatására szakemberekkel egyeztettek, akik egyöntetűen azon a véleményen voltak, hogy az erőszakos játékok erőszakosabbakká teszik a gyerekeket. Ennek nyomán első lépésként betiltották a PUBG-t, és akit rajtakapnak, hogy használja, az börtönbüntetésre számíthat.

Nepál után Gujarat tartomány is a tiltás útjára lépett. Akik nem vették komolyan a tiltást, igencsak meglepődtek, amikor áprilisban Ahmedabad városában néhány fiút, akik óvatlanul az utcán játszottak a mobiltelefonjukon a játékkal, rendőrök csíptek nyakon, és vittek pár napra fogdába. A Buzzfeednews.com riportja szerint külön rendőri csoportot is felállítottak, akik civilnek öltözve járőröznek a kollégiumok és egyetemi kampuszok környékén, kimondottan PUBG-játékosokra vadászva. Az okostelefonok térhódításával az online játékok a fiatalok digitális kultúrájának meghatározó szereplői lettek Indiában az utóbbi években. Tekintettel az ország népességszámára, a tiltás hatására több millió fiatal vált potenciális szabályszegővé, sőt bűnözővé, akiket a Candy Crush Saga-n és a Pokémon Go-n nevelkedve a PUBG tett igazán „fertőzötté”.

A nepáli pszichiáterek véleményét ugyan egyelőre nem támasztja alá tudományos kutatás, a börtönbüntetés pedig nyilván túlzott szankció. Ugyanakkor a PUBG úgy terjed, akár a vírus, valóban addiktív és elképesztően népszerű: áprilisi betiltásakor a Fortnite és a PUBG nagyjából 250 milliós és a viszonylag friss Apex Legends több mint 50 milliós rajongótábort mondhatott magáénak. Az Éhezők viadalára hajazó játék kizárólag online működik. Az alaphelyzet az, hogy száz embert ledobnak ejtőernyővel egy nyolcszor nyolc kilométeres szigetre. A feladatuk: fegyvereket, töltényeket és az életben maradáshoz szükséges eszközöket szerezni, felderíteni a terepet, és fedezékbe húzódva legyilkolni minden szembejövőt. A cél: túlélni, úgy, hogy pálya mérete folyamatosan csökken. A történet a Battle Royale című film sztoriján alapul.

A játék 2017 végén jelent meg a világpiacon, Indiában egy évvel később kezdett rohamosan terjedni. A körülötte kitört pánik jelzi, hogy az indiaiak igencsak küzdenek a gyors technológiai fejlődés következményeivel. 

Címlapkép: istock / fberti