E-sport: Pszichológiai szempontból ugyanaz, mint a hagyományos sport?

A 2000-es évek elején kezdett elterjedni az e-sport, aminek mára 200 milliós nézőtábora van. A dolog olyannyira népszerű, hogy egyes amerikai egyetemek immár sportösztöndíjat is ajánlanak az e-sportolóknak...

2020.10.03 Bakóczy Szilvia

Az ELTE Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékének tanulmánya szerint egyre több fiatal keres karrierlehetőséget az e-sportban, vagyis a számítógépes játékokban, legyen az egyéni vagy épp csapatsport. A szabályok, illetve a közvetítések is hasonlóak, mint a hagyományos sportok esetén, sőt, az edzések terén is kifejezetten sok az átfedés.

Esport kutatás

Magyarországon jelenleg a felnőtt lakosság 61%-a, összesen mintegy 3,8 millió fő játszik videojátékokat. 2020-ra 540 ezer főre nőtt azoknak a játékosoknak a száma, akik e-sport játékokkal játszanak, maguk is versenyzők, vagy részt vettek már offline e-sport rendezvényen. Ez a szám 28%-os növekedés a korábbi évekhez képest. Hétközben a hardcore gamerek átlagosan 3 és fél órát töltenek játékkal, míg hétvégén akár 6 óránál többet is játszanak.

A legnépszerűbb játékok továbbra is a League of Legends és a CS:GO.
(Forrás: eNET – E-sport kutatás, 2020)

Fontos hangsúlyozni, hogy azoknak a fiatal játékosoknak, akik csatlakoznak ehhez a hatalmas versenyszellemmel bíró közösséghez, hatalmas mértékű stresszel és rengeteg elvárással kell megbirkózniuk, úgy a csapatjátékosok, mint az edzők, a szponzorok részéről" - figyelmeztetnek a ELTE-s tanulmány szerzői, akik szerint épp ezért fontos lenne, hogy a kutatók tovább foglalkozzanak a témával és a jövőben vizsgálják például az e-sportolók pszichológiai sebezhetőségét.

A téma egyébként igen heves vitákat váltott ki a kutatók körében. Valaki szerint a versenyzés negatívan hat a számítógépes játék, mint szabadidős tevékenység koncepciójára, és a külső motivációra helyezi a hangsúlyt a belső motiváció helyett. Mások szerint az e-sport esetén is előtérbe kerülhet a belső motiváció.

Ugyanezt a témát nem először kutatják. Régebbi tanulmányok arról számolnak be, hogy a profi e-sport játékosok körében a verseny, a kihívás keresése, a társas tényezők, illetve a fejlődés iránti vágy a legfőbb motivációs tényezők. Ezt alátámasztani látszik az ELTE kutatása, mely szerint a vizsgált motivációk közül a legerősebb a versengés volt, ezt követte a készségfejlesztés és a társas motiváció.

A kutatás teljes anyaga itt elérhető.


Címlapkép: istock / ZIIINVN

Címkék

kütyü