Rossz társaságba keveredett a gyerek – szülői kommunikációs kvíz 6. rész

Egy napon Fanni holtsápadtan tért haza este. Édesanyja hallotta, hogy rengeteg telefont bonyolít le a szobájában, és a kiszűrődő foszlányokból összerakta, valami baj történt.

2018.02.14 Jeli Viki

Gréta az utóbbi időben azon kapta magát, hogy egyre többször nézegeti a családi fotókat. Különösen a kislányáról, Fanniról készült képeket forgatta szívesen. Gréta mindig is olyan gyerekre vágyott, mint Fanni. Minden olyan könnyű volt vele, minden úgy volt jó neki, ahogy történt. A tanulás is remekül ment, a balettben is tehetségesnek mutatkozott. Csak aztán betöltötte a tizenhármat. „Szerencsétlen szám” – gondolta Gréta, és már előre rettegett, mit hoznak a kamaszévek. Félelmei hamarosan beigazolódni látszottak: Fanni egyre kevesebbet beszélgetett vele, és azt sem igen sikerült kihúzni belőle, mit csinálnak legjobb barátnőjével, Ildivel, mikor együtt töltik az időt. Az öltözködése is megváltozott, Gréta szerint nem feltétlenül előnyére. Egy napon Fanni holtsápadtan tért haza este. Gréta hallotta, hogy rengeteg telefont bonyolít le a szobájában, és a kiszűrődő foszlányokból összerakta, valami baj történt. Faggatására Fanni elmondta, hogy Ildi rosszul lett, mert fogadásból tömény alkoholt ivott. Fanni hánytatta és vigasztalta a barátnőjét, aki borzalmas állapotba került.

 

Kérdés: Mi Gréta teendője ebben a helyzetben?

a) Azonnal értesítse Ildi anyukáját a történtekről, hiszen fontos, hogy minden érintett felnőtt tudjon a válsághelyzetről.

b) Élje meg pozitívumként, hogy a gyerek a bizalmába fogadta. Folytassa a kommunikációt vele a kölcsönös bizalom hangján. A helyzet negatív minősítése helyett inkább arra törekedjen, hogy kiemelje Fanni helytállását barátnője mellett.

c) Magyarázza el Fanninak, hogy Ildi viselkedése mennyire problémás, és jelezze, mindez milyen veszélyt jelenthet Fannira nézve. Helyezze kilátásba, hogy ha még egyszer ilyesmi történik, meg fogja tiltani kettejük találkozását.

Kattints a helyes válaszért! (link a megoldásra)

 

Címlapkép: istock / sturti