Te ittál? – Szülői kommunikációs kvíz

Amikor Ármin hazaért, az anyja figyelmét nem kerülhette el, hogy fiának alkoholszaga van… mi a jó reakció ilyenkor szülőként?

2018.03.21 Jeli Viki

A tizennégy éves Ármin ezen a délutánon is a barátjánál lógott. Melinda szentül meg volt győződve róla, hogy fia ezúttal is a megbeszélt időre fog hazaérni. Ármin ugyanis – és ezért Melinda mindig hálát adott az égnek – rendkívül megbízható gyerek volt. Ha késett is, mindig telefonált előtte. Az esetek többségében pedig hajlandó volt felvenni a telefonját, amiről Melinda tudta: nagy tettnek számít egy kamasz esetében. Ám ezen a napon Melinda rémálma valóra vált: Ármin nem érkezett meg a kijelölt időpontban. És mintha a fülén ülne, a mobilját sem vette fel. Teltek a percek és a félórák, Melinda borzalmas rémképeket vizionált. Már épp a sírás határán volt, mikor megcsikordult a zárban a kulcs, és belépett az ajtón Ármin, kapucniját mélyen a szemébe húzva. Melinda korholására csak bólogatott, és sietve igyekezett a szobája menedékébe jutni. Az anyja figyelmét azonban így sem kerülte el: fiának alkoholszaga van.

Kérdés: Mit tegyen Melinda, hogy megtudja, mi történt fiával ezen az estén?

a) Jelezze, hogy érzékeli az alkoholszagot, és hívja fel a gyerek figyelmét arra, hogy milyen veszélyekkel jár az efféle viselkedés. Térjen ki arra is, hogy életkorának egyáltalán nem megfelelő így szórakozni.

b) Tegyen fel minél több kérdést, hogy kellő információt szerezzen a görbe estéről, hiszen tudnia kell, milyen veszélyek fenyegetik Ármint. Ezen információk birtokában a későbbiekben eldöntheti, mit enged és mit nem a gyereknek.

c) Ne rohanja le rögtön a gyereket. Igyekezzen bizalomteli hangulatot teremteni, amiben Ármin könnyebben megnyílik. Próbáljon meg nem zárt kérdésekkel vallatni, inkább engedje, hogy a gyerek megoszthassa élményeit. Ne ítélkezzen, általánosítson, fenyegetőzzön, törekedjen az „én-közlésekre”.

 

Kattints a helyes válaszért!

 

Címlapkép: istock / jacobchuk