Éjszaka még mindig pelust adunk a gyerekre

"A kisfiam hamarosan iskolába megy, de még éjszaka pelust adunk rá. Nem tudom eldönteni, hogy ez probléma ebben a korban? Hogyan tudok neki ebben segíteni, hogy szobatiszta legyen éjszaka is? Az iskolaérettségnek ez egyáltalán követelménye?" - olvasónk levelére Ambrózi Kata, pszichológus válaszolt.

2019.03.05 Ambrózi Kata

Kedves Szülő!

Több irányból lehet megközelíteni ezt a kérdést. Az iskolaérettség sok tényezőn múlik ezek közül csak egy a vizelet-visszatartásának képessége. A gyereknek kell legyen egy megfelelő  testfelépítése, számba kell venni a szellemi képességeit és a lelki érettségét is. Erre vannak konkrét tesztek, amit Pedagógiai Szakszolgálatoknál végeznek. Ha egy gyermeknél valami okból megkérdőjeleződik az iskolaérettség, akkor lehet kérni kivizsgálást.

Az iskolát kezdő gyerekek 10-15%-nál előfordul még az éjszakai bepisilés, nem kell megijedni.

Önmagában, ha ez az egy tünet áll fenn, a többi kritériumnak megfelel, akkor mehet iskolába a gyerek, de utána kell járni az okoknak és szükséges megoldást keresni. Fontos tudni, hogy napközben is előfordul-e bevizelés illetve fennáll-e más tünet? Ezek mind árnyalják majd a megoldást, az indító okokat.

Az éjszakai ágybavizelés lányoknál 5, fiúknál 6 éves korig előfordulhat és nem számít kórosnak. Öt éves kor után viszont érdemes elkezdeni utánamenni a problémának.

Érdemes átgondolni, hogy milyen a gyermek folyadék fogyasztása? Innen el lehet indulni. Célszerű, ha délelőtt iszik a legtöbbet, délután is bőséggel, majd este-felé egyre kevesebbet. Lefekvés előtt 2 órával ne igyon, vagy csak nagyon keveset. Hiba, ha egész nap nem iszik a gyermek és otthon este túl sok folyadékot fogyaszt hirtelen. Fontos kialakítani egy egyenletes folyadék-beviteli szokást.

Vezethetnek folyadék-naplót. Írják fel, mikor mennyit iszik a gyerkőc és hányszor jár a mosdóba. Feljegyezhetjük az éjszakai bepisilések számát is. Így hamarabb észrevesszük a fejlődést, ami megnyugtathatja a szülőket is. A száraz éjszakákat lehet jutalmazni matricákkal, képekkel, gyűjthető apróságokkal, amik örömet okoznak a gyereknek.

A probléma lehet pszichés és szervi eredetű, esetleg ezek kombinációja.

Leggyakrabban pszichés stressz váltja ki az éjszakai bevizelést. A háttérben szorongás lapul, vagy van egy esemény, amit nem tud feldolgozni, például családban előforduló haláleset, baleset, válás, költözés, kistestvér születése stb. Kérdés, hogy volt-e legalább fél éves időszaka a gyermeknek, amikor szárazak maradtak az éjszakák? Ha volt száraz időszak, akkor meg lehet találni a kiváltó eseményt, úgy hogy visszaemlékezünk arra az időszakra, amikor elkezdett újra bepisilni. Pszichológus segítségével fel lehet oldani ezeket a szorongásokat.

A szervi eredet mögött állhatnak fertőzések vagy hormonális gondok, szervi elváltozások stb. Az orvosi diagnózist gyermekurológusok vagy gyermeknefrológusok állítják fel, ők döntenek az esetleges gyógyszeres kezelésekről is.

Az éjszakai bepisilés előforduló dolog, nem kell szégyenkezni emiatt. Ne büntessük vagy szidjuk le ezekért a balesetekért a gyerekeket. Nem bosszúból vagy direkt csinálják.

Érdemes elhagyni a pelenkát. A matrac épségéért húzhatnak a lepedő alá gumilepedőt. Macerás lesz cserélgetni a huzatokat, de a gyerek megtapasztalhatja, hogy ez számára is kellemetlen élmény. Valamint azt sugalljuk, hogy ő már nagy és ügyes, nem lesz rá szüksége. Hangsúlyozom, ne szidjuk le, ne büntessük, ne morogjunk a huzatcsere alatt. Ez csak a szégyenérzetét táplálná, ami fokozza a stresszt, a szorongást.

A hugyhólyag kapacitását lehet növelni vizelet-visszatartási gyakorlattal. Ha látszik a gyereken, hogy menne a wc-re, kérjük meg őt, hogy tartsa vissza 2-3 további percig. Ezzel is szerezhet sikerélményt megtapasztalva a pisilés feletti kontrollját. Dicsérő szavakkal lehet őt elismerni, támogatni.

Gondoskodó, szerető odafigyeléssel megoldható probléma, ha bizonytalanok, akkor érdemes pszichológussal is konzultálni részletesebben a teendőkről.

Üdvözlettel,

Ambrózi Kata

Címlapkép: istock / ~Userc0373230_9