Káros is lehet a túl sok szülői figyelem? Az intenzív nevelés csapdája.

Rengeteg időt és pénzt igényel az amerikai szülők többsége által vágyott gyermeknevelési módszer, az ún. „intenzív gyereknevelés”. Sok család ezt nem engedheti meg magának, illetve bizonyos esetekben káros is lehet a gyerekeknek.

2019.04.03 Hogyan mondjam el neked

Szigorúan felügyelt szabadidő; az érzelmek és gondolatok gyakori megbeszélése szülő és gyermek között; logikusan felépített, nyugodt házirend; és rengeteg iskolán kívüli elfoglaltság jellemzi a tengerentúlon „intensive parenting” néven elterjedt gyermeknevelési stílust. Egy friss, reprezentatív kutatás szerint – melyben 8-10 éves gyermekek szüleit kérdezték meg –, a korábban csak a jobb anyagi háttérrel rendelkező családok által alkalmazott módszer egyre szélesebb körben talál követőkre.

A társadalom döntő többsége mára ezt látja legcélravezetőbbnek gyermekeik nevelésében, a vágyak ellenére mégsem tudja ezt minden szülő megvalósítani. Mivel az intenzív gyermeknevelés nagy mértékű idő-, és pénzbefektetést igényel, ez akadály lehet az alacsonyabb jövedelmű szülők számára. „Az anyagi nehézségek nem csak a különórák finanszírozásakor jelenthetnek akadályt, de egy fontos stresszforrás is a szülőknek, miközben éppen nagyobb figyelmet és türelmet kellene szentelni gyermekeiknek” - mondta el a felmérésben részt vevő egyik kutató, Patrick Ishizuka.

Sok gyermek persze valóban előnyökre tesz szert az ilyen jellegű nevelésnek köszönhetően. Jobban tudják beosztani az idejüket, határozottabb egyéniséggel rendelkeznek. Amennyiben azonban már túlzott mértékű a szülői jelenlét, káros személyiségjegyeket is vonhat maga után. Kevésbé érzik a gyerekek, hogy önmagukra támaszkodhatnak, a túl sok délutáni különóra következtében kimerültek lehetnek; depresszióra hajlamosabbak, és nagyobb eséllyel lesznek elégedetlenek életükkel. A szülőket (leginkább az anyákat) pedig folytonos kétségek gyötrik majd: valóban megtettek-e mindent a gyermekem lehető legjobb jövője érdekében?

A cikk a The Atlantic cikke alapján készült.

Címlapkép: Pexels

Neked is kérdésed van gyermekeddel, diákoddal, társaiddal kapcsolatosan?

Keress minket bizalommal!

Tovább a szakértőkhöz!