Hogyan tanuljatok békésen otthon a gyerkőccel?

Hogyan éljük meg minél harmonikusabban családunkkal a jelenlegi helyzetet, rendszeres kiabálások és diszharmóniák nélkül? Hogyan tanuljunk közösen a gyermekünkkel, hogy ne fulladjon türelmetlenségbe, ne adj’ isten kiabálásba? Székely Anikó 3 gyermekes édesanya, tanítónő, élménypedagógus, óvónő, családmediátor írása.

2020.05.13 Székely Anikó

Tudatosan hangoljuk fel magunkat már ébredéskor, mint egy hangszert!

Hogy szépen szóljunk... Igyekezzünk fenntartani ezt a jótékony állapotot a nap folyamán. Ha nem sikerül, kibillenünk valami vagy valaki miatt, akkor inkább álljunk meg és hangolódjunk vissza. Egy hangszeren sem játsszunk tovább, ha hamisan szól. Miért engednénk meg akkor önmagunknak a hamisságot?

Sőt! Érdemes zenekarként működnünk. Hangolódjunk egymásra a közösen töltött időkben, időzítsünk megfelelően pillanatokat! Ez persze kölcsönös figyelmet igényel. Szükséges hozzá a harmóniaérzék képességének kifejlesztése. Ha szükséges, lassuljunk le a másikhoz…ha szükséges, gyorsuljunk fel hozzá.

Ha jön egy diszharmónikus késztetés, ne éljük ki, hanem tudatosítsuk és a benne lévő energiát azonnal használjuk fel valami nemes cselekedetre. A kiabálás romboló, pusztító. Nagyon jól levezethetőek negatív indulatok pozitív teremtő cselekedetekben. Amikkel nem ártunk senkinek, de az energia nem lesz lefojtva, nem pang. Tudatosan másra használjuk, mint azt indulatból tennénk. Ez egy felnőtt kontrollképesség! Ami tanulható. És fontos gyakorolni és helyesen működtetni.

Használhatjuk bármire…takaríthatunk általa, lesöpörhetjük a járdát, főzhetünk, építhetünk, varrhatunk, horgolhatunk, mozoghatunk, futhatunk, dobolhatunk, feláshatjuk vele a kertet…

Este lecsendesedve hajtsuk álomra a fejünket. Ezt tanítsuk gyermekeinknek is. Már ne tévézzünk ilyenkor, ne gépezzünk, ne nyomkodjuk a telefonokat! Készüljünk együtt, egymással összhangban a pihenésre. A nap során történt kellemes dolgokat, élményeket érdemes felidézni, megosztani egymással!

 

Hogyan tanuljatok együtt?

Élményt adóan. Játékosan. Semmiképp se mereven! Kerüljük a negatív megnyilvánulásokat! Fontos a teljes önátadás. Ha vele vagy, legyél teljesen vele! Ha nem tudod ezt valamiért megtenni, állj meg, fordulj befelé magadban és tudatosítsd, hogy miért nem vagy képes rá. Hol jársz közben? Ki a fontos igazán az életedben? Mit teszel meg érte? Hogyan?

Találjuk meg a hidakat gyermekeinkhez! Ehhez néha fontos hátradőlni csendes jelenléttel és megfigyelni, ki is ő valójában. A korábban bemutatott szeretetnyelvek mentén érdemes segíteni nekik. Sok-sok türelemmel és gyengédséggel, jó szóval.

Engedjük el a felnőtt dogmákat! Nyíljunk meg gyermekeink felé és haladjuk meg önmagunkat.

Kisiskolás korban alapozódik meg az emberek alkalmasságérzete, hogy mennyire érzik magukat képesnek, alkalmasnak az élet adta kihívások megoldásában. Ide kapcsolódik szorosan az önbizalom. Képes vagyok-e teremteni önállóan és másokkal együtt is vagy sem?

Lehet azt játszani, hogy ő a tanító és mi a tanulók. Rengeteg dolog tükröződik egy ilyen helyzetben. Sok mindent megtudhatunk a belső megéléseiről. Hogy milyen hatások érik a külvilágban. Ráadásul ahhoz, hogy képes legyen számunkra tanítani, meg kell tanulnia a tanítandót. Különben, hogy tanít meg olyanra, amit ő sem tud…

Lehet készíteni óriás társasjátékot közösen, ami felöleli a tanulni valót. Lehet készíteni a társashoz kérdéscsomagokat, kérdéskártyákat. Vicces, játékos kiegészítőket.

 

Tartózkodjunk a büntetéstől

A büntetés erőszakossá tesz. Több következménye is van. Neheztelés, bosszú, lázadás, ellenállás, visszahúzódás, rejtőzködés, csökkent önértékelés

A szigort és engedékenységet helyesen érdemes használni. Mindkettőnek helye és szerepe van. Adjunk megfelelő választ a helyzetekre. „Ehhez szükséges a helyes helyzetfelismerés, mely lehetővé teszi a helyes kapcsolatteremtést s ebből következik a helyes cselekedet” (Chong An Szunim).

 

Mozgasd meg a gyermeked kreatív teremtő erejét

Tartsuk napi szinten szem előtt a kreativitást, a teremtő erő folyamatos használatát. A teremtő erőnk lehetőségei hatalmasak. Amikor ez az erő blokk alá kerül, képtelenek vagyunk az elemünkben lenni. Az baj. Egy játékból csinálhatunk százat...csak egy kis lelemény, egy kis szárnyalás. Óvakodjunk attól, ami már bevált, mert megfoszt a spontaneitástól, a jelenléttől, az élettől.

 

Remélem sikerült inspirálni néhány gondolattal Benneteket! De a legfontosabbak talán két szó: „Szeressétek Egymást!”

Címlapkép: elements.envíto.com