Vasárnap kezdődik a Házasság hete

„Ha valaki házasságban él akkor törvényszerű, hogy a kapcsolat elhidegül. A mozgalmunk célja, hogy legyen megnyilvánulási fóruma ennek a korunkban kevésbé hangos házastársi intézménynek, illetve ösztökéljük a házastársakat, hogy rendszeresen keressék a módját az egymás iránt érzett szeretetük kifejezésére, élethosszig tartó kapcsolatuk folyamán.” – mondta el Dr. Herjeczki Kornél, a vasárnap kezdődő Házasság Hete Mozgalom országos koordinátora, a Kossuth Rádió műsorában.

2019.02.10 Kákonyi Dávid

A Valentin-nap környékén tartott rendezvénysorozat „a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. Olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, amely segíti életüket, boldogulásukat. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, valamint a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt.” – olvasható a Szervező Bizottság közleményében.

A közel két évtizede Angliából elindult kezdeményezést 2008 óta rendezik meg hazánkban, keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásának köszönhetően, melynek fővédnöke 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. A Házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazai sajátosság, hogy minden évben egy civil házaspár nagykövet is végigkíséri a programot, ők idén Dr. Gorove László mentőorvos és felesége Gorove Kriszta gimnáziumi tanár lesznek. A vasárnapi istentisztelettől a következő vasárnapi szentmiséig tartó rendezvény minden napjára jut egy központi esemény Budapesten, köztük párterápiás tánc, vagy kerekasztal beszélgetés közismert házaspárokkal. Emellett azonban országszerte, sőt a határon túl is szerveznek változatos programokat a Házasság hetéhez kapcsolódóan. Tavaly 110 településen több mint 300 program közül választhattak az érdeklődők.

Az alkalomból a Family magazin 2016 óta kiadja Házasság különszámát, melynek idei lapszámban csak új, párkapcsolati témájú cikkek szerepelnek, amelyek nem csupán a már évek óta házasságban élőket szólítják meg, hanem azokat is, akik még csak tervezgetik, hogy összekötik az életüket, illetve akik válásuk után vannak.

A Házasság hete programjairól részletesebb információk a hazassaghete.hu weboldalon találhatóak.

Címlapfotó: Pexels