23 ezer gyerek senkinek nem tudja elmondani vasárnap "az én anyukám" kezdetű mondatot

Milyen ünneplő ruhában kiállni Anyák Napján úgy, hogy „az én anyukám” kezdetű mondatot elmondva nincs kinek a szemébe nézni? Ezt az a 23 ezer gyermek jól tudja, akik ma Magyarországon nem élhetnek az anyukájukkal. Sőt, a nevelőanyukájával sem, mert erre a szép és nehéz feladatra nincs elég jelentkező. Az SOS Gyermekfalvak kampányt indított azzal a céllal, hogy népszerűsítse a nevelőszülőséget. A szervezet Anyák Napjára készített kisfilmjében híres emberek gyerekei köszöntik az édesanyjukat.

2019.05.03 Mihalicz Csilla

Hacsak nem hajléktalanná válás az ok, nem akármilyen bűnöket kell ahhoz elkövetni ahhoz, hogy szülőktől elvegyék a gyerekeiket: elhanyagolás, bántalmazás, szenvedélybetegség – ezek a leggyakoribb okok. Nem csoda, ha rendkívül hátrányos helyzettel indulnak a felnőtté válás útján azok a gyerekek, akik valaha is – akár kis időre – megélték, hogy a szüleiktől távol kellett élniük. Jó esetben, ha rendeződött a szülők élete, illetve érdemessé váltak arra, hogy magukhoz vegyék a gyerekeiket, a kiemelés valóban csak átmeneti megpróbáltatást jelent. Rosszabb esetben a testi-lelki épségüket, sőt, akár az életüket mentheti meg, és többé nem is kerülhetnek vissza a vér szerinti szüleikhez.

Bár 2014 óta a jogszabályok előírják, hogy 12 évesnél fiatalabb gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni, amennyiben nem örökbefogadhatók, az átmeneti nevelésbe vetteknek csupán 64 százaléka élhet nevelőszülőknél. Ennek az az oka, hogy csupán 5600 nevelőszülő van az országban, miközben több százra lenne még szükség ahhoz, hogy nagy intézmények helyett valóban családban nőhessenek fel a gyerekek. Sokan közkeletű, ám téves előítéletek miatt nem jelentkeznek, bár a szív és a segítőkészség megvolna hozzá. Az átalakulás előtt álló SOS bővíteni szeretné nevelőszülői hálózatát, ezt felvilágosító kampánnyal is segíti. Téves hiedelem, hogy csak párok jelentkezhetnek, hogy csak 45 év alattiak, hogy nem lehet megválasztani a gyermek nemét, satöbbi. Az SOS Gyermekfalvak egy nemrég publikált online kutatásában közel 900 embert kérdezett meg arról, mi tartja vissza őket a nevelőszülőségtől. Szinte mindegyik megkérdezett attól tart, hogy a gyermek nem fogadja el őt, minden második pedig attól, hogy saját családja és a barátai rosszul vennék, ha ezt a szakmát választaná, vagy épp párkapcsolatára lenne negatív hatással. A válaszadók kétharmada szerint ráadásul a nevelőszülőknek és neveltjeiknek a társadalom előítéletével is meg kell küzdeniük. Tízből hat ember szerint az is visszatartó ok a hivatás választásánál, hogy a nevelőszülők nem kapnak megfelelő anyagi támogatást és a nem anyagi jellegű támogatás is alacsony. Valójában a nevelőszülőség munkaviszony, amely beszámít a nyugdíjba és társadalombiztosítási ellátásra is jogosít, abban az esetben is, ha csupán egy gyermeket fogad be valaki.

Az SOS kampányának az a célja, hogy felhívja a figyelmet a szülők nélkül élő gyerekek helyzetére és népszerűsítse a nevelőszülőséget, annak érdekében, hogy minden gyermek biztonságos otthonra találjon az országban. Anyák Napja alkalmából készített filmjében híres emberek gyerekei - Sztankay Orsi fia (Sztankay István unokája), Farkasházy Réka és Kárász Eszter lánya - is segítenek az SOS Gyermekfalvakban élő gyerekeknek. Felhívják a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy azok a gyerekek is tudjanak kötődni, személyre szóló gondoskodást, szeretetet kapni, akik nem élhetnek az anyukájukkal.

Anyák Napján egy nevelőanyával készített interjút fogunk közölni, Jancsiról, aki elmúlt hároméves, édesanyja magyar, édesapja a karibi térségben él. Hivatalosan van egy magyar apukája is. Hathetesen, börtönből került csecsemőotthonba, majd nevelőszülőkhöz – rövidke kis élete során már a harmadikhoz. Életkönyvében a múlt úgy besűrűsödött, mint másnak egy élethossz alatt. Jövője felfüggesztve. Jelene van csak: elkezdett gyökeret ereszteni egy családban, amelyben sok minden megváltozott azóta, hogy ő bekerült. Harmadik nevelőanyukájával beszélgettünk, akit az SOS Gyermekfalu képezett ki a feladatra.

Címlapkép: Pexels