A zene nem csak közösséget épít

A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének (MZMSZ) budapesti szervezete ünnepi hangversennyel zárta a tanévet 2019. május 6-án, a Budapest Music Center koncerttermében. Félévszázados jubileumot is köszöntött a szövetség: az 1968-69-es tanévben indult ugyanis az önálló zeneiskolai oktatás a fővárosi kerületekben. Azóta az alapfokú művészeti iskolák a kultúra őrzői, a helyi közösségi, kulturális élet meghatározó szereplői lettek. Növendékeik nemcsak a hazai és nemzetközi versenyeken bizonyítják tehetségüket, hanem évről évre feltűnnek a nagyközönség előtt is a tehetségkutató versenyeken.

2019.05.08 Hogyan mondjam el neked

 

Az alapfokú művészeti iskolák tanévzáró ünnepségének díszvendége Rónaszékiné Keresztes Monika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának zenei nevelésért felelős miniszteri biztosa beszédében a zene nemzeti kultúraőrző erejét emelte ki, Márai Sándort idézve.

A zene nemcsak közösséget épít, hanem segíti a gyermekek harmonikus személyiséggé formálódásának útját. Amint már agykutatók is feltárták, a zene fejleszti a tanulási képességeket és az érzelmi intelligenciát egyaránt.

Az alapfokú zene- és művészeti iskolák a tehetségkutatás és –fejlesztés jelentős bázisai, erről bizonyosságot szerezhetett a hangverseny közönsége. A kiemelkedő művészeti teljesítményhez nemcsak tehetséges növendék, hanem tehetséges pedagógus is kell. Az ünnepségen a legnagyobb tapasztalattal rendelkezőket, a főváros zeneoktatásában több mint 35 éve zenepedagógiával foglalkozó tanárokat köszöntötte az MZMSZ általános elnökhelyettese, Bokor György, és Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának ifjúsági szakreferense, Vermuthné Kiss Valentina. A jutalmazott művésztanárok a főváros zeneiskoláiban sok száz tanítványuknak adták át munkásságuk 35 éve alatt a zene és a zenélés semmivel sem összehasonlítható csodálatos érzését.

A program kiemelt szempontja volt, hogy lehetőséget adjon az országos és nemzetközi versenyen díjazott növendékek bemutatkozására. A műsor rövid és kedves intermezzója volt, amikor a szervező Magyar Margit - a Tóth Aladár Zeneiskola igazgatja, az MZMSZ elnökségi tagja - megénekeltette az egybegyűlteket, mintegy főhajtásképpen a 120 éve született Bárdos Lajos zeneszerző, zenepedagógus előtt.