Csak sárkányok tudnak tigriseket nevelni

Ahhoz, hogy egy gyermek, majd egy fiatalember igazán kibontakoztathassa a benne rejlő képességeket, megtalálja és jól használja az erejét, ahhoz nagyon sok gondoskodásra és követhető, vonzó mintákra van szüksége.

2019.05.15 Gulyás Vince

Voltam egy milongán. Bocsánat a csúf egyszerűsítésért: “Tango - disco”. Ahol egész este tangózene szól és kizárólag tangót táncol mindenki. Mindenki, vagyis sok fiatal. És idősek. Meg persze középkorúak is, hozzám hasonlók. Vagyis úgyszólván minden korosztály képviselteti magát.

A fiatalok, időnként, amikor olyan a zene ritmusa, beleadnak apait-anyait. Gyöngyözik a homlok, átizzad az ing. Az idősebbek kevesebbet mozognak. Mégis, szinte minden esetben ők tűnnek virtuózabbnak. Ahogyan az elsőszámú karatemesterem nagypapája mondta: nem mást csinálnak, csak másként. Érettebben, bölcsebben.

Rendszeresen van szerencsém a karatét is idős japán mesterektől tanulni. Ezekben az edzőtáborokban - túlzás nélkül állíthatom - egy-egy mozdulatsor erejéig ők a leggyorsabbak. És vitathatatlanul a leghatékonyabbak. Nincs kétségem afelől, hogy egy sportversenyen nem érnének el eredményt. Node, nem is próbálnak meg ott “villogni”. Az energiáikat másra, máshogyan használják. Az önfejlesztésben és a tanításban alkotnak maradandót.

Nem hiszem, hogy a negyven az új húsz. Azt sem, hogy annak kellene lennie. Sokkal fontosabbnak tartom, hogy az ember együtt tudjon élni a korával. Hogy aktív, nyitott, érdeklődő tudjon maradni. Ehhez nem tartom segítségnek, előrevivőnek azt, amikor valaki az ugyanabból többet elvet követi. Az ember fizikai teljesítőképességének csúcsát 35 éves kora környékén maga mögött hagyja. Ha  a mennyiségi fejlődés kényszerén ilyenkor nem tudunk túllépni, az egyre nagyobb erőlködéshez vezet. És kívülről nézve sem  túlságosan vonzó. Nem az a minta, amit fiatalként az ember majd követni szeretne…

Ám, ha jól csináljuk, egy talán még színesebb, érdekesebb út bontakozik ki előttünk: a minőségi változás lehetősége. Nem kell feltétlenül mást csinálnunk: csak másként! Érettebben. Ismerve és elfogadva magunkat. A lehetőségeinket és a korlátainkat is. Mindig arra törekedve, hogy az adott helyzetből hozzuk ki a legtöbbet. Annyi erővel, amennyi van. Erőlködés nélkül.

Ha nem tudunk szakítani a mennyiségi növekedés kényszerével, akkor esélyünk sem lesz arra, hogy bölcsebbek legyünk. Csak furák. Az örök fiatalság hajszolása a generációk közötti versenyhez vezet. Vagy elhidegüléshez, meg-nem-értéshez.

Ha viszont nem versenytársak vagyunk, akkor kiegészíthetjük egymást. Tanulhatunk egymástól. Támaszkodhatunk egymásra. Nem az a kérdés, ki tudja jobban: az a kérdés, együtt tudjuk-e elég jól! Hogyan tudjuk büszkévé tenni, elfogadni, akár szeretni egymást? Hogyan tudunk az idősebb generációk tagjaként mintául, értékül szolgálni a fiatalabbak számára? Erővel, kényszerrel, fegyelmezéssel már próbáltuk. Nem nagyon ment. Tudjuk-e máshogyan, bölcsebben próbálni?

A bölcsesség hatalmas erő! És az erő sem ér sokat bölcsesség nélkül. (Ezért is szerepel a legtöbb harcművészetben együtt a tigris, mint az erő és  a sárkány, mint a bölcsesség szimbóluma.)

Csak sárkányok tudnak tigriseket nevelni! Ahhoz, hogy egy gyermek, majd egy fiatalember igazán kibontakoztathassa a benne rejlő képességeket, megtalálja és jól használja az erejét, ahhoz nagyon sok gondoskodásra és követhető, vonzó mintákra van szüksége! Felnőtt felnőttekre. Olyanokra, akik oda tudnak figyelni rá ÉS magukra! Akik, ha kell, képesek megértőek lenni és határokat húzni egyaránt. Akik nem akarnak mindent jobban tudni, ám jó kérdéseket tudnak feltenni és maguk is keresik a válaszokat. Akik együtt élnek az Élettel. Vagyis sárkányokká váltak.

Ha ezt az utat mi magunk nem járjuk be, akkor többnyire csak örök-gyerek házicicusokat nevelünk, vagy, ami sokkal rosszabb, magukra és másokra is veszélyes hiénákat. Akikből aztán csak egészen véletlenül válhatnak sárkányok.

Gulyás Vince (szervezetfejlesztő szupervizor, karateedző)

Címlapkép: istock / insima