„Egy bántalmazott gyermek minden nap háborúban él” – Interjú az „igazi Suttogóval” (Monty Roberts)

Monty Roberts, az „igazi Suttogó”. Elkötelezett amellett, hogy halála után a világot egy jobb helyként hagyja hátra mind a lovak, mind az emberek számára. A jelenleg 84 éves cowboy a mai napig aktív, a világ különböző pontjain hirdeti az erőszakmentesség üzenetét. Az általa felismert módszert egyre többen alkalmazzák traumát elszenvedett emberek gyógyítása során is, erről beszélgettünk vele.

2019.10.24 Szabó Előd

Mikor érezte azt, hogy valami különleges dologra talált rá a lovakkal kapcsolatosan?

Monty Roberts: Már hét éves koromban éreztem, hogy valami új dolgot ismertem fel. Az volt az első gondolatom annak idején, hogy „ki fog elnézést kérni ezektől az állatoktól azért a sok bántásért, amit elkövettek ellenük?”. Észrevettem, hogy egyáltalán nem szükséges velük szemben erőszakot alkalmazni. Az én történetem hosszabb és jóval bonyolultabb, mint amit itt el lehetne mesélni, de az első tapasztalataimat egy teljesen kiképzetlen musztánggal szereztem.

Lehetséges egy olyan embert meggyőzni az Ön módszereinek a létjogosultságáról, aki napi szinten alkalmaz erőszakot lovakkal szemben? Milyen előnyöket lehet számukra hangsúlyozni, hogy változtassanak a megközelítésükön?

Monty Roberts: Azt saccolom, hogy a velem dolgozó emberek 90 százaléka az erőszak valamilyen formáját alkalmazta korábban. Ennek ez volt a hagyománya. Természetesen lehetséges változni, azonban ez nem egy egyszerű folyamat. Azt kell célul kitűzni, hogy a ló akarjon ebben részt venni. Biztosítanunk kell arról, hogy biztonságos helyen van.

 

 „Csatlakozás” („Join-up”), a Monty Roberts által alkalmazott módszer

„Monty Roberts a lovakkal végzett erőszakmentes munka kulcsmomentumának a „Csatlakozás” („Join-up”) elnevezést adta. A „Csatlakozás” az a pillanat, amikor a ló eldönti, hogy jobb az adott emberrel lenni, mint eltávolodni tőle. A „Csatlakozás” mindenféle életkorú és hátterű lóval elvégezhető. Ugyanúgy lehetséges egy vadon élő musztánggal és egy gyermek számára tartott, szelíd lóval. A „Csatlakozás” alapja a bizalomra épülő kommunikáció és az együttműködő környezet. Csak akkor jön létre, ha erőszaktól, kényszerítéstől mentes és mindkét fél saját akaratából vesz részt a folyamatban. Ahhoz, hogy egy lóval ezt el tudjuk érni, be kell lépni a világába, megfigyelni az igényeit, illetve azokat a feltételeket és szabályokat, amelyek a kapcsolatait meghatározzák.” (Forrás: montyroberts.com)

A „Csatlakozás” („Join-up”) során alkalmazott elveket fel lehet használni háborús veteránok gyógyításában, illetve különböző traumákban szenvedő embereknél is.

 

Milyen eredményeket lehet elérni a poszttraumás stressz gyógyításában az Ön módszereivel? Hogyan zajlik, mennyi ideig tart egy ilyen gyógyulási folyamat?

Monty Roberts: A poszttraumás stressz nem egy rendellenesség, ahogy sokan tartják, hanem egy sérülés. Ez azért fontos, mert egy sérülés gyógyítható, míg az általánosan elterjedt rendellenesség megközelítés nem ezt sugallja. Nagyon eltérő, hogy mennyi idő alatt tudnak újra bízni a környezetükben ezek az emberek. Ennek a megközelítésnek az áldozatok életének szerves részévé kell válnia. Abban reménykedem, hogy minden ember egy erőszak nélküli, bizalommal teli életet élhet újra.

Csak háborúból hazatért veteránoknál alkalmazzák, vagy képes lehet gyógyítani például gyermekkori bántalmazás, szexuális erőszak által okozott traumát is?

Monty Roberts: Az erőszak az erőszak. A háború számos formát tud ölteni. Egy bántalmazott gyermek gyakorlatilag minden nap háborúban él. A poszttraumás stressz sosem korlátozódik kizárólag egy okra. Bármilyen életkorban megtörténhet a születésünktől idős korunkig.

Hogyan zajlik egy ilyen terápia?

Monty Roberts: Az általunk végzett kezelés vezérfonala a „Csatlakozás” („Join-up”). Ez egy fantasztikus eszköz arra, hogy az ember „visszakerüljön a középpontjába”, a megfelelő működési módba juttassa magát. Mindenféle trauma áldozata kicsit más megközelítést igényel, hogy újra bízni tudjon a környezetében.

  12 kép

a kép, illusztráció, forrás: montyroberts.com

„minden trauma áldozata kicsit más megközelítést igényel, hogy újra bízni tudjon a környezetében…”

Mitől működik a „csatlakozás”? Hogyan képes a ló és ember közötti kapcsolat gyógyítani?

Monty Roberts: Fogalmam sincs, hogy ez a kapcsolódás miért működik. 1954-ben vettem észre. Én magam sem hittem el először. Maguk a lovak és a háborús hősök mutatták meg nekem is. Én magam nem fedeztem fel, nem alkottam semmit. Ez Isten, vagy a természet ajándéka, amikor egy „ragadozó állat” (az ember) egy „menekülő állattal” (a lóval) egy bizalomteli partnerséget alakít ki.

 

Részletek Monty Roberts "From my hands to yours" című könyvéből:

„Sok gyermek szeretné, ha megölelnék, de nem tudja kezelni azt a stimulációt, amit ez okoz számára. Hasonlóan vannak a lovak is. Bizonyos érintés elfogadható számukra, de sosem szabad ezt kierőszakolni…”

„…[a szerk.: Temple Grandin] egyszerre tartott az érintéstől és stimulálta őt. A lágy érintés, ami társadalmi értelemben elfogadható volt az embereknek, az számára visszataszító volt, de egy általa fejlesztett eszköz, ami szorítást végzett rajta, megnyugtató volt számára…ehhez hasonló, amit a lovak is éreznek, amikor a testük egy részét nyomás éri, nagy érzelmi intenzitással a nyomás irányába fognak mozdulni…”

„Mi emberek gyakran használjuk ki a saját fajtánk kiszolgáltatott tagjait. Nem egyedülálló, hogy bántalmazott gyerekek „tanácsadói” még jobban kihasználják és bántalmazzák őket. Utalok itt például szexuális erőszak áldozataira, akiket felismernek a „hím ragadozók” és újra áldozattá teszik ezeket a már egyébként is megsebzett embereket…”

„…a lovak jobban elfogadnak sebezhető emberi lényeket. Ez lehet a magyarázata annak is, hogy a lovak miért tűnnek nyugodtabbnak például fizikailag sérült emberek közelében is és képesek reagálni az igényeikre…”

 

Ki tanulhatja meg ezt a módszert? Gyerekek is el tudják ezt sajátítani?

Monty Roberts: A gyerekek esetében elsődleges a biztonság. Aki traumát átélt gyerekekkel végzi ezt a munkát, az felel ezeknek a fiatal embereknek a biztonságáért. Illetve ahogy minden ember, úgy minden állat is teljesen egyedi. Folyamatosan tanulmányozzuk mi magunk is, hogy hogyan változtassuk a kezelésünket az adott személynek megfelelően. De hiszek benne, hogy mindenki meg tudja tanulni a „csatlakozást”.

Hogyan vélekedik jelenleg a tudományos szféra erről a módszerről?

Monty Roberts: Ha a tudományosan terápiával foglalkozó szakértőket vesszük alapul, sok esetben csak szemfényvesztésnek tartják a munkánkat. Egy tudományos világban nevelkedtek, ahol egyszerűen nem voltak jelen lovak. Meg tudom ezt is érteni. Ugyanakkor hiszek azokban a szakértőkben, akik nyitottan állnak új és szokatlan módszerekhez. Számos elismert terapeuta már az én oldalamon áll ebben a kérdésben.

Hogyan tudjuk a „csatlakozás” („join-up”) módszerét alkalmazni a mindennapjainkban? Adott esetben az emberek közötti kapcsolatainkban…

Monty Roberts: Azt javaslom, hogy először tanulmányozzák, hogy mi is az a „join-up”. Menjenek el, hogy megértsék ennek különböző elemeit és kezdjék el ezeknek az elveknek megfelelően élni az életüket függetlenül attól, hogy a környezetük milyen szokásokat követ. Higgyen nekem, Magyarországon a lovak ugyanazt a nyelvet beszélik, mint máshol a világban.

 

Ajánlott helyek, ahol megismerheted Monty Roberts lovakkal folytatott munkáját Magyarországon:

Képek forrása: montyroberts.com