A kertészkedés gyógyító ereje a függők rehabilitációjában

A Garden Organic elnevezésű program egy angol kezdeményezés, amit eredetileg azoknak az elítélteknek találtak ki, akik a büntetésük letöltése során is küzdöttek a függőségükkel. Eredményeik önmagukért beszélnek.

2020.06.12 Bakóczy Szilvia

Eldöntöttem, hogy tiszta leszek, és ebben a legtöbbet egy kert gondozása segített. Higgyétek el nekem, ha én, aki totálisan függő voltam, megtudtam ezt megcsinálni, akkor Ti is képesek vagytok ugyanerre! Na, tűrjétek fel az ingujjaitokat, és induljon a meló!” – olvasható egy elítélt kézzel írt levelében, a program után.

Megváltoztatta a viselkedésemet és megváltoztatott mindent, ami a drogokkal kapcsolatos bennem. Ráadásul a változás úgy indult el, hogy szinte észre sem vettem” – írta egy másik érintett ugyanarról a kezdeményezésről.

Azok az elítéltek, akik a kerteket gondozták, majdnem mind tiszták maradtak, ami hatalmas változás, hiszen korábban ez mindössze 30 százalékra volt jellemző” – ezt már Steve Thomson mondja, a Garden Organic igazgatója.

Aki rendszeresen kertészkedik, pontosan tudja, hogy milyen hatása van a szabadban végzett munkának a mindennapokra. A földnek a kezeden, a gyomlálás után érzett elégedettségnek, és annak, hogy létrehozol valamit, ami aztán életre kell.  Mert van abban valami nagyon is marasztaló, hogy az ember kint van a természetben, egymaga, és a saját tempójában alkot valamit, ami maradandó is, szép is, mondják sokan, és nincs vajon igazuk ebben?

A Garden Organic programban résztvevő szakemberek szerint a börtönökben sincs ez másképp. A rendszeres kertészkedés kihat az elítéltek közérzetére, sőt, teljes napirendjére, hiszen a szabadban végzett munka után érezhetően több energiájuk lesz, jobban alszanak és több kedvvel mennek az edzőterembe is. Ráadásul a kerteket a programban a sajátjukként kezelhetik, ami nagymértékben építi a felelősségvállalást. Mindez pedig türelemre és kitartásra is neveli őket, hiszen ahogy a rehabilitáció, úgy a növénytermesztés sem megy egyik pillanatról a másikra.

Mindez pedig így néz ki egész pontosan számokban.:

  • a program hatására 21 százalékkal esett vissza az antiszociális esetek száma,
  • 25 százalékkal csökkentek a fizikai támadások,
  • az intézmény 75 százalékkal kevesebb büntetést használt ,gyakorlatilag minden résztvevőnek negatív lett a kötelező drogtesztje.

 

A cikk a Foodtrank és a Treehugger írásainak felhasználásával készült.

Címlapkép: istock / ViktorCap