Az inspirált gyermek eljátszik egyedül is

Az inspirált gyermek rendszeresen remekül eljátszik egyedül is, ha elég figyelmesek vagyunk vele. A szabadságában felnövesztett gyermek nem igényli az állandó foglalkoztatást. Sőt! Örül, ha a megfelelő helyen, a megfelelő időben békében hagyják. Székely Anikó élménypedagógus írása.

2020.07.24 Székely Anikó

Az egyedüllét nem magányosság. Ezt nagyon fontos tudni. Ehhez jó, ha a szülő kellőképpen tudatos. Jó, ha képes ráhangolódni gyermekére és megérzi, hogy éppen mi a jó számára. Dőljünk rendszeresen hátra egy kényelmes helyen és csendben gyönyörködjünk gyermekünk elmélyült játékában. Nagyon mély intimitás rejlik egy ilyen minőségű zavartalan együttlétben.

Közös játékok, együttes élmények rendszeres megtapasztalása segítik az önálló játékban való elmélyülést is. Nem az a fontos, hogy állandóan együtt legyünk. Sokkal fontosabb, hogy amikor együtt vagyunk, akkor valóban élményt adóan együtt legyünk. Ilyenkor jó ötletekkel, spontaneitással áramlóvá válik minden. Gyűjtsünk együtt is sok-sok jó ötletet bizonyos tevékenységek elkezdése előtt. Például, ha közös terepasztalt készítünk (mondjuk repülőtér, piac, falu, tanya, város, autópálya). Előtte írjuk fel a javaslatokat, mi mindent szeretnénk létrehozni. Ilyenkor szárnyra kel a fantáziánk. Egymást is újabbnál újabb ötletekre sarkallva. Lelkesítsük egymást! Közben rengeteg közösen megélt élmény is a felszínre bukkanhat. Érdemes akár olyan könyveket is segítségül hívni, ami a választott témát felöleli.

Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz. Merjünk újszerű megoldásokat találni helyzetekre, bátran és rugalmasan váltsunk, ha a helyzet megkívánja. Éber tudatossággal fenntartható egy jól működő kapcsolat. Jó móka meghívni kis barátokat. Hárman-négyen együttműködve alkotni. Nagyon kellemes hangulat tud kialakulni ilyen helyzetekben. Fontos a barátságok ápolása. Egész pici kortól kezdve. Az ember alapvetően társas lény. Segítsük ebben is a gyerekeket!

Ne kapaszkodj, élj!

Fontos szabály a felszabadultság, a kötetlenség, hogy ne legyünk egymás terhére. A helyesen értelmezett szabadság. Ami nem azt jelenti, hogy nem figyelünk oda egymásra. A kölcsönös egymásra való odafigyelés a híd egymáshoz. Fontos, hogy egész pici kortól tanítsuk meg a kölcsönösséget. Mindig lehet találni olyan megoldást, hogy a másikat ne bántsuk meg, hogy a másik jelenlétében ne csináljunk olyat, ami neki rossz. Ha valamit nagyon szeretnénk és a másik nem, akkor csináljuk olyankor, amikor nincs velünk.

Tanítsuk meg látni a gyermekeinket

Nem elég nézni! Az aktív, éber, tudatos jelenlét legyen a kapcsolatunk alapja! Hívjuk fel lényeges dolgokra a másik figyelmét, ha magától nem venné észre! „Hogy látva lássanak.” És tanítsuk meg kérdezni is a gyermekeinket. Ha van kérdés, akkor van válasz is…mondja egy bölcselet…Ehhez ennek kimunkálása és rendszeres gyakorlata váljon sajátunkévá. Szánjuk rá az időt! Üljünk le elcsendesedve. Forduljunk befelé. Hagyjuk megjelenni a kérdéseinket adott helyzetekkel kapcsolatban és szánjunk időt a válaszok megérkezésére is. Csodálatosan működtethető. És azok a saját válaszaink lesznek. Nem más fogja megmondani a receptet a saját életünkhöz. Mi magunk építjük föl. Ez a felnövés egyik sarkköve, alapja. Ne higgyük, hogy más jobban tudja a saját életünkre a válaszainkat. Merjük elvállalni a saját életünket a saját válaszainkkal. És akkor hitelesek leszünk gyermekeink számára is. Egy darabig minták leszünk számukra és mikor eljön a fészekből való kirepülés ideje, akkor majd ők is merik élni Önmagukat. Azt, amire születtek. Ilyen egyszerű.

Álljunk baráti kapcsolatban a csenddel

Napjában érdemes többször megállni és elcsendesedni pár percre. Leállítani az elme állandó zakatolását, nyugtalanságát. Jó, ha a csendhez nem szorongás társul. Ha nem hiányként éljük meg. Ha a keletkező űr nem egy megsemmisítő vákuum. Jó gyakorolni. Hogy valóban létrejöhessen egy mélyebb barátság belső csendünkkel. A titok sokszor a mozdulatlanságban rejlik. A mozdulatlan test sokszor segít az elmét is lenyugtatni. Ha gyermekeink ilyen minta mellett nőnek fel, nagy ajándékot kapnak. Különleges velük együtt is végezni, ha fogékonyak rá. Vannak gyerekek, akik boldogan részt vesznek ilyesmiben.

Fontos életben tartani a gyerekek teremtő erejét, mely az inspiráltság alapfeltétele

Ez is sok figyelmet és türelmet igényel, de megtérül. Ha a gyermek kapcsolata nem szakad meg a saját teremtő potenciáljának a forrásával. Ha hagyjuk, hogy bátran merjen élni. Ha nem változtatjuk meg, akkor a gyermek teremt. Miért? Mert emberként természetszerűen erre vagyunk hangolva. Hozzuk magunkkal ezeket a képességeket. Talentumokat. Ki-ki mit a tarsolyában. Születésünktől fogva… Képesek vagyunk egy tevékeny életet élni. Folyamatosan teremteni. A gyermekeknek ’csak’ arra van szükségük, hogy a hozott erőket segítsük nekik nemes dolgokban kiteljesedni, hogy segítsük őket ráébredni saját hozott talentumaikra. És akkor áramoltatnak. Ha nem építünk beléjük fékeket.

A jó szoktatás egész életünk alapja

Jó érzés jónak és harmónikusnak lenni. Rendezettnek. Épp ezért rendkívül fontos a kezdetektől jó és szilárd alapokat építeni. Ehhez szükség van a szülő tudatosságára. Hogy rálásson dolgokra, helyzetekre. Hogy előrelátó legyen, amikor épp arra van szükség akár több lépésben is. Ezzel a tudásával szükség esetén segítse még zsenge, felcseperedésben elindult gyermekét úgy, hogy közben nem fosztja meg a korának megfelelő tapasztalásoktól. Ne mentse ki olyan helyzetekből, ami az egészséges fejlődéshez segíti hozzá a kicsit.

Fontos ráébreszteni a gyermekeinket arra, hogy nem mindegy, hogy mivel hívjuk fel magunkra a figyelmet

A látszódás helyén való, de koránt sem mindegy, hogy melyik lélekrészeinknek adunk teret, miket működtetünk rendszeresen, mikre tanulunk rá, miket szokunk meg a rendszeresség által. Miket aktiválunk be folyamatosan. Az ebben való helyes útmutatáshoz stabil, helyes értékrendeket szem előtt tartó szülői párra van szükség. Ha ez felbomlik, nehezebb, re megvalósítható. Valaki mindenképp képviselje a Felnőtt szerepet a kisgyerek mellett!

Amire figyelsz, az a világod

Ennek tudatában sok-sok harmonikus dolgot érdemes megtapasztaltatni gyermekeinkkel. Sokat járni együtt a természetben, hiszen annál harmonikusabb, természetesebb hely nincs.

Tegyük meg a további lépéseket afelé, hogy érett, felnőtt, nemes emberekké váljunk! Ez egy egész életen át zajló folyamat.

Címlapkép: istock / evgenyatamanenko