Izeg-mozog a gyerek mese közben?

Sok szülő rosszul viseli, hogy amikor ő nagy nehezen időt szakít a mesélésre, a kölyök ahelyett, hogy áhítattal hallgatná, jön-megy, rajzolgat, közbekérdez, látszólag rá sem hederít, unatkozik, vagy csak néz a semmibe… Mit lehet ilyenkor tenni? Both Gabi írása.

2018.01.09 Hogyan mondjam el neked

Sétafikál mese közben, mit csináljak?

Egyvalamit nem ajánlok, és az az indulatos reakció. Lehet, hogy az adott pillanatban „hálátlannak” érzed a gyerekedet, mert nem azt teszi, amit elvársz tőle, de tudnod kell, hogy a mozgás számára épp a feldolgozásban segít, és azt jelzi, hogy ez a történet hat rá, méghozzá annyira, hogy az agyának külön energiát kell gerjesztenie a mese befogadására, és mivel ez gyerekkorban erősen összefügg a mozgással, ezért ne csodálkozz, ha valami mechanikus tevékenységet végez, miközben mesélsz.

Az a legjobb, ha ki tudod kapcsolni azt, hogy körbe-körbe járkál, ugrándozik, előre-hátra dől vagy egyéb kisebb-nagyobb mozgásokat végez mese közben a gyerek. Hidd el, a belső képeit, ha lehet, ilyenkor még jobban mozgósítja.

Állandóan közbekérdez, sosem érti, amit mesélek – Szerintem direkt csinálja

Jaj, dehogy! Tényleg nem érti. Elakad. Szüksége van rá, hogy ne egy bútordarabnak érezze magát, aminek mechanikusan felolvassák a mesét. Ne gondold, hogy megakasztja őt a történet befogadásában, ha valamire válaszolsz, ami nem hagyja nyugodni. Sőt, az akasztja meg igazán, ha nem kap választ a kérdéseire. Ha mondatonként kérdez valamit, akkor mondatonként válaszolj. A meséléshez elengedhetetlen a türelem, Képzeld magad az ő helyébe, és máris rájössz, hogy nincs felesleges kérdés.

Rajzolgat mese közben, és olyankor is nevet, amikor semmi vicceset nem mondok

Ha rajzolgat mesélés közben, az azt jelzi, hogy úgy érzi, annyira erősek a megszülető képek benne: muszáj kirajzolnia magából, és az ő fejében párhuzamosan történnek a dolgok mesehallgatás közben, Egyrészt nagyon mélyen figyel arra, amit hall, másrészt arra is figyel, ami benne történik, és a képek lehet, hogy épp elcsúsztak a szövegtől, valamint egy icipicit sem hasonlítanak arra, amit épp olvastok, neki mégis szüksége van arra, hogy rajzolgasson közben. Tényleg, nézz magadba. Miért zavar az téged, ha néha csendben kuncog magában és rajzolgat…

Feltűnően unatkozik, akkor minek meséljek neki egyáltalán?

Nem unatkozik. Feldolgozza a történetet, és mivel életkorából adódóan nincs még birtokában annak a nagyon felnőtt tulajdonságnak, hogy olyankor is illedelmesen, disztingváltan viselkedjen, amikor épp nincs ehhez kedve, még akkor sem, ha épp mesélsz neki, ezért hagyja, hogy belebambuljon a mesébe. Jobban teszed, ha te is hagyod neki. Ha ingerülten megkérdezed tőle, hogy: „Minek mesélek neked egyáltalán, amikor ennyire látványosan unatkozol?”, biztosan meglepődik majd, és azt válaszolja, hogy ő egyáltalán nem unja ezt a mesét, csak épp fáradt egy kicsit. Még az is lehet, hogy el fog aludni, ha nem idegesíted az állandó kérdéseiddel, hogy „ugye, nem unatkozol, édes gyerekem?”

Amikor tényleg nem figyel

Ilyen is van. Fogadd el. Akkor valószínűleg fáradt. Vagy nem erre a mesére vágyik. Lehet, hogy egy rövid vers, kis dalocska, egy vicces mondóka volna most jó, de az is előfordulhat, hogy egy teljesen másik történet mozog épp benne. Érdemes ilyenkor visszakérdezni, hogy mi foglalkoztatja, és megkérni, hogy most ő meséljen, te pedig akár le is írhatod vagy lerajzolhatod az ő meséjét. Mi ezt nagyon sokszor csináltuk a gyerekeimmel. Felváltva meséltünk és rajzoltunk, és rengeteget nevettünk közben.

Az a lényeg, hogy ne legyenek irreális „elvárásaid”. Muszáj reagálnod arra, hogy épp az adott pillanatban mit tesz a gyereked mesélés közben. Az is lehet, hogy túl nehéz még számára az a történet, amit épp olvasol neki. Vagy túl egyszerű. Vagy teljesen más érdekli most. A mesélés folyamatos kommunikáció közöttetek, és remek lehetőség arra, hogy a mese mentén olyan témákat is megbeszélhessetek közben, amelyek egyébként nem nagyon kerülnek terítékre a családban. Lehet ez válás, halál, betegség, fájdalom… bármi. Mert a mese megnyitja a kommunikációs csatornákat, és nem teheted meg, hogy elzárod, mert olyan elvárásaid vannak a gyerekkel szemben, amelyeket ő nem tud teljesíteni.

 

Címlapfotó forrása:  istock / Kontrec