Mit olvassak a legkisebbeknek? – A 0-3 éves korú gyerekek legjobb mesekönyvei

Új sorozatunkban a legkisebbek szüleinek szeretnénk bemutatni a legjobb gyerekkönyveket. Egyszerre öt könyvet nézünk meg közelebbről, és a legfontosabb, praktikus tudnivalókkal segítjük a sokszor tanácstalan szülőket a könnyebb választásban.

2018.04.07 Both Gabi

Itt vagyok, ragyogok! Népmesekincstár 1. – Legkisebbek népmeséi

A kötet meséit válogató Bajzáth Mária – a mesepedagógia módszerének kidolgozója – több mint húsz éve foglalkozik a népmesékkel és a gyerekekkel. Pontosan tisztában van azzal, hogy mennyit tud egy kicsi gyerek befogadni a népmesék varázslatos világából. A szisztematikusan felépített mesékhez egy-egy meseindító mondóka tartozik, ami a gyerekeket a szó szoros értelmében bevezeti az adott mesébe, hiszen ugyanazt a gondolatvilágot képviseli ritmusos formában, ami a mesében következik majd. A világ megismeréséhez, a testtudat kialakításához, a saját identitás megjelenéséhez nyújtanak felbecsülhetetlenül sok segítséget a világ minden tájáról válogatott rövid népmesék. A könyv különleges képi világát Schall Eszter alkotta meg. Az illusztrációk is sokat segítenek abban, hogy már a legkisebbeket is bevonhassuk a népmesék csodálatos univerzumába. (Kolibri Gyerekkönyvkiadó)

Berg Judit: Hisztimesék

A mai magyar gyerekirodalom emblematikus alkotójának első mesekönyve még ma is megtalálható a gyerekkönyves toplistákon, hiszen olyan univerzális problémát dolgoz fel a kötetben, ami minden szülőt és minden gyereket érint az első néhány évben. A nehezen megoldható hisztire kínál remek megoldást mind a szülőknek, mind pedig a gyerekeknek. A szülők megtanulhatják belőle, hogy a mese ereje a legnagyobb hisztiből is kimozdíthatja a gyerekeket, a kicsik pedig átélhetik azt, hogy nincsenek egyedül a kínzóan ismerős hétköznapi helyzetekben, mint az evés, a rendrakás, az öltözködés vagy az alvás. Hisz a könyv szereplői is megvívják harcaikat nap mint nap a Hisztimanóval. A Hisztimeséknek alapkönyvnek kellene lennie minden kisgyerekes családban. Gévai Csilla nagyszerű minimalista rajzai kísérik a kötetet. (Ecovit kiadó)

Hervé Tullet: Pöttykönyv

Ez egy igazán interaktív, játékos kötet azoknak a szülőknek és gyerekeknek, akik kicsit aktívabban akarnak eltölteni együtt egy tartalmas félórát. Ilyesféle instrukciók találhatók a könyvben: „Nyomd meg a sárga pöttyöt, és lapozz egyet! Rázd meg egy kicsit a könyvet!” A pöttyök pedig minden esetben engedelmeskednek. Ha a könyvet balra döntjük, balra csúsznak, ha jobbra döntjük, jobbra csúsznak, ha ráfújunk, kivilágosodik a sötét háttér, ha még erősebben ráfújunk, egészen eltűnik. Minél többet tapsolunk, annál nagyobbra nőnek a pöttyök. A strapabíró kötet jól viseli az apró, kissé ügyetlen kezek lapozási próbálkozásait is. A világhírű francia író-illusztrátor épp azt mutatja meg ebben a könyvben, hogy a legegyszerűbb dolgok lehetnek a legnagyszerűbbek is. Ennek mintájára akár otthon is készíthetünk a gyerekekkel együtt egy közös könyvet, ami biztosan nagy élmény lesz mindenki számára. Nem kell hozzá sem szépen rajzolni, sem pedig túl bonyolult történeteket kitalálni. (Vivandra könyvek)

Rotraut Susanne Berner: Böngésző-sorozat

A Tavaszi-, Nyári-, Őszi- és Téli böngészők nem csupán az évszakokat jelenítik meg a kötetekben, hanem nagyon sok fogódzót adnak a gyerekeknek abban, hogy jobban el tudjanak igazodni a számukra még sokszor érthetetlen világban. Az évszakos böngészőkön kívül van még Éjszakai böngésző is a sorozatban, sőt, egy pedagógiai módszertani könyv is megjelent, aminek segítségével kiderül, hogy mennyi mindent megtanulhatnak ezekből az univerzális könyvekből a gyerekek. A könyv legnagyobb erénye, hogy kimeríthetetlenül sok témát ad a nézőinek. Bár egyetlen mondat sem szerepel benne, csupán a szereplők nevét tudjuk meg a könyv hátoldaláról, (és néhány alapvető információt róluk), mégis megunhatatlanul érdekes párbeszédet indít el szülők és a gyerekek között. Mi magunk alakíthatjuk ki a szereplők mögé képzelt életet is. A böngészők böngészése igazán jó ürügy arra, hogy olyan témákról is beszélgethessünk a gyerekekkel, amelyek igazán mélyen érdeklik őket. Nagyon sok „miért?”-re kell felkészülnie annak, aki megveszi ezt a sorozatot. A megunhatatlan könyveket a gyerekek előszeretettel forgatják egyedül is, és saját maguknak mesélnek belőle, de igazán fontos, hogy a kérdéseikre mindig megadjuk a választ. Ebből tanulnak ugyanis élni. (Naphegy kiadó)

Alona Frankel: Bilikönyv

A bilire való rászoktatás, illetve a szobatisztaság minden család életében előkerül előbb vagy utóbb, és az izraeli író-illusztrátor olyan segítséget ad ehhez a nem túl egyszerű tevékenységhez, amelyet nem győznek neki megköszönni azok, akiknek kezébe került ez a könyv. A humoros illusztrációk és az egyszerű szöveg még a legkisebbekkel is megérteti a bili használatának szükségességét, de mindamellett nem szűnik meg önálló, élvezhető meseként is létezni a történet. Nálam mind a három gyereknél bevált, és az volt a legszebb, amikor a legnagyobb a bilin ülő kisebbek mellé guggolt, majd ezredszerre is türelmesen elmesélte szóról-szóra a történetet. Ő is nagyon sokszor hallotta tőlem, ezért kívülről tudta. Talán ennek is köszönhető, hogy mindhárom gyerekem viszonylag hamar elhagyta a pelenkát. A Bilikönyv igazán praktikus, okos és humoros segítség a mindennapokban. (Pagony)