Mit olvassak az ovisoknak? A 3–6 éves gyerekek legjobb könyvei

Kétségkívül az óvodás korosztály számára készül a legtöbb jó mesekönyv, ezért különösen nehéz volt kiválogatni azt az ötöt, amit itt most kiemelek. Minimum ötször ennyit tudnék még ajánlani, de most megelégszem ezekkel. A későbbiekben még biztosan visszatérünk erre a korosztályra.

2018.05.06 Both Gabi

Mira Lobe: A kicsi én én vagyok – Varró Dániel fordításában

Minden kisgyerekben felmerül a kérdés, hogy ki is ő valójában. Kire hasonlít? Milyen a másik? Mitől és miért más? Ha nagy szavakat akarnék használni, akkor azt mondanám, hogy a saját identitásuk megtalálásához nélkülözhetetlen ez a kötet, amely 1972-ben jelent meg először, és nagyon sok nyelvre lefordították. Az illusztrációkat Susi Weigel készítette. Igazi retró életérzést sugallnak a képek, mégsem korszerűtlen, hiszen hihetetlenül részletgazdag és fantáziadús illusztrációk kerültek a kötetbe. Hiába telt el több mint negyven év az első kiadás óta, az örök érvényű kérdések minden korban felmerülnek. Az a jó benne, hogy válaszokat is kaphatnak tőle a gyerekek, sőt, olykor a szülők is. Egy elveszett, sok mindenre és sok mindenkire hasonlító kicsi lény keresi önmagát, de kiderül, hogy se nem kutya, se nem nyúl, sőt, még csak nem is „macskakutyanyúl”, ahogy az egyik szereplő nevezi őt, hanem kizárólag önmaga, azaz egyszeri és megismételhetetlen. A kötet élvezetes és szellemes nyelvi fordulatait Varró Dánielnek köszönhetjük. A verses formában megjelenő szöveg felolvasása külön öröm lehet a szülők és a gyerekek számára is, hiszen nagyon sok állati karakter megfordul benne, és a kicsik tényleg nagyon élvezik, amikor a béka, a kutya vagy a többi állat hangját próbálják utánozni a szülők. Néhány perc alatt végig lehet olvasni, (és aztán még sokszor egymás után újra meg újra), ideális esti mese. (Ecovit kiadó)

  • A kicsi én én vagyok című könyv ITT kapható

Dániel András: Kuflik-sorozat

Az abszurdról és a groteszkről általában azt gondoljuk, hogy csupán a felnőttek értik, de Dániel András Kufli-univezuma bebizonyította, hogy a gyerekek is vevők erre a fajta nem hétköznapi humorra, sőt! Az elhagyatott réten élő hét fura alak, név szerint: Pofánka, Valér, Titusz, Hilda, Zödön, Bélabá és Titusz mellett még egy csomó szereplő is feltűnik, többek között: mohamanyi, lábascsiga, varázsgomba, szőrmók vakarc vagy a beszélő fatuskó. A páratlan sikerű sok-sok részből álló Kufli-sorozatból még rajzfilm is készült, ITT látható a film előzetese. A karcsú kötetek sok-sok apró történetet rejtenek. Az összetéveszthetetlen humorát pedig az az egység alkotja meg, ami az író-illusztrátor erős atmoszférateremtő képességéből ered. A gyermeki logikával megírt és megrajzolt történetek mégis egy felnőtt szűrőjén keresztül jelennek meg, és az életünk legalapvetőbb kérdéseire irányítják a figyelmet. A látszólag könnyed, egyszerűen befogadható mesék a mélyebb rétegekbe hatolnak, ezért nem lehet soha megunni őket. (Pagony Kiadó)

  • Dániel András Kufli sorozata ITT kapható.

Timo Parvela: Miú és Vau-sorozat

Timo Parvela neve nagyjából olyan a finnek számára, mint nekünk Lázár Ervin. Nálunk is rendkívül népszerű egyébként a szorgalmas kutyáról és a lusta macskáról írt sorozata. A legemberibb állattörténeteket Finnországban többek között család- és párterápiákon, pszichodráma-foglalkozásokon használják, amelyek cseppet sem didaktikusan, de mindig az együttélés nehézségeiről beszélnek, méghozzá hihetetlen bölcsességgel és kirobbanó humorral. Virpi Talvitie méltó alkotótársa az illusztrációkban az írónak, hiszen a képek is a humorral átitatott bölcsességről tanúskodnak. Igazi gyerekirodalom, a szó legszorosabb értelmében. A kötetetek sok rövid fejezetből állnak, és általában egy hosszabb történet köré csoportosulnak. (Kolibri Kiadó)

  • Timo Parvela könyvei ITT kaphatóak.

Jill Tomlinson: A bagoly, aki félt a sötétben

Mit tehet egy bagolyfióka, akinek lételeme kellene, hogy legyen a sötétség, hiszen éjjeli állat, ő azonban mégis fél tőle? A szülei sok-sok türelemmel és szeretettel terelgetik Huppot, a bagolyfiókát az önálló útra. Hupp hétszer vág neki egyedül a sötétségnek, és mindannyiszor jobban megismeri azt, látja, milyen sokféle szempontot kell figyelembe vennie, és a sötétség mindig más, attól is függ, ki nézi velünk együtt, így az ő szempontjait is megismerhetjük. A szöveg – Demény Eszter fordításának köszönhetően – egyszerre nagyon mai nyelven szól, mégis költői, a mesék dramaturgiája pedig a törvényszerű ismétlődésekkel arra késztetik a gyerekeket, hogy újra és újra meghallgassák Hupp történeteit. Anna Laura Cantone vicces és lendületes illusztrációi sokat segítenek abban, hogy azonnal a szívünkbe zárjuk ezt az esetlen, csetlő-botló kis bagolyfiókát. (Pagony Kiadó)

  • A bagoly, aki félt a sötétben című könyv ITT kapható.

Nádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban – Jancsi meséi

A kortárs magyar gyerekirodalom egyik gyöngyszeme ez a gyönyörűen illusztrált kötet. A hétköznapinak tűnő történetek egy óvodás kisfiú, Jancsi életének különböző fordulatait kísérik végig. A látszólagos hétköznapiság azonban különleges tartalommal telik meg, amikor a félelem, a válás vagy a halál témáját érinti az író, méghozzá olyan finom eszközökkel, hogy a gyerekek (és sokszor a felnőttek is) csak utólag értik meg, mi is történik valójában. A könyv már több mint tízéves, ám azóta sem jelent meg hasonlóan érzékeny szöveg arról, hogy mit is jelent egy óvodás számára az, ha meghal a nagymamája, vagy ha elválnak a szülei. A metaforikus mesék lazán összefüggnek, de egymástól függetlenül is olvashatók esténként.

Kun Fruzsina illusztrációi is különlegesek, mert az egész oldalas képek az úgynevezett picture book hagyományait követik, miközben a szöveg sokkal terjedelmesebb, mint a hagyományos képes könyveknél. A költői szépségű szöveget csodásan keretezik ezek a festmények, tovább fokozva annak erejét. (Naphegy Kiadó)

  • A sárkány a lépcsőházban című könyv ITT kapható.