Mit olvassak a kisiskolás gyerekeknek? Legjobb gyerekkönyvek 6–10 éveseknek

Természetesen nem csupán ezek a kiválasztott könyvek a legjobbak, hiszen számtalan lehetőségből tudunk választani. És még fogunk is, hiszen ez a lista szerencsére tetszés szerint bővíthető…

2018.05.08 Both Gabi

Jeney Zoltán: Rév Fülöp (sorozat)

A kortárs író Balatóniába kalauzolja az olvasókat. Igencsak hasonlít a Balatonra ez a birodalom, hiszen a könyv főhőse nem más, mint maga Rév Fülöp, a kissé málé, puszpángot rágcsáló, ábrándozó fiú, aki akaratlanul is belecsöppen a Csobánc király udvarában történő eseményekbe. A népmesei „legkisebb fiú” lassan szinte lovaggá érik a történet során. A végtelenül humoros, szellemes és fordulatos lovagregényt a lányok is nagyon szeretni fogják, hiszen fontos női szereplők is vannak a mesében. És mivel lovagregényről van szó, sok-sok ló, valamint koboldok, egy Távoli Tündér, fajszok és miabigyóiak is szerepelnek az izgalmas kalandokkal és remek párbeszédekkel dúsított mesekönyvben. A kódexek képi világát idéző iniciálékkal díszített kötet rajzait Haránt Artúrnak köszönhetjük, ezekkel együtt igazán átélhetővé válnak az amúgy sem unalmas történetek. A könyv sikerét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy már két folytatása is megjelent, a Rév Fülöp Fajszföldön, valamint a Rév Fülöp és Nyár Lőrinc, és az első kötet alapján a Magyar Színházban sokáig játszották a gyerekek nagy örömére a történet színpadi változatát is. Állítólag újabb folytatás várható, amit már tűkön ülve várnak Rév Fülöp követői. (Kolibri Kiadó)

  • A Rév Fülöp című könyv ITT kapható.

Pernilla Stalfelt: Halálkönyv, Ne bánts! kö(n)nyv, Szeretlek könyv, Kaki könyv

A kortárs svéd illusztrátor kötetei látszólag négy különálló témáról szólnak, mégis mindegyik ugyanazt szeretné elérni: ledönteni a tabukat, amelyek a halált, a szeretetet, a gyerekek bántalmazását vagy az ürítést veszik körül. A sok képi és szövegben rejtőző humor lehetővé teszi, hogy könnyedén tudjunk beszélgetni ezekről a nehezen megfogható és megfogalmazható dolgokról. Bátor, okos könyvek, melyeket az éppen most olvasni tanulók is sikerrel forgathatnak a vicces képregényszerű rajzok és az igazán lényegre törő mondatok miatt. Nem kell félnünk attól, hogy a gyerekek megijednek, például a Halálkönyvben látható csontvázaktól vagy a Ne bánts! kö(n)nyvben ábrázolt erőszakos helyzetektől. Sőt: ezekkel felkészítjük arra, hogy mindenki mulandó, és vele is megtörténhet, hogy egy erőszakos osztálytársa egyszer csak ok nélkül bántani kezdi őt. Így arról is szót ejthetünk, hogy miként regáljon erre. Vicces, tanulságos, egyedül olvasva és együtt nézegetve is élvezetes könyvek Pernilla Stalfelt univerzális tudást megjelenítő művei. (Vivandra kiadó)

  • Pernilla Stalfelt könyvei ITT kaphatók.

Szabó Borbála: Átváltozott gyerekek

A főként dramaturgként és színdarabíróként ismert szerző egy átlagosnak tűnő háromgyerekes család átlagosnak tűnő történeteit írja meg (cseppet sem átlagosan) ebben a kivételesen humoros és szabad szellemű kötetben. A benne szereplő gyerekek különböző szerepjátékain keresztül (Hamupipőke, Jancsi és Juliska, Diótörő) ismerhetjük meg a – nagyon életszagú párbeszédekkel tarkított – család életét. A kissé kótyagos dédit, a szórakozott apát, a mindig elfoglalt, rohanó, sokszor ideges, olykor összevissza beszélő anyát és a három, igen karakteres gyereket. A mi családunkban ez az a kötet, amit a mai napig is annyira szeretnek az azóta már kamasszá érett gyerekeim, hogy időnként arra kérnek, olvassam föl nekik a kedvenc történeteiket, különböző szállóigéket is idézünk a könyvből, ami nem csupán a hasonló családi felállás miatt vágott ennyire az elevenünkbe, hanem azért is, mert valóban úgy folyik benne össze a mese és a valóság, hogy az mindenki számára könnyen átélhető. Rácz Nóra vicces illusztrációi kiválóan visszaadják a kötet hangulatát. (Pagony Kiadó)

  • Az Átváltozott gyerekek című könyv ITT kapható.

Friss tinta! (Versantológia)

A Friss tinta! már korántsem olyan friss kiadvány, hiszen 2005-ben jelent meg, de ez semmit nem von le az értékéből, hiszen azóta sem született ilyen komplex kortárs versgyűjtemény, ami az egészen kicsiket is megszólítaná, és még a kiskamaszok is örömüket lelik benne. A tíz különböző téma köré csoportosuló versek szerzői között ott vannak a legnépszerűbb (Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Lackfi János, Kovács András Ferenc, Parti Nagy Lajos, Varró Dániel) költők is, de Ranschburg Jenő vagy Kiss Ottó svéd típusú szövegeit, illetve Gryllus Vilmos eredetileg dalszövegnek íródott versei is megtalálhatók benne. Mind a 38 szerzőt nem tudjuk felsorolni, de a mondókák, dünnyögők hosszabb versek és rövidebb szösszenetek biztos, hogy remek választásnak bizonyulnak például akkor, ha nagyon fáradt a gyerek, ám szeretne még egy kis közös mesélőidőt kapni. A könyv tervezője és egyben illusztrátora, Takács Mari olyan képi világot teremtett, amelyben a felnőttek is örömüket lelik. (Pagony és Csimota közös kiadványa)

  • A Friss tinta című könyv ITT kapható.

Gimesi Dóra: Csomótündér

Ez a könyv a szerelemről szól. A reménytelen szerelemről, a beteljesült szerelemről és a véletlen szerelemről. Sokan gondolják azt, hogy a gyerekek még semmit nem tudhatnak erről az érzésről, de valószínűleg tévednek… gondoljunk csak életünk első szerelmére. Én még mindig emlékszem arra a borzongató érzésre, ami akkor fogott el, amikor a titkos szerelmemmel együtt játszottunk az óvoda előkertjében, és a végtelen boldogságot sem felejtettem el, amikor rádöbbentem, hogy ő is ugyanezt érzi velem kapcsolatban.

Gimesi Dóra mindent tud a gyerekekről és a mesékről. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a Csomótündér című kötetben még a válás témája is olyan formában jelenik meg, ami minden gyerek számára igen hasznos lehet, akinek elváltak a szülei, hiszen sajnos ez az egyik legfontosabb dolog, ami a kicsik igen nagy százalékát érinti ebben a korban. (A statisztikák szerint a nagyóvodás-, kisiskolás korú gyerekek szülei válnak leggyakrabban.)

Igen nehéz helyzetben vannak ezek a gyerekek és a szülők is, hiszen az addig megszokott rend felborul, a gyerekek többsége pedig önmagát kezdi el hibáztatni a kialakult helyzet miatt. Valóban nem könnyű jól megfogni a mesékben ezt a témát, de a (bábos)dramaturgként dolgozó szerző valóban sokat tud a gyermeki lélekről, ezért neki az is sikerült, ami csak keveseknek. A címadó mese például egy szórakozott tündérről szól, akinek az a dolga, hogy összekösse a szerelmes királylányok és királyfik cipőfűzőit egy adott pillanatban. A mágikus és szimbolikus csomó azt jelenti, hogy az összecsomózott pár házasságot köt. Ám a mi Csomótündérünk, Apollónia elfelejtette magával vinni a 38 dioptriás szemüvegét egy esetben, ezért rosszul olvasta a királylány nevét, amiből később aztán elég nagy gond lett, mert a tévedésből „csomózott”/kötött házasságból megszületett Menyus királyfi.

A világ tele van „Menyus királyfikkal”, akikben rengeteg kérdés fogalmazódik meg, amikor elválnak a szüleik. Ám Gimesi Dóra olyan megnyugtató választ ad a gyerekeknek és a szülőknek is ebben a kivételesen szép kötetben, amit érdemes megfogadni. Öt rövid, kifejezetten esti mese van a kötetben, melyet Gyöngyösi Adrienn illusztrált érzékeny és szemet gyönyörködtető képekkel. A mesék világa erős rokonságot mutat Lázár Ervin és Mosonyi Aliz meseuniverzumával, és tobzódik a költői képekben, meglepő szófordulatokban valamint a szellemes párbeszédekben. Az egyik legjobb mesekönyv, amit valaha olvastam. (Pagony Kiadó)

  • A Csomótündér című könyv ITT kapható.