Mit olvasson a nagykamasz? – 5 jó könyv felnőtté válás előtt

Az a kamasz, akit 14 éves kora után is érdekelnek a nyomtatott történetek, és nem csupán a filmek meg a virtuális élet foglalkoztatja, joggal nevezhető olvasó fiatal felnőttnek. Szerencsére rengeteg remek könyv született magyar nyelven is az elmúlt tíz-tizenöt évben ennek a korosztálynak, én most csak ötöt mutatok meg a sokból.

2018.07.24 Both Gabi

Robert Williams Luke és John

A fiatal angol szerző valósággal berobbant ezzel a könyvével a világirodalomba, és nem csupán a középiskolások között, de irodalmi körökben is elismerést szerzett különleges költői nyelvhasználata miatt. Két fiúról szól a történet, Luke-nak meghalt az édesanyja, ezért az apjával marad kettesben, aki inni kezd, és hamarosan lecsúsznak anyagilag. Egy romos házba költöznek, és az emlékeiknek élnek. Luke fest, az apja pedig farag. Mégis magányosak mindketten, nem tudnak kapcsolódni egymáshoz. Ebbe a hatalmas űrbe lép be váratlanul Jon, akit majdnem elütnek, és aki még náluk is sokkal nyomorultabb életet él a nagyszüleivel. Az iskolában is keményen zaklatják őt a többiek a mássága miatt, Bárgyú Pofának nevezik, és rendszeresen megverik. Mégis, valahogy Jon gyengéd, de állandó jelenléte reményt ad az apa és a fia életének, és irányt is szab nekik. Melankolikus regény egyes szám első személyben elmesélve, a befejezést nem rágja a szánkba az író, mindenki a saját képzeletére támaszkodva éltetheti tovább a könyv főhőseit. (Scolar Kiadó, Fordította. Simonyi Ágnes)

 

Patrick Ness: Soha nincs vége

A kötet a kamaszlét kilátástalanságát és feszegető kérdéseit járja körül: „mi az élet értelme, hogyan lehetne megtalálni az egyensúlyt, hogyan birkózhatunk meg a fájdalmas és magányos emlékeinkkel?”

Egy brutális jelenettel kezdődik a regény, amelyben az elbeszélő főhős kamasz fiú halálát leli a tengerben.

Aztán a történet átfordul egy erősen disztópikus világba, de előtte megtudhatjuk a főszereplőről, hogyan küzd a nemi identitásával, és azt is, hogy nehezen megy neki a családjával való kommunikáció, de azért megpróbál mindezek ellenére a felszínen maradni. Rádöbben, hogy az egyik fiú osztálytársába szerelmes, és amikor lebuknak, akkor elkeseredésében a tengernek megy…

Ekkor egy újabb síkon kezdődik egy nagyon csavaros történet, amikor főhősünk, Seth egy különös univerzumban találja magát, ahol csak emlékek vannak, és egy látszatvilág, ami olyan, mintha… Két szintén holt, mégis élő társával lassan felfejtik, hogy egy különleges erő próbálja meg a világot átalakítani és bekebelezni, és nekik valójában egy nyitott koporsóban kellene feküdniük, de az élet átalakításáért felelős Vezető valahol hibázott, és ezért ők még holtukban és életben maradtak. Megkezdődik a végtelen harc a Vezető és Seth, valamint társai között. Lebilincselő, végtelenül izgalmas, érzelmes, és sokszor humoros történet arról, hogy milyen nehéz is felnőtté válni. A vége pedig… Soha nincs vége. (Vivandra Könyvkiadó, Fordította: Lázár Juli)

 

Szívlapát (Kortárs versek 16+)

A hiánypótló kortárs versgyűjteményben 85 köztünk élő költő 150 versét olvashatjuk különböző tematikák köré rendezve. Az öt ciklusban harminc szerelmes vers, harminc születésről és elmúlásról szóló költemény, harminc istenhitet taglaló-, harminc ars poeticáról szóló versvallomás, valamint harminc közéleti témájú mű került be a szerkesztő, Péczely Dóra válogatásában. A népszerű és ismert szerzők mellett, mint Szabó T. Anna, Lackfi János, bűnösVarró Dániel, Parti Nagy Lajos vagy Kemény István mellett a fiatalabbak is szerepet kaptak. Závada Péter, Szőcs Petra, Kemény Zsófi, Kemény Lili és a többiek versei is erős hangon képviselik a jelen költészetét. Nagyon szép formában jelent meg a kötet, melynek mottója: „Vers a lelke mindennek”. A könyvet Dániel András szintén költői finomságú fekete-fehér illusztrációi díszítik. A Tilos az Á Könyvkiadó ezzel a kötettel valóban nyitott a kamaszok felé, a saját kamaszaim is előszeretettel forgatják. És én magam is szívesen veszem a kezembe. A költészet menő, a kortárs vers szexi!

David Almond: Skellig (Szárnyak és titkok)

A misztikusnak tűnő rövid és megható történet egy fiúról és a családjáról szól, akik nemrégiben költöztek új házba. A fiú, Michael a düledező garázsban egy szinte haldokló lényt talál, akiről nem lehet tudni, hogy ember-e vagy angyal. Skellig, a fura figura szinte mozgásképtelen. Az ízületi gyulladás lassan felemészti a testét és a lelkét is. A fiúnak eközben húga születik, aki élet és halál között lebeg a kórházban. Miután kishúgát nem gyógyíthatja, ezért minden erejével Skelligre koncentrál. Az undorító kinézetű Skelliget ápolni kezdi a fiú a szomszéd lánnyal, Minával együtt. Mina elég furcsa lány, nem jár iskolába, az anyja tanítja otthon. Fejből idézi William Blake verseit, és félig már felnőtt, bölcs gondolatai sokat segítenek abban, hogy Michael megértse Skellig betegségét. David Almond regénye Nagy-Britanniában az év legjobb gyerekkönyvének járó Whitbread-díjat nyerte el. A könyvből film is készült, Tim Roth volt a főszereplője. A költői szépségű, angyali erejű, gyönyörű prózakötet minden felnőttnek és tizennégy éven felüli gyereknek felemelő olvasmányélmény lehet. (Pongrác kiadó, Fordította: Cséplő Noémi)

Eric Lindstrom: Nem a szemeddel látsz

Parker Grant, a könyv főhősnője vak, de nem csupán emiatt nem szokványos figura, hanem azért is más, mert nem fél kimondani a véleményét, ráadásul rendkívül intelligens és érzékeny is. A vaksága csupán egy számára normálisnak tekintendő állapot, ettől függetlenül szinte teljesen úgy él, mint a körülötte lévő többi 16 éves, csak talán némiképp tudatosabban. Minden áldott reggel 5. 55-kor ébred, hogy elmenjen futni. Igen, vakon fut, mégsem vakmerő. Az ő családjában is történtek tragédiák, például váratlanul meghalt az apja, de a lány ezt is feldolgozza, mint annyi mindent. Ám van valami, amin nem tud túllépni, ez pedig egy fiú, aki valamikor valami olyat tett vele, ami, amit azóta sem bír neki megbocsátani. Scott, a „bűnös” némi szünet után újra felbukkan Parker életében, aki érzelmi hullámvasútra kerül vele kapcsolatban, hiszen amint egyre többet és többet tud meg a fiúról, változik a véleménye. A könyv stílusa humoros, könnyed, mégis nagyon mély a témája miatt. Minden szereplő igazi hús-vér figura, nem csupán elnagyolt papírmasé alakok szerepelnek benne. Aki szeretné megtudni, hogyan érez és hogyan él egy világtalan fiatal, annak mindenképp el kell olvasnia ezt a fontos könyvet. (Tilos az Á Kiadó, Fordította: Demény Eszter)

Neked is kérdésed van gyermekeddel, diákoddal, társaiddal kapcsolatosan?

Keress minket bizalommal!

Tovább a szakértőkhöz!