5 dolog, ami megöli a minőségi időt

Úgy érzed, hogy a fárasztó munkanap után már semmi energiád nincs arra, hogy tartalmasan részt vegyél a családi életben? Nyomaszt a bűntudat, amiért nem tudsz elég időt a gyerekeiddel tölteni? X Kommunikációs Központ írása

2017.09.10 Aeffect

Nincs időd a teljes cikkre? Tölts le 5 praktikus tanácsot, ami segíti a minőségi idő eltöltésését.

A „minőségi idő” elsőre olyan dolognak hangozhat, aminek az eléréséhez rendkívül magas elvárásoknak kell megfelelnünk, holott ez nem feltétlenül igaz. Gary Chapman egyik szeretetnyelvének (amelyekről részletesebben itt írtunk) legfőbb kihívása ugyanis nem feltétlenül az idő, sőt, még csak nem is a közös program „minősége”. A kulcs sokkal inkább a gyereknek szentelt kizárólagos figyelem. Az alábbiakban 5 tippel próbálunk segíteni abban, melyek azok a körülmények, amelyeket feltétlenül próbálj elkerülni.

1. Telefon: off

Elsőre radikális ötletnek tűnhet, de a figyelmet elterelő tényezők közül abszolút első helyen szerepel a telefon, ezért a legjobb, ha a gyerekkel közös program alatt hanyagoljuk a használatát. Ha a kikapcsolás túl meredeken hangzik, akkor lehet a lehalkítással, illetve az internet-kapcsolat kikapcsolásával is próbálkozni, így legalább a munkaidőn túli emailek nem landolnak és zökkentenek ki azonnal.

2. TV: off

Kevés dolog tud úgy elrontani egy meghitt beszélgetést vagy egy közös vacsorát, mint a huszonharmadik reklámblokk zajának beszűrődése a háttérből. A híreket valószínűleg napközben már úgyis elolvastad, ezért a híradó megnézése sem lehet halaszthatatlan, kivéve, ha valami olyan hírt vársz, ami a munkádhoz elengedhetetlenül fontos (de valószínűleg arról sem a TV-ből fogsz értesülni). Főszabályként tehát a háttértévézés csak megzavarhatja a minőségi időt. Ha viszont éppen a kedvenc csajos/pasis/akármilyen sorozatotok/esti mesétek közös megnézése a kiemelt program, akkor a tévénézés is lehet minőségi idő.

3. Ne oszd meg a figyelmedet több gyerek között!

Ha valakinek több gyereke van, akkor ez természetesen nehezen kivitelezhető, de törekedni kell arra, hogy minden gyerek megkapja a neki járó külön figyelmet. Erre jó megoldás lehet olyan különleges napok kijelölése heti vagy havi rendszerességgel, amikor anya és gyerek kettesben csinálnak közös programot, míg a többiek apuval vagy egy babysitterrel lógnak. Ha az egyik gyerek imádja a focit, a másik viszont az ásványkiállításokért rajong, akkor nincs értelme rájuk erőszakolni egymás szenvedélyét, érdemes inkább kivárni az alkalmat, amikor külön „focis” vagy „ásványos” programot lehet csinálni.

4. Ne zárd ki olyan dolgokból, amikbe bevonhatnád!

Vannak olyan tevékenységek, amikbe objektíve nagyon nehéz bevonni egy gyereket: ilyen lehet az adóbevallás kitöltése vagy a villanyszerelés. Ha viszont éppen ennél egyszerűbb házimunkákat kell végezned, akkor nem kell feltétlenül elküldeni a gyereket, hogy játsszon, amíg te dolgozol. A közös munka éppúgy öröm lehet a gyerek számára, mintha együtt játszanátok, hiszen ekkor is érzi, hogy figyelnek rá, sőt, ügyesnek, kompetensnek érezheti magát azáltal, hogy segíteni tud a felnőttek dolgaiban. Ezt természetesen szóbeli dicsérettel is megerősíthetjük.

5. Ne próbáld megúszni!

Bár a közös vásárlás akár jó program is lehet, ha tudod, hogy a gyereked utál vásárolni, akkor ne próbáld meg „klassz közös programként” beállítani a közértbe rohangálást, mert átverve fogja érezni magát (joggal). Inkább legyél őszinte, és mondd meg, hogy ma muszáj bevásárolnunk, mert nincs itthon kenyér, de holnap csinálunk együtt valami jót.

 

Ajánlott linkek:

Öt dolog, amit ha betartassz, pozitív szülő leszel

8 énerő, aminek kialakításában segítheted gyermeked!

Rossz mintát kaptál? Hogyan adjál jót akkor a gyerekednek?

Te beszéled a szeretet nyelvét? És a gyerekedét?

„A függő boldogságkereső ember, aki rossz eszközöket választ”

Címlapfotó forrása: istock/Geber86