A gyerek mindenféle szemetet hazahord

„Az unokám az óvodában mindent összegyűjt. Papírfecniket, faágakat, használt zsebkendőket, stb… és ezeket hazahozza, hogy vigyázzunk rá. Persze amikor nem látja, mi kidobjuk. Ezzel kapcsolatban már voltunk nevelési tanácsadóban, gyógypedagógusnál, és semmi érdemleges problémát nem találtak nála. Szeretnénk valahogy leszoktatni erről a mániáról, de nem tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá. Nem szeretnénk kárt okozni a lelkének, de fontos lenne, hogy megtaláljuk a helyes utat.” Olvasónk kérdésére Ambrózi Kata pszichológus válaszolt.

2018.04.03 Ambrózi Kata

Kedves Olvasó!

Az óvodás korú gyermekekre gyakran jellemző, hogy szeretnek „kincseket” gyűjtögetni. Törött cipzár az udvaron, ami előbukkan fogócska közben, vagy egy játék használhatatlan alkatrésze, a tobozok, levelek, kavicsok, gesztenyék, a szétszakadt nyaklánc egy gyöngyszeme, ami már karcos, koszos… Jólesik megtölteni azokat a zsebeket, mert amit talált az övé. Ezek a „kacatok” nem mástól vannak, nem apa, anya, nagyi… vette neki, hanem ő maga szerezte meg, amire büszke. Normális viselkedés ebben a korban, így tanulja meg, mi az a tulajdon.

Az rendben van, hogy nem engedik felhalmozódni ezeket a tárgyakat, és észrevétlenül megszabadulnak tőlük. Feltételezem, hogy nem hiányzik az unokájának semmi utólag, és nincs cirkusz ebből, mert akkor azt leírta volna a levelében. Ez is egy olyan jel, ami bizakodásra ad okot, el fog múlni idővel. (Ha egyszer-egyszer meg is jegyez valamit, még nem probléma, a lényeg, hogy nincs rendszeres cirkusz.)

A tiltás valószínűleg nem vezet eredményre. Arról megpróbálhatnak vele beszélni, hogy a koszos zsebkendőkben sok baci lakik, helyette találjon más kincseket magának. Inkább helyettesítsék be a tárgyakat valamivel, mintsem tiltsák az egészet. (Nem tudom, hogy pontosan hány éves a gyerek, mert igen nagy különbség van a három és hatévesek között, de biztosan meg lehet vele beszélni a saját szintjén ezeket az ügyeket.

Fontos, hogy türelemmel legyenek felé, és értsék meg az ő okait is.

 

Összességében nem gondolom, hogy ez problémás viselkedés lenne ebben a korban, inkább hagyják, és akkor szépen magától abbamarad. Nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani neki.

Néhány egyszerű gyakorlattal segíthetik a gyűjtögetés elengedését.

  • Elkezdhetnek adományozni. Gyűjtsenek össze régi játékokat, kinőtt ruhákat, felnőtt holmit is, minden családtag egyformán vegyen részt ebben, majd közösen vigyék el egy jótékonysági szervezetnek. Fontos, hogy bevonják az unokáját is, ő legyen az, aki kiválasztja a tárgyakat, amiktől hajlandó megválni, és örüljenek minden darabnak. Ha csak kettőt ad oda, az is szuper és elegendő. Akár rendszeresíthetnek az adományoknak egy dobozt, amibe alkalomadtán bekerül egy-egy holmi.
  • Jó, ha a szemeteseket könnyű elérni és használni a házban. Tehetnek egy nyitott szeméttárolót a gyerek szobájába is, ahova könnyen kidobhatja maga után a szemetet.
  • Ha rendet raknak a szobában, tegyék együtt a gyermekkel. Mindennek legyen helye, amit együtt találnak ki. Legyen a kicsinek beleszólása abba, hogyan rendezik el dolgokat a szobájában. Illetve, ha egyedül kell elpakolnia, akkor sokat segít, ha konkrét utasításokat kap ahelyett, hogy „Tegyél rendet a szobádban!” Például: „Vedd fel a földről a plüssöket, és pakold fel őket a polcra.” „Gyűjtsd össze a kisautókat a kosárba!” Légyszi, köszi!
  • Legyen egy kincses doboza, ami nem a szobájában van, hanem egy „kitüntetett” helyen a lakásban.
  • Ajándékba adhatnak neki tárgyak helyett élményeket; színház-, mozi jegyet vagy belépőt a múzeumba, állatkertbe.

Javaslom, hogy ne ugorjanak egyszerre neki az összes tippnek, csak módjával, fokozatosan próbálgatva. Az egyik lehet, hogy könnyen követhető számára, míg a másik nem lesz sikeres. Ez teljesen természetes.

Remélem, talál hasznos információkat a válaszomban. Én azt gondolom, hogy a gyűjtögetés a gyereklét velejárója, az iskolában jönnek majd a szalvéták, levélpapírok, matricák, Kinder-figurák, üveggolyók, szuperhősök… és ki tudja, még mi minden. Ha önök is a helyén kezelik ezt, biztosan jól csinálják majd a dolgukat, és nem keletkeznek felesleges feszültségek a családban a „gyűjtögetés” miatt.

Ambrózi Kata pszichológus, pedagógus

Címlapfotó: istock / Imgorthand