Flört helyett pelenkacsere?

Utoljára a szülőszobán nevettetek boldogan egymás szemébe, amikor a kicsi felsírt. Onnantól elkezdődött a konstans szorongás, feszült megfelelés és állandó aggódás. A közös filmnézésekre, sétákra, intim együttlétre nemhogy időtök, de igényetek sincs. Az átvitatkozott éjszakák helyét átvették a szigorú logisztikai feladatmegosztások. Életetek legboldogabb időszakát kellene átélnétek, ti mégis krízisben vagytok.

2018.08.13 Aeffect

Az első gyermek születése olyan, mint amikor a harctéren felrobban a kézigránát, és ahogy elül a füst, már senki nincs ott, ahol korábban – ezt a hasonlatot idézte fel nemrégiben Pál Feri az angyalföldi József Attila Művelődési Központban tartott előadásán. A katolikus pap és mentálhigiénés szakember nem először beszélt arról, hogyan változik meg drámaian a párok helyzete az első gyermek születésével, aki komoly rendszerszintű változást hoz életükbe.

Új szerepek határán

„Tízből nyolc párnál a születés után meredeken zuhan a párkapcsolattal való elégedettség, és gyakran csak akkor jön rendbe minden, amikor az utolsó gyermek is elhagyta a családi fészket” – mondta Feri atya. Tapasztalata szerint a férfiak többsége veszteségként éli meg, hogy a nő figyelme elsősorban, sőt, szinte kizárólagosan a gyermekre irányul. A kicsihez való érzelmi kötődését a biológia is segíti, hiszen szervezete már a vajúdás szakaszában elkezdi termelni a kötődést segítő oxytocint. A férfi viszont nem érti, pontosan mi történik, időre van szüksége, hogy belépjen az apai szerepbe, de jó darabig úgy érzi, kezd kiszorulni a családi fészekből. Ezzel párhuzamosan a nők a női szereptől távolodnak el, hiszen érzelmi és testi szükségleteik kielégülnek a kisbabával.

 

Új minőség a kapcsolatban

Pál Feri atya szerint akkor várható pozitív fordulat, ha a férfi a nyereségeit is felfedezi: rájön, hogy a kisbaba, az új apai szerep és a házastárs, mint szülőtárs felfedezése hogyan gazdagítja az életét. Ekkor a férfi képes lesz meggyászolni veszteségeit, és belépni az apaszerepbe, a párkapcsolati elégedettség pedig növekedni fog, egy új minőségben találkozik egymással férfi és nő. Az elégedettséget fenn kell tartani, ez pedig egy idő után a nő dolga (is): erőfeszítést kell tennie azért, hogy visszadolgozza magát a partneri, női szerepbe, kilépve a kizárólagos édesanya szerepből. Ha mindketten képesek erre, akkor nemcsak megszületik, de tartósan meg is marad az új család.

 

Flört helyett pelenkacsere

Feri atya erős mondatait megerősítik a nemzetközi kutatások is. A Relationship Reasearch Institute Seattle adatai alapján, a párok kétharmada szerint, az első gyerek után romlik a házasságuk. Öt éven belül a párok tizenhárom százaléka elválik. Ha együttélésről van szó, akkor még rosszabb az arány, és öt éven belül a párok 39 százaléka vesz búcsút egymástól.

Egy másik amerikai tanulmány szerzői 218 párt vizsgáltak házasságuk első nyolc évében. Bebizonyosodott, hogy a gyerekvállalás nagyon megviseli a kapcsolatot, a házastársak között lévő kommunikáció romlik, szociális életük visszaszorul. Külső befolyásoló tényezők, például a szülők gyerekkorában tapasztalt körülmények: ha az apa vagy anya elvált szülők gyermeke, akkor nagyobb eséllyel veszíti el a hitét a házasságban. Habár nem biztosított a boldogsága annak, aki jobban áll anyagilag, de kevesebb stresszel jár.

A felek között a gyermek születésével megváltozik a kommunikáció: a flörtölés elmarad vagy lecsökken, ritkábban jársz a másik kedvében (nem jut eszedbe, vagy nincs rá időd), kevesebbet beszéltek kettőtöket érintő témákról, mert már a témák zöme a bevásárlást érinti vagy azt, hogy tele van-e a pelus.

 

Bármit, csak gyerek nélkül

A Parents magazin egy cikke felhívja a figyelmet arra, hogy attól, ha a párok nem veszekednek, még lehet gond a házassággal. A cikk szerint nagyobb probléma ugyanis az elhidegülés. (drasztikusan csökkenő kommunikáció, kevesebb intimitás és együtt töltött szabadidő). A szerző szerint a házasságra úgy kell gondolni, mint egy olyan ideális érzelmi környezetre, amelyben a gyerekedet akarnád nevelni, ezért ennek ugyanakkora jelentőséget kell tulajdonítani, mint az egészséges táplálkozás vagy a megfelelő mennyiségű mozgás biztosítása a gyerekek számára.

Ha a házasság stabil és harmonikus, akkor abban boldog a gyerek, és kisebb eséllyel lesznek viselkedésbeli problémái. Ezért a boldogsághoz szükséges, hogy a szülők egyedül, gyerek nélkül is tervezzenek programokat. Ha képesek a gyereken túl is egymás felé fordulni, és kinyílni, boldog kapcsolatban élhetnek gyermekekkel is.

 

Címlapfotó forrása: istock / aldomurillo