"Na mi van? Nyúl vagy beleinni, te kis...!?"

Mikor próbálják ki a fiatalok az alkoholt? Kinek a hatására? És milyen motivációból? Hogyan tud a szülő, a pedagógus ezekről a kérdésekről őszintén és hitelesen beszélgetni a gyerekekkel? Ebben segít a Momentán Társulat által színpadra vitt szórakoztató, informatív, gyermekek számára is befogadható „Szétcsúszva” program, amelyet ingyenesen visznek el akár a te gyereked középiskolájába is.

2020.02.18 Szabó Előd

A „Smashed Project” egy nemzetközi, edukációs színházi program, amelynek célja a fiatalkorúak alkoholfogyasztásának csökkentése. A program eddig a világon 23 országba jutott el. Magyarországra a kezdeményezés a Momentán Társulat színészeinek tolmácsolásában került bemutatásra a hazai kulturális viszonyokra adaptálva. A darabot eredetileg megalkotó „Collingwood Learning” szerint a színdarab pozitívan hat a fiatalok alkoholfogyasztással kapcsolatos hiedelmeire, attitűdjére és motivációira. Nem az a célja a programnak, hogy innentől kezdve ne igyanak alkoholt, hanem kezdjenek el a felnőttekkel, szülőkkel erről beszélgetni, különösen akkor, ha problémájuk van. És mindezt az ő nyelvükön érdemes megtenni, nem megriadva az olyan kifejezésektől sem, hogy mi történik a „bebaszerdán” vagy „bebaszombaton”?

Az egy órás program két részből áll. Egy 30 perces színházi előadás, illetve egy szintén 30 perces közös foglalkozás, ahol a diákokkal beszélgetnek, hogy ők mit tettek volna másképpen, egy speciális technikával kérdezhetnek a karakterektől. Az előadásra egy iskolából legalább 150 gyermeket várnak, így nem egy klasszikus osztályfőnöki óra keretében tartott felvilágosító óráról van szó.

A történet három tipikusnak mondható fiatalról szól. Meglehetősen eltérő családi hátterük és motivációik ellenére összeköti őket a kortársnyomás és a mindennapi stressztől való menekülés, amit alkohollal oldanak. A darabban végigkövethetjük, hogy hogyan hat ez kapcsolataikra a családjukkal, az iskolai közösséggel, hogyan hat a kockázatvállalásukra, fizikai és mentális egészségükre és végül akár hogyan kerülnek összeütközésbe a törvénnyel.

Gyakran idézett szám, hogy Magyarországon jelenleg 800 ezer ember alkoholbeteg él, azaz átlagosan szinte minden családban sajnos akad valaki, akit érint ez a probléma. Mivel ennek kialakulásához idő kell, így maga a betegség nem annyira a diákok, hanem a felnőttek esetében probléma. Ez az „ivási karrier” azonban valahol elkezdődik és kiemelten fontos, hogy ez mikor, hogyan kezdődik el, miért isznak a fiatalok, hogyan hatnak egymásra a kortársak, hogyan hatnak rájuk a szüleik.

Ezek felmérésére a darabhoz kapcsolódóan kutatást végeztek 500 középiskolás fiatal megkérdezésével. A hatályos törvényi szabályozás alapján vendéglátóhelyeken és boltokban tizennyolc év alatti gyereket nem lehetne alkohollal kiszolgálni, de sajnos ennél jóval korábban alkoholhoz jutnak valamilyen úton-módon, a megkérdezettek 80%-a 15 évesen vagy korábban ivott először alkoholt. Sajnos hamar kialakulhatnak és megerősítésre találhatnak bennük azok a minták, hogy kevés jobb feszültségoldó szer van, mint az alkohol. A nem reprezentatív kutatásban a középiskolások harmada heti rendszerességgel fogyaszt alkoholt. És bár biztosan jó lenne, ha a gyerekünk nemet mondana egy ilyen helyzetben, még akkor is, ha a nagyobb, vagy éppen vele egykorú gyerekek azzal froclizzák egy ilyen helyzetben, hogy gyáva. Sajnos ezt sokan nem tudják megtenni, minden ötödik középiskolás érzi úgy, hogy nehezére esik nemet mondani, ha alkohollal kínálják. Sajnos sok esetben azt is rosszul mérik fel, hogy mi az, ami belefér. Minden ötödik gyereknél már előfordult az, hogy többet ivott annál a mennyiségnél, mint ami még nem okoz problémát. Zácher Gábor arra hívja fel a figyelmet, hogy általános ismeretnek kellene lenni középiskolások körében, hogy ha már isznak „ne legyen harmadik pohár...és akkor nem kell itt számolgatnom, hogy most én hármat bírok, négyet bírok, ettem-e előtte pacalt, üres gyomorra ittam, stb. Ne legyen harmadik és a történet meg van oldva.”

A Momentán Társulat a darab bemutatásával 2020 tavaszáig 3000 13 és 15 év közötti fiatalt szeretne elérni. Az előadás egyszerre legalább 150 diáknak tervezik bemutatni, így nem egy szimpla osztályfőnöki óra keretei között tud az előadás megvalósulni. Te is meghívnád az iskoládba ezt az előadást? Keresd a Momentán Társulatot!

Címlapkép: Momentán Társulat