Igazságtalannak érzed, hogy rossz jegyet kaptál?

Az iskolai ellenőrző könyvekhez és bizonyítványokhoz sokaknak stressz és fájdalmas érzések kapcsolódnak. Gyereknek. Szülőknek. Bárkinek lehetnek ilyen emlékei, aki korábban iskolába járt. Ori Alon street artist („köztéri művész”) ezen igyekezett változtatni. Az izraeli születésű, jelenleg az Egyesült Államokban élő férfi bohócnak vallja magát és egy családi emlék adta neki az ötletet játékos kezdeményezéséhez.

2020.10.09 Hogyan mondjam el neked

 „Amikor édesanyám az iskola utolsó napján hazament a bizonyítványával, nagyon szorongott. Volt benne egy szó, aminek nem ismerte a jelentését és valamiért megrémítette őt a nővére reakciója, akinek megmutatta. Később kiderült, hogy a „rejtélyes” szó dicséret volt, nem pedig az ő kudarcának ékes bizonyítéka („példaértékű”). Hatvan évvel később még mindig jót nevetünk ezen a családi történeten. Az persze már kevésbé vicces, hogy hogyan alakulnak ki ezek a félelmek, hogyan alakul ki az, hogy az iskolai értékelés elkezd károsan hatni az önértékelésre. Sokan felnőttfejjel traumatizáltan gondolnak vissza az iskolára, a bizonyítványosztásra, az iskolai feleltetésre.

Jó pár évvel később egy fesztiválon két művésznek a saját iskolai tapasztalataimról meséltem. Elmeséltem nekik, hogy az egyik iskolai fogalmazásomba beleírtam azt a valahol hallott szót, hogy „cseszegettek”.  A suliban alaposan megbüntettek ezért a „csúnya” szóért. A két férfi elővett egy üres bizonyítványt, amelyet ott a bolhapiacon találtak és elkezdték kitölteni. Minden tantárgyból jelest adtak nekem. Minden negatív élményemet a feje tetejére állították. Beleírták ezeknek valamilyen alternatív változatát. Ünnepelték benne kreativitásomat. Arra biztattak, hogy csak a szívemre hallgassak és soha ne adjam fel. Végül sok szeretettel küldtek a második osztályba. Frissítették is a tantervet és hozzáadtak néhány izgalmasnak ígérkező tantárgyat a következő tanévre. Ez az alternatív bizonyítvány mai napig a nappalimban lóg és évekkel később is gyönyörűnek, költőinek és hihetetlenül viccesnek tartom.

Ennek ihletésére indítottam el „Empowering Clerks Network” néven egy kezdeményezést, amely segíthet az embereknek bizonyos kihívások leküzdésében, másképp tekinteni a múlt traumáira, rossz élményeire. Kínálunk „Bocsánatkérési nyilatkozatokat”, „Engedélyt a boldogságra”, „Együttérző kártyákat” és „Megbocsátói engedélyeket”, illetve egyetemeknek, főiskoláknak írt „elutasító határozatokat” is. Számtalan embernek tudtunk segíteni ezekkel az egyszerű, de vicces, arany dombornyomású, hivatalos pecsétekkel ellátott elismerő oklevelekkel.”

Címlapkép: istock / DGLimages

Címkék

pedagógusoknak