„Száraz november”: Vajon kutatással is igazolható a hatása?

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, idén is megszervezik a „Száraz november” kampányt. Tények és tippek az egy hónapos józansági fogadalomhoz. Bakóczy Szilvia írása.

2017.11.06 Bakóczy Szilvia

A brit mintára felépített kampány és programsorozat célja világos: segíteni az embereknek abban, hogy jobban megismerjék és megértsék az alkoholhoz és ezen keresztül önmagukhoz fűződő viszonyukat. A programon való részvételt a azoknak ajánlják, akik hetente egyszer-kétszer masszívan isznak, de akik nem napi szintű „nagyivók”.

 

De vajon igazolja-e bármilyen kutatás az egyhónapos józansági fogadalom pozitív hatásait?

A Sussex Egyetem kutatói szerint az önként vállalt alkoholmentes hónapnak fizikailag is, mentálisan is számos jó hatása van. 2016-os felmérésük szerint:

 • Azok, akik már másodszorra vágtak neki az alkoholmentes hónapnak, nagyobb valószínűséggel teljesítették a próbát, mint újonc társaik

 • Azok, akik egyedül csatlakoztak a programhoz, nagyobb eséllyel teljesítették a kihívást, mint azok, aki az egyik barátjukkal jelentkeztek. A kutatók szerint ennek az lehetett az oka, hogy az „elbukott” barát nagy eséllyel magával rántotta a társát is.

 • Azok, akik végigcsinálták a teljes hónapot, kevesebb alkoholizálásban vettek részt a józan hónapot követő félév során.

 • Meglepő módon később azok a résztvevők is kevesebbet ittak, akik nem csinálták végig az egyhónapos fogadalmat.

 • Ámbár a kutatás során nem vizsgálták a résztvevők fizikai állapotát, a kutatók szerint a harminc napos szünetnek nagy szerepe van a máj regenerálódásában. (Heti 2-3 alkoholmentes nap hasonlóan pozitív hatással van egészégügyi szempontból, amennyiben az alkoholfogyasztás mértéke a többi nap alatt sem haladja meg az ajánlott előírást.)

 • A hasonló vállalások – bár önmagukban nem lehetnek ellenszerei az alkoholizmusnak – mindenképpen segíthetnek hosszú távon fenntartani az absztinenciát.

Tippek a Száraz November teljesítéséhez

A kezdeményezésnek számos rajongója van a világon, köztük Derm Corbett az alábbi tippeket gyűjtötte össze a Száraz November, vagy egy hasonló, egy hónapig tartó alkoholmentes időszak sikeres teljesítéséhez:

 • Tekints úgy az egyhavi fogadalmadra, mint egy döntésre!
  Legyél ebben határozott, vedd ezt komolyan, és máris jöhet a következő lépés.

 • Tűzz ki egy dátumot!
  Megvan a döntés, fel vagy vértezve a pozitív gondolatokkal, de még nem látod, hogy mi értelme mindennek. Ne csüggedj, hamarosan érezni fogod!

 • Oszd meg a döntésedet a családoddal, barátaiddal!
  Meg fogsz döbbenni azon, hogy mennyi támogatást kapsz! (Néhányan nem fogják érteni, de ezzel sincs semmi baj. Légy velük szemben megértő, nem sokkal ezelőtt még te magad is hozzájuk hasonlóan gondolkoztál...)

 • Vezess naplót minden egyes napról!

Jegyezd le ebbe a legnagyobb kihívásokkal járó pillanatokat, és azt is, hogyan győzted le ezeket. Meglátod, hihetetlen erőt fog adni.

 • Élvezd az utazást!
  Ennek során rengeteg emberrel fogsz találkozni, akik sokkal jobban élvezik az életet alkohol nélkül.

 • Gondolj az alkoholmentes élet hosszú távú előnyeire!
  Nincs több félelem például attól: mit mondtál, vagy mit tettél részegen az előző este, viszont több pénzed lesz. Búcsút inthetsz a másnaposságnak, lassan pedig sokkal, de sokkal szabadabbnak fogod érezni magad.

Csatlakozz Te is a Száraz Novemberhez!

Ajánlott linkek:

Címlapfotó forrása: istock / Neustockimages