Korábbi kérdések

 • Lelombozom a gyerekem

  2018.05.26. | Ambrózi Kata

  Azt érzem, hogy rossz hatással vagyok a kislányomra. Számos foglalkozás van az óvodájukban, és a zenében például kifejezetten ügyes. Próbálom őt segíteni, viszem táncházakba, próbálok vele zenélni, de csak az ellenkezőjét érem el, kevésbé érdeklődik a dolog iránt, és egyre kevésbé nyitott a dologra. Hatalmas kudarc szülőként, hogy segíteni szeretnék, és még el is veszem a kedvét tőle. Mit rontok el? Hogyan tudnám őt segíteni? Olvasónk kérdésére Ambrózi Kata válaszolt.

 • A fiam nem motivált a tanulásra

  2018.05.15. | Ambrózi Kata

  Egy kétségbeesett apuka azzal fordult hozzánk, hogy a 13 éves fia otthon kedves, segítőkész gyerek, a tanulmányi eredményei azonban sajnos nem túl jók. Nem köti le egyáltalán a tanulás, és nem hallgat a szülei nógatására, sőt, még a pénzügyi ösztönzésé sem motiválja. Nem inspiráló számára, hogy a gimnáziumi felvételi miatt jobban kellene tanulnia. Korábbi különóráit is érdeklődés hiányában hagyta abba. Szülei kétségbeesésükben tanácsot kértek, hogy menjenek-e pszichológushoz, illetve vannak-e trükkök arra vonatkozóan, hogy megszeresse a tanulást, megváltoztassa a hozzáállását vagy elmenjen egy tanfolyamra, ahol megtanítják tanulni? Olvasónk levelére Ambrózi Kata pszichológus, pedagógus válaszolt.

 • A gyerekem borzasztó nehezen tűri a kudarcot

  2018.04.04. | Pethő Orsolya

  Az ötéves kislányom borzasztó nehezen tűri a kudarcot. Egy-egy próbálkozás után tehetetlenségében ordít, sír, eldobja az adott dolgot, ha nem sikerül neki valami. Ő is azonnal meg szeretné csinálni dolgokat, amit a felnőttek körülötte természetesen csinálnak, és elutasítja a segítséget. Szülőként tanácstalanok vagyunk abban, hogyan tudnánk őt segíteni, hogy egy kicsit türelmesebben próbálkozzon, hiszen természetes, hogy sok mindent először meg kell tanulni, be kell gyakorolni. Olvasónk kérdésére Pethő Orsolya, a Kölyökszerviz és az Anyaszerviz pszichológusa válaszolt.

 • A gyerek mindenféle szemetet hazahord

  2018.04.03. | Ambrózi Kata

  „Az unokám az óvodában mindent összegyűjt. Papírfecniket, faágakat, használt zsebkendőket, stb… és ezeket hazahozza, hogy vigyázzunk rá. Persze amikor nem látja, mi kidobjuk. Ezzel kapcsolatban már voltunk nevelési tanácsadóban, gyógypedagógusnál, és semmi érdemleges problémát nem találtak nála. Szeretnénk valahogy leszoktatni erről a mániáról, de nem tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá. Nem szeretnénk kárt okozni a lelkének, de fontos lenne, hogy megtaláljuk a helyes utat.” Olvasónk kérdésére Ambrózi Kata pszichológus válaszolt.

 • Visszapofázik az egyik tanítványom

  2018.02.21. | Turáni Szabolcs

  Pedagógus vagyok, és egyszerűen mostanra kiborítanak a kezelhetetlen gyerekek. Talán én is fáradtabb vagyok, mint tíz éve, de gyakran nem tudok velük mit kezdeni, pedig próbálok haladni a korral. Az egyik gyerek állandóan csak rendetlenkedik. Nem tudom szebben mondani, mint hogy állandóan visszapofázik. Semmivel nem tudok rá hatni. Egyszerűen kifogytam az eszközökből. Nem is tudom, hogy várok-e valami tanácsot, inkább csak meg akartam osztani másokkal is. Olvasónk levelére Turáni Szabolcs válaszolt.

 • A gyerek izeg-mozog, malackodik vacsoránál

  2018.01.26. | Pethő Orsolya

  Nem tud megülni a gyerek az asztalnál és gyakran veszekedés a vége: mit tegyek?

 • Most akkor ki is hordja a nadrágot?

  2017.12.27. | Pethő Orsolya

  Sára egy ideje nem volt boldog a házasságában. Minden fronton meg akart felelni: példás anyának, feleségnek lenni, saját karriert építeni. Amikor a válás szóba került, rájött arra, hogy a családban minden feladatot ő végzett, de legalábbis szorosan felügyelt – szép lassan kiszorítva az apát még a férfiszerepből is. Végül együtt maradtak, és lépésről-lépésre újra férfiként tudott nézni a párjára. Pethő Orsolya, az Anyaszerviz pszichológusa osztotta meg a tapasztalatait, hogyan érdemes ilyen helyzetben finomítani a kommunikáción, és közben mégsem feladni önmagunkat.

 • Kisfiam szerepjátékozás közben a gonosz hősökkel azonosul

  2017.10.31. | Janda Zsuzsa

  "A kisfiam imád szerepjátékot játszani. Ezekben sok esetben a gonosz hőssel azonosul, őt akarja eljátszani. Miután megnézte a Vukot, azt kellett vele játszani, hogy ő a vadász és lelövi a rókákat, vagy csapdát állít neki. Az én gyerekkoromban a testvéremmel mindig a pozitív hősöket játszottuk és hirtelen nem tudok ezzel mit kezdeni." Olvasónk levelére Janda Zsuzsa, gyermek és felnőtt pszichodráma-csoport vezető válaszolt.

 • Hatalmas sallert osztott ki a gyerek

  2017.10.21. | Turcsán Ágnes

  "Az óvodai társakkal voltunk a játszótéren. Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy a kisfiam arcon ütötte egy társát. Korábban is húzták, piszkálták egymást, de itt azonnal rászóltam, hogy ezt aztán ne. Hirtelen nem is tudtam mit csináljak, hogyan kérjek elnézést, a fiam meg rám ordibált ezek után, hogy ne rá szóljak, de ezt csak nem engedhetem." Olvasónk levelére Turcsán Ágnes válaszolt.

 • Százszor elmondom, de az egyik fülén be, a másikon ki

  2017.10.10. | Turáni Szabolcs

  "Egy ördögi körben vagyok a gyerekemmel. Rengetegszer elmondok neki valamit és rám se bagózik. Először szépen kérek mindent, légy szíves, kérlek szépen, de utána jelzem neki finoman, hogy miért kell valamit ismételgetnem. Sokszor már az sem használ, ha felemelem a hangom, vagy már azt mondom, hogy akkor nincs mese másnap büntetésből, mert ebből meg csak veszekedés van. Teljesen tehetetlennek érzem magam, hogy nem tudok ezen változtatni." - Olvasónk levelére ezúttal Turáni Szabolcs válaszolt.