Korábbi kérdések

 • Hogyan kommunikáljunk hisztiroham esetén?

  2018.10.06. | Pethő Orsolya

  Egy hároméves kisgyermek mindennapos hisztirohamai miatt keresett meg minket egy kétségbeesett anyuka olvasói levelével. Nagyon nehezen tudja az egyébként szeretetben nevelt kislányát megnyugtatni. Az édesanya megélése szerint, amikor már azt gondolná, hogy kiengedett a kislány, újra olyan mondatokat mond, amivel „direkt” idegesíteni akarja a szüleit. Minden reggel együtt mennek a pékségbe, de egy „hisztiroham” alatt először nem akar menni, majd mégis, majd mégsem… és folytathatnánk. Mi ez? A nemrég született kistestvér okozza? Életkori sajátosság és fogadjuk el? Vagy már több? Hogyan kommunikálhatunk jobban ebben a helyzetben?

 • Hogyan tudja kezelni egy gyermek a szülei válásával kapcsolatos bizonytalanságot? Leggyakoribb nevelési kérdések 2. rész

  2018.08.29. | Pethő Orsolya

  Hogyan tudja kezelni egy gyermek például a szülei válásával kapcsolatos bizonytalanságot? Hogyan tud a gyerek jobban kezelni új helyzeteteket, amelyek bizonytalansággal tölthetik el?

 • Hogyan erősítsd a gyermeked önbizalmát? Leggyakoribb nevelési kérdések 1. rész

  2018.08.24. | Pethő Orsolya

  Megannyi cikk foglalkozik a gyermeked önbizalmával, de megmarad azon az általános szinten, hogy dicsérd meg. Hogyan tudsz szülőként hozzájárulni ahhoz, hogy erősítsd önbizalmát?

 • Anya elvált, de sajnos vita van a kapcsolattartással

  2018.08.18. | Pethő Orsolya

  Egy édesanya keresett meg minket a válásával kapcsolatosan. A férje első nagy szerelme volt. tíz év együttlét után házasodtak össze. Mindig is tudta, hogy különbözőek, mégis szerette. A kívülről teljesen jónak tűnő házasságban mégis többször felmerült benne a válás gondolata, de a gyerekek miatt maradt. Ezt írta: „Van két gyönyörű, okos gyerekünk (13 éves lány, 11 éves fiú), egy szép házunk, autóink, csak épp én nem érzem magam jól a bőrömben. A férjem nagyon nehezen viseli, és nem is tudja elfogadni a döntésem.”

 • A válás nagyon megviseli a hatéves kislányt

  2018.08.15. | Pethő Orsolya

  Válása közben egy édesanya kérte a segítségünket. Az édesapa három hónapja él külön. A váláson túl az is nehezíti a helyzetet, hogy éppen iskolába megy a gyerek, és a környezetéből többen problémát okoznak a kislánynak. Azzal sokkolják, hogy „így meg úgy viselkedj, így meg úgy ne csinálj, mert te már mindjárt iskolás vagy”. A kislány az óvodában elkezdett sírdogálni, és mindenféle rosszullétekre hivatkozik, hogy ne kelljen óvodába mennie, Reggelente úgy kell „lefeszíteni” az anyáról, hogy be tudja adni a csoportba. Sok esetben tanácstalan az anyuka, hogy mit csináljon. Olvasónk levelére Pethő Orsolya válaszolt.

 • A hároméves gyerekem a YouTube-on lóg

  2018.07.29. | Pethő Orsolya

  Egy hároméves kisfiú erőteljesen elkezdett érdeklődni az internet iránt. Egy pár alkalommal megengedték neki szülei, hogy a YouTube-on megnézzen egy-egy rövid videót. Azóta már elveszi a szülőktől a telefont, és el is indítja magától a választott videót. Ha a szülők visszaveszik tőle, rettenetes hiszti következik. Tehetetlenül állnak a szülők, nem tudják, hogyan oldják meg a helyzetet. Olvasónk levelére Pethő Orsolya válaszolt.

 • Lelombozom a gyerekem

  2018.05.26. | Ambrózi Kata

  Azt érzem, hogy rossz hatással vagyok a kislányomra. Számos foglalkozás van az óvodájukban, és a zenében például kifejezetten ügyes. Próbálom őt segíteni, viszem táncházakba, próbálok vele zenélni, de csak az ellenkezőjét érem el, kevésbé érdeklődik a dolog iránt, és egyre kevésbé nyitott a dologra. Hatalmas kudarc szülőként, hogy segíteni szeretnék, és még el is veszem a kedvét tőle. Mit rontok el? Hogyan tudnám őt segíteni? Olvasónk kérdésére Ambrózi Kata válaszolt.

 • A fiam nem motivált a tanulásra

  2018.05.15. | Ambrózi Kata

  Egy kétségbeesett apuka azzal fordult hozzánk, hogy a 13 éves fia otthon kedves, segítőkész gyerek, a tanulmányi eredményei azonban sajnos nem túl jók. Nem köti le egyáltalán a tanulás, és nem hallgat a szülei nógatására, sőt, még a pénzügyi ösztönzésé sem motiválja. Nem inspiráló számára, hogy a gimnáziumi felvételi miatt jobban kellene tanulnia. Korábbi különóráit is érdeklődés hiányában hagyta abba. Szülei kétségbeesésükben tanácsot kértek, hogy menjenek-e pszichológushoz, illetve vannak-e trükkök arra vonatkozóan, hogy megszeresse a tanulást, megváltoztassa a hozzáállását vagy elmenjen egy tanfolyamra, ahol megtanítják tanulni? Olvasónk levelére Ambrózi Kata pszichológus, pedagógus válaszolt.

 • A gyerekem borzasztó nehezen tűri a kudarcot

  2018.04.04. | Pethő Orsolya

  Az ötéves kislányom borzasztó nehezen tűri a kudarcot. Egy-egy próbálkozás után tehetetlenségében ordít, sír, eldobja az adott dolgot, ha nem sikerül neki valami. Ő is azonnal meg szeretné csinálni dolgokat, amit a felnőttek körülötte természetesen csinálnak, és elutasítja a segítséget. Szülőként tanácstalanok vagyunk abban, hogyan tudnánk őt segíteni, hogy egy kicsit türelmesebben próbálkozzon, hiszen természetes, hogy sok mindent először meg kell tanulni, be kell gyakorolni. Olvasónk kérdésére Pethő Orsolya, a Kölyökszerviz és az Anyaszerviz pszichológusa válaszolt.

 • A gyerek mindenféle szemetet hazahord

  2018.04.03. | Ambrózi Kata

  „Az unokám az óvodában mindent összegyűjt. Papírfecniket, faágakat, használt zsebkendőket, stb… és ezeket hazahozza, hogy vigyázzunk rá. Persze amikor nem látja, mi kidobjuk. Ezzel kapcsolatban már voltunk nevelési tanácsadóban, gyógypedagógusnál, és semmi érdemleges problémát nem találtak nála. Szeretnénk valahogy leszoktatni erről a mániáról, de nem tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá. Nem szeretnénk kárt okozni a lelkének, de fontos lenne, hogy megtaláljuk a helyes utat.” Olvasónk kérdésére Ambrózi Kata pszichológus válaszolt.