Milyen az egyetemi élet alkohol nélkül? – Hamarosan indul a Száraz november

A Kék Pont Alapítvány folytatva a négy évvel ezelőtt elindult kollektív öngondozó projektjét, idén is meghirdeti a Száraz November - egy hónap alkohol nélkül című kampányát.

2019.10.15 Hogyan mondjam el neked

A 2018-as „Száraz november” kampány tematikája a nők alkohol fogyasztása volt, amit a témában keletkezett cikkek, beszámolók és interjúk tettek sokak számára láthatóvá és érzékelhetővé. 2019-ben a szervezők folytatják a társadalmi csoportok bevonását és figyelmünket a felsőoktatás felé fordítjuk. Azt szeretnék, ha minél több felsőoktatásban tanuló hallgató venne részt a kihívásban és ha sokan lennének köztük olyanok, akik megosztják velünk az egy hónapos józansággal kapcsolatos élményeiket.

Ahogy kapcsolódó Facebook eseményükben felhívják rá a figyelmet, tisztában vannak a kihívás nehézségeivel és azzal is, hogy az egyetemi évek az ivás szempontjából legintenzívebb életszakaszok közé tartoznak. Tudományos kutatások sora bizonyítja ennek az életszakasznak az ivás szempontjából kritikus jellegét, de legalább ennyire fontos az egyetemi évek közösségépítő és személyiségformáló pozitív hatása, beleértve a felhőtlen szórakozás és bulizás élményét is. Annak érdekében, hogy elkerüljék a megbélyegző, morális pánikot keltő és hibáztató kommunikációt, arra kérnek minden résztvevőt, hogy a józanság talajára támaszkodva, higgadt megfigyelőként tekintsen önmaguk és közösségük alkohol-fogyasztására és osszák meg velük kihívásuk nehézségeit, örömeit és megküzdési stratégiáit! Szeretnének többet tudni arról, hogy milyen az egyetemi élet az alkohol nélkül, de a legkevésbé sem szeretnének alkoholmentességet hirdetni vagy túlszabályozást követelni.

Korábbi írásaink Száraz november témában.

Címlapkép: istock / DisobeyArt