Karanténdepresszió: Lehet-e sikeres az idei Száraz November?

Lényegesen többen érzik magukat bezárva, illetve egyedül, mint tavaly ősszel. Vagyis jelentősen felértékelődhet az alkohol szerepe a szórakozásban, feszültségoldásban. Szakemberek szerint mégis jóval nagyobb az érdeklődés az önkéntes novemberi absztinencia iránt, mint máskor. A rövid válasz a fenti kérdésre tehát elvileg egy határozott igen, bár azért azt a szakemberek is elismerik, hogy az idei Száraz Novemberben várhatóan több lesz a kihívás…

2020.10.27 Bakóczy Szilvia

5. alkalommal startol el idén a Száraz November, aminek célcsoportját a kockázati ivók és a nagyivók jelentik, ezen belül is mindazok, akik szeretnék az alkoholfogyasztásukat maguk kontrollálni. A program fő szlogenje a mértékletesség, más szóval a megfelelő korlátok között tartott alkoholfogyasztás. A fókuszt tavaly az egyetemisták, 2019-ben a nők adták. Mi más is tematizálná az idei akciót, mint a koronavírusjárvány és ezzel egy időben az egyéni felelősségvállalás? De vajon mennyire tartanak az érintettek a homeoffice, illetve a karantén miatt megnövekedett kihívásoktól?

„A Száraz November Facebook csoportban nagy a készülődés. Érezhető, hogy a régi SZN tagok kifejezetten várják az idei kihívást, ők azok, akiknek a hozzáállására tehát a tudatosság jellemző – mondta lapunknak Dávid Ferenc, a Száraz November kampányfelelőse, aki szerint a járvány ellenére idén többen fognak csatlakozni a programhoz, mint az eddigi évek során. – Ez azért is érdekes, mert a marihuánafogyasztók véleménye ugyanakkor az, hogy nem épp most van itt az effajta próbálkozásoknak az ideje.”

Kik a kockázati ivók? Kik a nagyivók?

  • Nagyivóknak azok számítanak, akik heti 14 egységet (férfiak) illetve heti 7 egységet (nők) fogyasztanak alkoholból.
  • Mindez a KSH 2019. kutatása szerint a magyar társadalom 25 százalékát jelenti.
  • Kockázati ivóknak azokat tekintjük, akik napi rendszerességgel fogyasztanak alkoholt, igaz nem nagy mennyiségben. (napi 1-2 egység alkohol, például napi 1-2 sör)
  • (Forrás: Kék Pont)

A szakember szerint sokan magukra maradtak az alkohollal, amiben nincs semmi meglepő. Magánál a Kék Pontnál is az otthonmaradásra buzdítják az embereket, a fertőzések minimalizálása miatt. A mértékletességhez egyre több tudatosságra és racionalitásra van tehát szükség, mindebben az online közösségek is sokat segíthetnek, ami a SZN egyik erősségét jelenti. „A mára több mint ezres létszámú Facebook csoport tőlünk függetlenül alakult anno, ezt nyugodtan tekinthetjük ma már a SZN motorjának – mondta Dávid Ferenc. – A tagok folyamatosan támogatják és bátorítják egymást, mindez pedig nagyon jó példa arra, amikor egy alulról szerveződő csoportnak köszönhetően beindul az önsegítés teljes mechanizmusa is.”

A szervezők az otthonmaradás miatt egyelőre heti egy (péntek esti) Zoom meetinggel futnak neki az őszi kihívásnak, melyekre különböző vendégeket hívnak. De ígéretük szerint ez bővülhet más (szintén online) programokkal. 

Címlapkép: istock / arseniy45

Címkék

Száraz November