Honnan tudod, hogy szerencsejáték-függő vagy?

A játékfüggőség létező probléma, azonban többnyire a környezet jóval hamarabb veszi észre, hogy gond van, mint maga az érintett. Az biztos, hogy ha már páran utaltak rá, hogy esetleg nem egészséges mértékű a játék iránti lelkesedésünk, érdemes önvizsgálatot tartani, és átgondolni, hogy vajon tényleg problémánk lehet-e.

2016.12.01 Hogyan mondjam el neked

A játékfüggőségnek vannak csalhatatlan jelei. A Névtelen Játékfüggők oldalán találhatunk 20 kérdést, aminek megválaszolásával képet kaphatunk arról, hogy kell-e változtatnunk az életünkön. Amennyiben a 20 kérdésből 7-re igen a válasz, érdemes segítséget kérni.

A kérdéseket nem soroljuk fel, mivel azok megtalálhatók a honlapon, de a segítségükkel megpróbálunk valamilyen képet festeni arról, honnan tudhatjuk, hogy gond van. Vannak ugyanis jellemző viselkedésminták, amik alapján viszonylag biztosan lehet függőségre következtetni.

Mit csinál tehát egy játékfüggő?

A játékfüggőre jellemző, hogy bármilyen egyéb tevékenység (akár a munkavégzés rovására is) képes játszani. Gyakran érez emiatt lelkiismeret-furdalást, és az is előfordul, hogy csorba esik a jó hírén a játék miatt. Van, aki kifejezetten pénzszerzés céljából játszik, ezért boldogtalanná válik a magánélete is, ha sikertelen.

Ha pedig veszít, tovább játszik azért, hogy pótolja a veszteséget. Az sem jobb, ha a játékfüggő nyer: ettől vérszemet kap, és még többet akar nyerni, ezért játszik tovább.

A játékfüggőknek komoly anyagi gondokat is okozhat a játék: nem ritka, hogy az utolsó fillérjeiket játsszák el, kölcsönkérnek azért, hogy játszhassanak, így komoly tartozást halmozhatnak fel. Az is előfordul, hogy azon töri az ember a fejét a játék miatt, hogy milyen törvénytelen módon szerezhetne pénzt, néha meg is teszik.

Nem ritka például, hogy otthonról tűnnek el értékesebb holmik. Ha a játékra szánt pénzt másra kéne költeni, a függő azt nagyon nehezen teszi meg, ideges lesz miatta.

A játékfüggő elhanyagolja önmagát, a családját, a környezetét, csak a játék érdekli. Játszik azért, mert ünnepel, és azért is, mert rossz kedve van, a gondok elől menekül.

A játék miatt gyakoriak az alvásproblémák, súlyos esetben az ember átérezheti, hogy a játék tönkreteszi az életét, emiatt pedig az öngyilkosság gondolata is felmerülhet benne.

Fontos, hogy ha úgy érezzük, ezek közül több dolog is jellemző ránk, kérjünk segítséget!

Címlapfotó forrása: Pixabay

Neked is kérdésed van gyermekeddel, diákoddal, társaiddal kapcsolatosan?

Keress minket bizalommal!

Tovább a szakértőkhöz!