Kockázatkereső tinédzserek – a függőség nem véletlen

Kockázatkeresés: egy 2016-os olasz kutatás szerint fontos tényező, amely magyarázza, hogy már általános iskolában kik próbálják ki az alkoholt, marihuánát, gyújtanak rá egy cigarettára, vagy fogyasztanak energiaitalt, szerencsejátékoznak. Így kiemelt szerepe lehet ebben a korosztályban a prevenciós programoknak és megérteni azt, hogy milyen tényezők vezetnek el ezekhez a szokásokhoz.

2020.01.15 Hogyan mondjam el neked

A padovai Egyetem kutatói hatodikos, hetedikes és nyolcadikos diákok szokásait vizsgálták a tekintetben, hogy szerencsejátékozási szokásaik összefüggésben vannak-e egyéb függőséget okozó szerek használatával (a tanulmány 2016-ban jelent meg a Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics kiadványban).

A szerencsejátékok kapcsán vizsgálták a pókerezés, online fogadás, kaparós sorsjegyek, lottózás stb előfordulását is. A fiúk negyvenhat, a lányok harmincöt százaléka említett legalább egyfajta játékot, amelyet az elmúlt egy hónapban játszott. Az olasz diákok körében a kaparóssorsjegy volt a leggyakrabban vásárolt szerencsejáték.

A nyolcadikosok körében minden harmadik fiú, illetve minden negyedik lány kísérletezett már a cigarettával. A fiúk több, mint ötven százalékának, a lányok majdnem felének volt tapasztalata alkohollal. Energiaitalt háromból kettő fiú, illetve háromból egy lány fogyasztott. A fiúk öt százaléka fogyasztott marihuánát, egyéb drogot, stimulánst.

Azok a diákok pedig, akik kipróbáltak a fent felsorolt – a későbbiekben akár függőséget is okozó – szereket, az átlag felett kísértették a szerencsét még akár azokban az esetekben is, amikor életkoruk alapján ezt nem tehették volna meg. A cigarettázók hatvan százaléka, az alkoholt fogyasztók hetvenhárom százaléka, míg a marihuánát kipróbálók hatvanhárom százalékának volt tapasztalata szerencsejátékkal is.

A kutatást végző Dr. Buja álláspontja szerint kiemelt figyelmet kell szentelni ezen szokások vizsgálatának, hiszen ez a generáció már interneten keresztül is hozzáfér ezekhez a szolgáltatásokhoz. A fentiek kipróbálásában pedig fontos szerepet tulajdonított a magas kockázatvállalási hajlandóságnak, illetve az impulzivitásnak. Ezeket érdemes figyelemmel kísérni nem csak a szülőknek, hanem a pedagógusoknak, ezzel a korosztállyal kapcsolatba kerülő mentálhigiéniás szakembereknek is.

Címlapkép: istock / Motortion