Március a „Problémás szerencsejáték tudatosításának hónapja” az Egyesült Államokban

Idén márciusban tizenhatodik alkalommal tartják az Egyesült Államokban a „Problémás szerencsejáték tudatosításának hónapját”. A harminc napos esemény célja, hogy felhívja a probléma létezésére a figyelmet, bemutassa a kezelésre szakosodott intézményeket, illetve ösztönözni szeretnék az egészségügyi szervezeteket, hogy vegyenek részt a problémás szerencsejáték kiszűrésében.

2020.03.06 Hogyan mondjam el neked

„Tudatosítani szeretnénk az emberekben, hogy mikor válik egy szórakozás, rekreációs hobbi komoly probléma forrásává” – mondta el az esemény kapcsán Jennifer Smith, a pennsylvania-i DDAP (Drug and Alcohol Programs) titkára.

Nem csak szerektől lehet függővé válni?

Annak ellenére, hogy a szerencsejáték nem egy szer, a problémás szerencsejátékosoknál hasonló folyamatok zajlanak le, mint egy alkohol- vagy drogfüggőnél. Ahogy ezeknél a szereknél tolerancia alakul ki, hasonlóan itt is egyre többet és többet kell játszani valakinek, hogy ugyanazt a hatást elérje. Így sóvárgás alakul ki benne, hogy minél gyakrabban játsszon.

„Fel akarjuk hívni a játékosok figyelmét, hogy kihez fordulhatnak, ha segítségre van szükségük” – tette hozzá Drew Svitko a pennsylvania-i Lottó Társaság ügyvezetője. Ennek kapcsán bemutatták, hogy az érdeklődők az év háromszázhatvanöt napján, a nap huszonnégy órájában hívhatnak egy telefonszámot, illetve chaten keresztül is érdeklődhetnek. Rendelkezésükre áll az önkitiltás lehetősége, így ezek után nem engedik be őket a legálisan működő kaszinókba sem. Akik később az önkitiltás ellenére megpróbálnak játszani ezeken a helyeken, számukra pedig büntetés helyett a különböző kezelési lehetőségekre szeretnék felhívni a figyelmet.

A szerencsejáték azokban az esetekben kezd el probléma lenni, amikor már kölcsön kell kérni a játékosnak; a veszteségspirál ellenére újból és újból játszani akar; kimarad a munkából, iskolából; elhanyagolja az élet más területeit; megromlanak a szociális kapcsolatai; elkezd hazudni a játékról; amikor a problémákról való megfeledkezésre használja a szerencsejátékozást; illetve elkezdi elveszíteni a kontrollt felette.

Az Egyesült Államokban a szerencsejáték-függőség társadalmi költségét éves szinten hét milliárd dolárra becslik. Azt azonban fontos látni, hogy egyéni szinten ez alapvetően nem egy pénzügyi, hanem lelki, érzelmi probléma.

Hány szerencsejáték-függő van? Miért van szükség egy ilyen programra?

Az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 2 millió ember, a felnőtt lakosság egy százaléka meríti ki a szerencsejáték-függőség kritériumait. További 4-6 millió ember (két-három százalék) számít problémás szerencsejátékosnak (azaz nem felel meg mindegyik kritériumnak, azonban egy-kettő igaz rá). Kutatások alapján a játékosok nagyon nagy többsége képes megtartani, hogy a szerencsejáték szórakozás maradjon és ne hasson negatívan valaki életére.

A probléma ráadásul nem csak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is érintheti. Az Egyesült Államokban államonként eltérő a szerencsejáték szabályozása. Több helyen a tizennyolc év alattiak is legálisan játszhatnak. A tizennyolc éves kor előtti szerencsejátékozás kialakulása nagyban összefügg a szülők attitűdjével és viselkedésével is. Kiemelten fontos ez a kutatási eredmény, hiszen a problémások szerencsejátékosok jellemzően már ebben az életszakaszban is játszottak.

Te is hasonló kihívásokkal szembesülsz?

  • Szerencsejátékkal összefüggő problémák, kritikus helyzetek esetén anonimitás és teljes titoktartás mellett további segítséget kaphat a 06 (1) 411-6778 telefonszámon. Az ügyelet hétköznapokon 15-19 óra között hívható.

Címlapkép: Pexels