Blokkolhatók a szerencsejáték költések a Natwest bankkártyáival

A brit National Westminster Bank (Natwest) legújabb bankkártyáinál bevezette szerencsejáték költésekre vonatkozó blokkolás lehetőségét.

2020.10.27 Hogyan mondjam el neked

Az új bankkártya kibocsájtás hátterében az áll, hogy a Natwest a tavalyi év során megállapodást kötött az 1997-ben alapított, szerencsejáték-függőségre specializálódott Gamcare nevű szervezettel.

Az ok kézenfekvő. A Gamcare által üzemeltetett brit „Nemzeti Szerencsejátékos Segélyvonal” adatai szerint betelefonálóik hetven százaléka említi, hogy szerencsejáték adósságai, illetve ebből adódó pénzügyi nehézségei vannak.

A megoldás számos elemében hasonló a szerencsejátékoknál már korábban is alkalmazott önkéntes kitiltáshoz. Itt a tiltást azonban nem egy formanyomtatványon, hanem a bankkártyáinkat nyilvántartó alkalmazásban lehet megtenni. Az itt beállított önkéntes kitiltás nem egy meghatározott időszakra vonatkozik, hanem örökre érvényes. Ha az ügyfél mégis újra engedélyezni szeretné magának ezt a lehetőséget, további negyvennyolc óráig továbbra sem tudja e célból használni a kártyáit. Így csökkenthető annak a veszélye, amikor éppen elgyengülne valaki és impulzusszerűen szeretne újra szerencsejátékozni.

A partnerség további elemeként felkészítik a bank ügyfélszolgálatának specializált munkatársait, hogy hogyan lehet felismerni és adott esetben támogatni a problémás szerencsejátékosokat.

A Natwest adatai alapján a koronavírus első hulláma során kevesebbet költöttek az emberek szerencsejátékra, a lazítások után azonban szemmel láthatóan nőttek ezek a számok. Éves összehasonlításban 2019 és 2020 szeptembere között harminckét százalékos növekedés látható. Ennek persze több oka is lehet. Egyrészt lehet pszichológiai magyarázata, hogy a karanténhoz kapcsolódóan több stressz éri az embereket és így próbálják meg levezetni az ezzel járó feszültséget. Másrészt a huszonnégy órában elérhető online szerencsejáték platformok az elmúlt évtizedben robbanásszerű fejlődésen mentek keresztül. Így ezek növekvő kockázatot jelenthetnek a problémás szerencsejátékosok számára a vírushelyzethez kapcsolódó plusz kockázatoktól függetlenül is.

Forrás: Gamcare

Címlapkép: Pexels