Téged a Facebookon locsoltak meg vagy igaziból?

Az internetnek köszönhetően a húsvéti hagyományok is egyre inkább a közösségi oldalakon élnek tovább.

2019.04.22 Hogyan mondjam el neked

A Kutatópont 2018-as kutatása szerint a nők 21 százalékát nem locsolja meg senki húsvétkor. Tizedük tudatosan tartja magát távol a néphagyománytól, 11 százalékukat azonban egyetlen férfi sem keresi fel. A nők közül leginkább a budapestiek, a magasabb iskolai végzettségűek, illetve az 50-59 év közöttiek kezdenek el feszengeni, ha megjelenik egy locsoló az ajtajuk előtt.

Több oka is lehet a csökkenő tendenciának.

A Szemlélek blog arra hívja fel a figyelmet, hogy a húsvét a kereszténység leglényegesebb tanításának ünnepe, mégis „mostanra az ünnep tartalma elveszett, hagyományai pedig kiürültek”.

Sok család kihasználta idén is a négy napos hosszú hétvégét. Az otthoni készülődés helyett inkább választották a szállodákban a félpanziós csomagokat. Az egész országban telt házzal üzemeltek a szállodák húsvétkor.

A Férfiak Klubja pedig az apák felelősségét emelte ki korábbi írásában. A férfi feladata, hogy elinduljon a fiával, hogy a „család, rokonok, barátok körében megkérdőjelezhetetlenül jelezze, hogy fontosak neki”. A nők esetében pedig „a feléjük irányuló tisztelet, figyelmesség befogadásának próbája is…annak, ahogy ők felkészülnek, fogadják a locsolókat, beszélgetnek vendégeikkel, kapcsolatokat mélyítenek el.”

Szülőként leginkább úgy járulhatsz hozzá a közös családi szokások kialakulásához, ha nem próbálsz kényelemből kibújni alóla. A húsvéti locsolkodás akkor értelmezhető, ha minden évben sort kerítünk rá és nem maradunk otthon csak azért, mert a kedvenc sorozatunkat néznénk, vagy lusták voltunk tojást festeni, boltba menni.

Címlapkép: Mezőkövesd, 2019. április 22. Népviseletbe öltözött hagyományőrzők locsolkodnak a Matyó Néptáncegyüttes húsvéti bemutatóján Mezőkövesden 2019. április 22-én. MTI/Czeglédi Zsolt