Hadd öntsek, fiam még egy pohárkával! Hogyan készülj a húsvétra?

Hamarosan itt a húsvét. Véget ér a 40 napig tartó nagyböjt, amikor a katolikus egyház arra kéri híveit, hogy ne fogyasszanak húst. Húsvéthétfőn a tradíció szerint a népszokás része a locsolkodás és a hímes tojás ajándékozása. Van azonban néhány dolog, ami beárnyékolhatja a várva-várt családi, baráti találkozókat, és a mértéktelenség válthatja fel a korábbi böjtölést.

2018.03.21 Hogyan mondjam el neked

A hosszú idő után találkozó rokonok, ismerősök lelkesen kínálják egymást: „Vegyél már, fiam még egy szelet húst! Teljesen le vagy fogyva. Mi bajod van, hogy nem iszol vörösbort/pálinkát? Egy pohárka neked sem árt meg. A papa csinálta. Olyan ritkán találkozunk, hadd adjak már ennek a gyereknek néhány csokitojást, egyszer van húsvét az évben!”

A legnehezebb ilyenkor mértéket tartani. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány kiemelt kérdést, tanácsot, hogy valóban ünnep maradjon a húsvét:

1. Mennyi csokit egyen a gyerek húsvétkor?

Semmiképp sem javasolt, hogy a gyermek azonnal elkezdje megenni az aznap begyűjtött csokitojásokat, hiszen a vendégség alkalmával valószínűleg így is kerül megfelelő mennyiségű édesség, desszert az asztalra. Ebéd után nyugodtan megehetnek egy-egy csokitojást persze.

Általánosságban az alábbi elveket lehet érdemes figyelembe venni a gyerekek csokifogyasztásánál:

  • mindig minőségi terméket válasszunk – a magasabb kakaótartalom jelzi a jobb minőséget
  • ne a főétkezések helyett, hanem utána, desszertként együk a csokit
  • alkalmanként egy adag (ne egy egész tábla) legyen, azaz egy szelet vagy néhány kocka

2. Szülőként te is tarts mértéket!

A húsvéti ünnepeknek része, hogy a locsolókat alkohollal kínálják. Ilyen kivételes alkalomkor is lényeges, hogy ne veszítsd el a kontrollt, csakis mértékkel igyál. A tapasztalatok alapján nem működik az az elv, hogy mindenhol csak egy pohárral iszol.

Érdemes vendégségben is feltenni magadnak azokat a kérdéseket – mielőtt a szádhoz emeled a poharat – amelyeket még Dávid Ferenc, a „Száraz november” egyik alapítója javasolt az élethosszig tartó, boldog ivás kapcsán: „Mennyire hiányzik, hol van szerepe a töménynek, a sörnek, a bornak? Valóban gasztroalapú az én ivásom? Vagy csak hiszem?”

Gyakori ellenérv, hogy egyszer-egyszer nyugodtan ki lehet rúgni a hámból, és a pohár fenekére lehet nézni. Igazán jókat lehet derülni egy-egy elázott rokonon, aki ilyenkor a társaság középpontjává válik. Ahogy azonban Demetrovics Zsolt professzor fogalmazott korábbi interjúnkban: „Ha valaki kontrolt veszít, az mindenképp problémát jelez… illetve, hogy ha fölmerül, hogy ezekre való tekintettel csökkenteni szeretné az alkoholhasználatot, akkor sikerrel jár-e? Ha nem, akkor ezek mind olyan jelek, amelyek azt jelzik, hogy baj van.”

3. Ne kínáld a gyereket alkohollal!

Az alkohol témája kiemelten érinti a gyerekeket:

  • Semmilyen esetben ne kínáld a gyereket alkohollal ilyen ünnepi alkalmakkor sem.
  • Ne tedd a gyereket részesévé a te ivással kapcsolatos szertartásaidnak. Nem attól leszel családfő, ha kiküldöd a gyereket a spájzba, hogy hozza be az italodat.
  • Ha gyerekként olvasod ezt a cikket, akkor csak arra tudunk biztatni, hogy bátran utasítsd vissza azokat a felnőtteket, akik cool dolognak tartják a gyereket alkohollal kínálni, vagy éppen ezt szeretnék számodra örökségképpen továbbadni. Abban az esetben is mondj nemet, ha többször egymás után is traktálnak vele. Nyugodtan hivatkozz erre a cikkre.
  • Nem hiteles sajnos, ha a szülő iszik, és közben ennek a veszélyeiről papol a gyereknek. Ahogy Janda Zsuzsa szociálpedagógus figyelmeztetett korábbi cikkünkben: „A probléma szőnyeg alá söprése, bagatellizálása rosszabb, mint amikor a felnőttek önkritikusan viszonyulnak az italozási szokásaikhoz, és azt mondják a fiataloknak, ne kövessetek engem. De az utóbbi esetben is sérül a gyermek személyisége, mert mintát a viselkedésünkkel, a szokásainkkal adunk, hosszú távon a tetteink hatnak, és nem a szavaink.”
  • A rumosmeggy, és az egyéb alkoholtartalmú csoki is veszélyes lehet.

4. Legyenek saját szertartásaitok!

„Ehhez szülőként leginkább úgy járulhatsz hozzá, ha komolyan veszed a közös családi szokásokat, és nem próbálsz kényelemből, különböző alibikkel kibújni alóla. A húsvéti tojáskeresés a kertben például csak akkor értelmezhető, ha minden évben sort kerítünk rá, különben úgy tűnhet, hogy a szokásokat bármikor önkényesen megváltoztathatjuk, ha éppen inkább a kedvenc sorozatunkat néznénk, vagy lusták voltunk leugrani a boltba tojásért.”

Ajánlott cikkek: Hogyan alakítsatok ki közös családi szertartásokat?

Címlapkép: istock / Ezumalmages