Korábbi cikkek

Aeffect

 • Nem meglepő: a világon minden szülő a legjobbat akarja gyermekének - Az már igen, hogyan

  2017.05.24. | Aeffect

  A hollandok gyermekeik boldogságát, a francia szülők saját szabadságukat állítják középpontba, a kínaiak pedig szigorú korlátokat szabva követelik meg a teljesítményt. Bár általánosítani nem lehet, de kulturális jellemzők mentén megmutatkoznak azok a törekvések, ahogyan a szülők a világ különböző részein készítik fel gyermekeiket az önálló életre. És bár a sikernek is különböző mércéi vannak, a módszerek hátulütőjét mindenhol mutatja, ha a gyerekek kamasszá cseperedve különböző szenvedélyekbe menekülnek.

 • Öt dolog, amit ha betartasz, pozitív szülő leszel

  2017.05.08. | Aeffect

  A nevelés nem a büntetés szinonimája, hanem arról szól, hogyan tudjuk segíteni gyermekünket, hogy kiegyensúlyozott, egészséges, boldog felnőtté váljon - állítja a pozitív szülőség “tudománya”. Nem egyenlő, mégis sokszor veszik egy kalap alá a liberális neveléssel, pedig ha a gyerek irányít, az túl nagy teher a fiatalnak és a szülőnek egyaránt. A pozitív szülőség lényege inkább az, hogy pozitív alternatívát mutatva tartsuk a gyereket a helyes úton.

 • Öt tipp, hogy kamasz gyermeked ne csak öntudatos legyen, de ismerje is önmagát

  2016.12.24. | Aeffect

  A kamaszkor sok nehézségét enyhíthetjük, vagy akár meg is előzhetjük, ha segítünk gyermekünknek megértenie saját érzéseit, döntéseinek mozgatórugóját, súlyát és következményeit. Ha a kamasznak van önbizalma, fejlődése közben is stabil értékrendje, akkor elsősorban önmagának, nem pedig társainak akar majd megfelelni, amivel sok bajt lehet megelőzni.

 • Hogyan élvezzük - és ne csak túléljük - a kamaszkort

  2016.12.20. | Aeffect

  Ha folyton azon aggódunk, hogy kamaszkorú gyermekünk terhesen és/vagy drogfüggőként érkezik egyszer haza, elfelejtjük élvezni a tinédzserkor szépségeit. Mert vannak. Nem túlélni kell ezt az időszakot, sokkal inkább segíteni felfedezni és kibontakozni egy forrásban lévő személyiséget. Az első bandázások, bulik, az első felnőtt döntések, az első próbálkozások az önmegvalósításra - csupa válaszút és kísérletezés, ami a megfelelő környezetben valójában a gyerek fejlődésének fontos és pozitív állomása is lehet.

 • A kortárssegítő: egy barát, akinek könnyebben megnyílnak a gyerekek

  2016.12.15. | Aeffect

  Képzelje el, ahogy kamasz gyermeke éppen egy barátja figyelmét hívja fel a drog és az alkohol veszélyeire, vagy ahogyan a biztonságos szex fontosságáról beszélgetnek. Megnyugtató kép, igaz? Pedig a kortárssegítők nemcsak a fenti veszélyekkel szemben vannak nagyobb biztonságban, de az éppen felnőtté váló személyiségük egyéb módon is rengeteget profitál a képzésből. Egy sokat tapasztalt trénerrel és fiatal kortárssegítőkkel beszélgettünk arról, vajon kinek segítenek leginkább a segítők.