Korábbi cikkek

Bakóczy Szilvia

 • „Ha a szülő kapkod, nem fogalmaz tisztán, ha nem tud egy egyszerű kérdésre világosan felelni, nagy valószínűséggel a gyereke is hasonlóan fog viselkedni!”

  2019.05.02. | Bakóczy Szilvia

  Azt gondolhatnánk, hogy az a szülő, aki elviszi a gyerekét a logopédushoz, magától értetődően konstruktív. Számít a szakember véleményére, szívesen veszi a jelzéseket, és megfogadja a tanácsait. De vajon ez így van a valóságban is? És mi a baj ezzel a mondattal a szülő részéről: „Ő ilyen.” Beszélgetés Nagy Rita Gréta logopédussal, szülőkről, gyerekekről, és arról, milyen tükröt tartunk egymásnak.

 • Ilyen szabadulószobát még nem látott ez az ország!

  2019.04.29. | Bakóczy Szilvia

  Nem könnyű kamaszokkal a drogokról beszélni úgy, hogy felvállalják a saját élményeiket és ne röhögjék ki a sok hasznos (és néhány közhelynek tűnő) információt. Angyalföldön tettek minderre egy forradalmian új kísérletet. Az önkormányzat szakemberei közösen a Nyírő Gyula Kórház addiktológusaival terveztek egy szabadulószobát, melyben egy függő srác fejével gondolkodva kell megoldani a rejtvényeket. Mi pedig fogtuk magunkat és elvittünk oda egy csapat tinit, hogy velük együtt teszteljük az ötletet.

 • „Van köztünk olyan, aki a germánokhoz hasonlóan táncol, mások pedig úgy tangóznak, mint az olaszok” – A magyarok és a tangó

  2019.04.02. | Bakóczy Szilvia

  A tangó olyannyira a hagyományos szerepekre épít, hogy a magyar nyelvben megszokott „vezet” és „követ” fordításokkal ellentétben, a neolatin nyelvekben nemes egyszerűséggel férfi és női szerepekről beszélnek. De hogyan működhet a tangó két egyformán domináns személyiség között? Miért van az, hogy egy-egy új partnerrel jobban megy a tánc, mint a régivel? És mit üzen a magyarságunkról? A Tangó Stúdió Budapest vezetőjével, Huszár Tamással és partnerével Pálmai Adriennel beszélgettünk.

 • Új partnerek helyett a kötődési problémák okát kellene keresni

  2019.03.07. | Bakóczy Szilvia

  Egyes elméletek szerint az ember alapvetően nem monogám, hanem poliamor-természetű. Vagyis legalább annyira vágyik a változatosságra, a szerelem újraélésére mással, mint magára a biztonságra. Nyilvánvalóan nem vagyunk egyformák, de vajon lehet-e generalizálni ezt a kérdést, és kimondani, hogy a legtöbb ember számára a monogámia nem más, mint szenvedés, a vágyak elfojtása? Dr. Mészáros Ádámot mediátort, párkapcsolati coach-ot kérdeztük erről.

 • „Hosszú távon mindegyik házasságban az a nagy kérdés: önmagam lehetek-e a másik mellett?”

  2019.01.11. | Bakóczy Szilvia

  Számtalan oka van annak, ha egy együttélés krízisbe kerül. Ezek közül az egyik az, amikor valaki évekig az utolsó helyre sorolja a saját igényeit. Dr. Mészáros Ádám szerint egyre gyakoribb, hogy a sokáig eltemetett igények a nőknél egyszer csak nagyot robbannak, a férjek pedig ott állnak, kissé csodálkozva, hogy miért történik mindez velük, hiszen ők voltak eddig az álomcsalád…

 • „Ha nem érzem magam jól, ha tele vagyok lelkiismeret-furdalással, abban tönkre lehet menni!” – Winkler Márta a tanárok kiégéséről

  2018.12.28. | Bakóczy Szilvia

  Kevesen vannak, akik régóta emberekkel foglalkoznak, és nem ismerik közelről a kiégést. Németországban a burnout-szindrómát tíz éve egyenesen népbetegségnek nyilvánították. A tanárok köztudottan a legveszélyeztetettebb célcsoportok egyikét jelentik. De vajon mi a véleménye minderről annak, aki egész életét a gyerekeknek és a pedagógiának szentelte? Aki szerint annál nagyobb öröm, mint gyerekekkel dolgozni, nemigen képzelhető el. Winkler Mártát kérdeztük a kiégésről, illetve annak megelőzéséről. Interjúsorozatunk 5. része. Szelezsánné E. Dóra a 2015/2016-os tanév kezdetén készült kutatása során, nyolcvanhárom – többségében – évtizedek óta tanító pedagógust kérdezett meg a kiégéssel kapcsolatban. A válaszokból kiderült, hogy a tanárok több mint fele gyakran érzi magát kimerültnek, fáradtnak. Meglepi önt ez a kutatási eredmény?

 • Bizonyos tanárok óráin megjelenik a bántalmazás, míg másoknál ez eszükbe sem jut a gyerekeknek?

  2018.12.18. | Bakóczy Szilvia

  Van az országban egy iskolai bántalmazást megelőző kezdeményezés, ami úgy kezdődött, hogy egy tapasztalt pszichológus utánanézett, mihez kezdenek más országokban ezzel a problémával a szakemberek. Így talált rá egy amerikai szerzőpáros könyvére, és ezzel elindult hazai útjára a Békés Iskolák program, ami mára egyfajta mozgalommá vált. Meglepő vagy sem, középpontjában elsősorban nem a bántalmazók, hanem a szemlélők állnak.

 • Legtöbben elcsodálkoznak, hogy végre ennyire odafigyelt rájuk valaki - Interjú Haas György sétáló terapeutával

  2018.12.17. | Bakóczy Szilvia

  Van a városban egy ember, aki látszólag nem tesz mást, „csak” sétál azokkal, akik le akarnak tenni valamilyen terhet. Egyetlen sétáról van szó, ám az simán lehet maratoni. A dolog pedig a jelek szerint működik. Milyen problémákkal küzd ma a legtöbb ember? Mi az, ami a többségnek hiányzik? És milyennek lát minket, mai középkorú nőket és férfiakat, az az ember, aki az első percben bizalmat ébreszt másokban?

 • Védőfaktorok, amelyek segítenek megelőzni a gyermeked függőségét

  2018.12.13. | Bakóczy Szilvia

  Folyamatosan jelennek meg cikkek a fiatalok drogfogyasztási szokásairól, a függőség kialakulásáról, annak megelőzésről. Vajon lehet erről eleget beszélni? Hiszen mindebben mi, szülők is masszívan benne vagyunk. Prof. dr. Pikó Bettina magatartáskutatót kérdeztük szülőkről, gyerekekről, drogokról és arról, mikor kell szülőként a gyerekért aggódni.

 • Önfeledt bulizás alkohol és drogok nélkül: Itthon is van Ecstatic Dance

  2018.11.16. | Bakóczy Szilvia

  Ahhoz, hogy egy projekt sikeres legyen, nem feltétlenül kell pénz, paripa, fegyver. Nem kell az sem, hogy mások megbízást adjanak, hogy kijelöljenek a feladatra. Vegyünk a példa kedvéért egy férfit, aki meglát Amszterdamban egy jó bulit, ahol alkohol és egyéb drogok nélkül is euforikus állapotban szórakoznak az emberek. A dolog pedig ettől kezdve nem hagyja nyugodni. Hazajön, és egy év múlva elindítja ennek a magyar verzióját, ami azonnal nagyot szól. Az Ecstatic Dance Budapest alapítójával, Kerényi-Kiss Zoltánnal beszélgettem.