Korábbi cikkek

Bakóczy Szilvia

 • „Nagyon erősnek kell ma egy szülőnek lennie ahhoz, hogy szembe merjen menni a mainstreammel!”

  2020.01.09. | Bakóczy Szilvia

  Két szakember, mindketten több évtizede foglalkoznak az óvodás korosztállyal. Milyennek látják a mai gyerekeket? Tényleg burokban neveljük őket? Mitől különleges az óvoda, ahol dolgoznak? És vajon mi a véleményük az idén megszigorított iskolakezdésről? Dóra Ildikóval, a budaörsi Vitamini Óvoda vezetőjével, valamint Badar Györgyi Zsemlével, a Vitamaxi iskolaelőkészító nyaraltatáspedagógusával beszélgettem.

 • „Olyan könnyű kritizálni az oktatást, mi inkább kitaláltunk egy programot, ami garantáltan jó gyereknek, tanároknak is!” – Improvizációs tréning a Momentán Társulatnál

  2019.12.16. | Bakóczy Szilvia

  Közeledik a felvételi hajrá, az érintett családok többsége már javában erre fókuszál. Mit tehetnek az iskolák? A hangsúly náluk is a főtantárgyakon van. A baj az, hogy mindeközben valahogy elfelejtünk játszani, elfelejtjük, hogy milyen a spontán és tét nélküli játék. Pedig rengeteg jó kezdeményezés létezik, olyan programokkal, amiknek a hatása elementáris. Az egyik ilyen a Momentán Társulat improvizációs workshopja. Tanároknak, gyerekeknek, kamaszoknak.

 • „Nem tudtam, hogy ma itt nem szolgálnak fel alkoholt!” – A Száraz November józan bulijában jártunk

  2019.11.18. | Bakóczy Szilvia

  Dübörög a Száraz November, amihez idén megint ezrek csatlakoztak. Az egy hónapig tartó józansági fogadalmat a Kék Pont Alapítvány különböző programokkal dobja fel. Mi most a Gólya Presszó szerda esti Sober Partiján jártunk, ahol aznap senkinek nem szolgáltak fel alkoholt.

 • „Nem tökéletes akarok lenni, csak egyre kevésbé hülye” – egy kommunikációs módszer, ami segít megelőzni az otthoni kiabálásokat

  2019.11.11. | Bakóczy Szilvia

  „Nehéz anyukának lenni?” – kérdezte tőlem nyáron a nyolcéves lányom, én pedig elsőre azt sem tudtam, mit válaszoljak. Mert persze, hogy néha nehéz, de hogyan magyarázzam ezt el neki úgy, hogy ne legyen bűntudata? Végül viccesen csak ennyit mondtam: „Hát, amikor például ötször kérem, hogy moss már végre fogat, és te ötször vágod rá, hogy mindjárt, anya, mindjárt…” Mindketten nevetésben törtünk ki, pedig az ilyen helyzetek egyáltalán nem viccesek. Nálam rendszerint felmegy a pumpa, időnként a hangom is felemelem, egy perccel később pedig máris lelkiismeretfurdalásom van. Na, az ilyen helyzetekre lehet megoldás a módszer, amit úgy hívnak: Együttérző Nevelés.

 • Egy társas, amit nyugodtan együtt játszhatsz a különböző korú gyerekeiddel

  2019.11.04. | Bakóczy Szilvia

  Dübörög a társasjátékpiac, mégis ritkán lehet valamit együtt játszani különböző korú vagy épp képességű srácokkal. Ha mégis, általában mindenki a gyengébbet engedi nyerni, különben sanszos a sértődés. Egy könyv benne hét különböző játékkal épp ezzel a hagyománnyal kíván szakítani. Lencse Mátét a könyv egyik szerzőjét, játékfejlesztőt arról kérdeztük, mit jelent az előnyadás, és milyen hatása lehet például a Lépj mást! zsetonnak felnőttre, gyerekre.

 • Irodalomterápia 2.0. – Dragomán György könyveivel és Anna and the Barbies dalaival az önismeretért

  2019.10.15. | Bakóczy Szilvia

  Nem, nem olyan, mint anno a kötelező műelemzések a suliban. Nem, nem kell előre száz oldalt olvasni, és még csak évekre sem kell elköteleződni ahhoz, hogy a dolog működjön. Adott egy téma, például menni vagy maradni, tíz alkalom és egy szakértő terapeuta, aki a foglalkozások elején felolvassa a maga könyvrészleteit. Vagy épp dalszövegeit, újságcikkeit, a csoport pedig reagál, spontán, ahogy reflexből jön, hogy aztán magába (és később a többiekbe) nézzen, és választ kapjon az őt foglalkoztató kérdésekre.

 • „Mama, észrevettem, hogy ahol én egy ideig vagyok, ott előbb-utóbb történik valami…” – ADHD egy pedagógus szülő és a kisfia szemével

  2019.10.12. | Bakóczy Szilvia

  Emese szülőként is, pedagógusként is érintett az ADHD-ban, ezért mi most őt és kisfiát, a hatodikos Bendegúzt kértük meg, meséljék el, milyen a figyelemzavarral együtt élni és iskolába járni.

 • „A fene sem akar folyton távol lenni a srácaitól!” avagy ilyenek a modern apák

  2019.09.17. | Bakóczy Szilvia

  Észak-Európában a férfiak egyre több időt töltenek a gyerekeikkel. Amint megszületik az első, újragondolják a napi rutint, benne a hőn áhított karriert. Hasonló a helyzet délen is, bár Spanyolországban a férfiakat mintha elbizonytalanítaná életük első szülői szabadsága. Ők nem feltétlenül vállalnak egynél több gyereket. Hogy vagyunk ezzel mi, magyarok? Hajlandóak a férfiak szükség esetén lecserélni az Audit Skodára, és lemondani a tengerparti nyaralásokról? Léder László, pszichológus, az Apa Akadémia alapítója véleményére voltam kíváncsi.

 • Egyedülálló szülőség: „Nők is, férfiak is kiválóan tudják a válás során egymást bántani!”

  2019.09.02. | Bakóczy Szilvia

  Egyedülálló szülőnek lenni bizonyos szempontból még mindig egyfajta megbélyegzést jelent. Ez ellen küzd többek között az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány, melynek tavaly nyílt meg új budapesti központja. Hogyan változott a hazai diskurzus ezen a téren? Más nehézségekkel küzdenek vajon a férfiak, mint a nők? Milyen játszmákba bonyolódnak a korábbi partnerek? Nagy Annával, az alapítvány elnökével beszélgettem.

 • Számítógépes játékok: A „mindent vagy semmit” szülői magatartás, illetve annak alternatívái

  2019.08.10. | Bakóczy Szilvia

  Semmi nincs olyan hatással a kamaszokra, mint a minőségi családi kapcsolatok, a kötődés a szülőkhöz, többi családtaghoz, halljuk minden pszichológustól. De hisz ebben nincs semmilyen meglepetés. De akkor miért olyan nehéz dűlőre jutni a tinikkel a számítógépes játékok terén?