Korábbi cikkek

Hogyan mondjam el neked

 • Egy fontos ember, akire a kamaszok könnyebben hallgathatnak…

  2017.12.05. | Hogyan mondjam el neked

  A kortárs segítők olyan kamaszok, akik számos – droggal kapcsolatos – kérdésre tudnak válaszolni a barátaiknak. Sokat tehetnek szerhasználó társaikért: ezek a mini-drogprevenciós segítők ott vannak a házibulikban és a szünetekben, ráadásul néha könnyebben elfogadják őket, mint az osztályfőnököt. És hogy lesz egy kamaszból önkéntes, aki képes lehet osztálytársainak segíteni? A hídépítés a „.comTárs” nevű program esetében egy 32 órás tréninggel kezdődik.

 • Alkoholfüggés, nagyivás. Én, alkoholista!? Soha! – Aki hevesen tagad, veszélyben van

  2017.11.27. | Hogyan mondjam el neked

  Az alkoholizmus súlyos tömegeket érint Magyarországon. Közvetlen családtag, tanár, munkatárs, szomszéd, nem ritkán egy jó képességű diák is élhet függőségben. Mindig másra gondolunk az alkoholista szó hallatán, de azon a legritkábban gondolkodunk el, hogy vajon mi magunk le tudjuk-e tenni a poharat… Az őszinteség sokat segít a függőség felismerésében.

 • Tekintélyelvű szülő vagy totális szabadság? Van harmadik megoldás…

  2017.11.24. | Hogyan mondjam el neked

  Számos családban jelent kihívást, hogy a gyerek valamit szinte kérés nélkül megtesz az apukának, az anyukát pedig ugyanabban a helyzetben levegőnek nézi. Vagy éppen fordítva… Miért alakul ez ki? Hogyan legyen egy szülő határozott a gyerekével, ha nem a saját szüleitől tanult szigort választja? Pethő Orsolya, az Anyaszerviz pszichológusa az anyukáknak segít kitörni ezekből a mindennapokban oly gyakran előforduló helyzetekből.

 • A tudás gyökerének miért kellene keserűnek lennie?

  2017.11.21. | Hogyan mondjam el neked

  Fa Nándor ötször kerülte meg a Földet. Az óceánon sosem érezte otthon magát. Tudta, hogy még oly tapasztalt hajósként is ő ott csak egy vendég. Itt tette fel magának az élete nagy kérdéseit és itt is találta meg ezekre a válaszokat. Legnagyobb meglepetésünkre nekünk is segített megfogalmazni, hogy miért írunk nektek újabb és újabb cikkeket.

 • Szűrőprogram vagy feltétlen szülői bizalom? A „Pszichológus Pasi” tanácsot ad

  2017.11.13. | Hogyan mondjam el neked

  Az internet veszélyei állandó témát jelentenek a sajtóban, különböző fórumokon és a szülők között is. Ez az a terület az, ahol hatalmas a bizonytalanság, és rengeteg a kérdőjel azt illetően, melyek a vélt és valós veszélyek, milyen elvek mentén nevelheti a szülő a gyerekét a helyes internet és eszközhasználatra. Tóth Dániel, a „Pszichológus Pasi” létrehozott egy tudástárat, úgy, hogy nemcsak a gyermeklélektannal van tisztában, de gamerként az internet sötét oldalát is jól ismeri. Vele beszélgettünk arról, hogyan lehet tudatosan, következetesen bevezetni az internet világába, az eszközök okos használatába a gyerekeket.

 • Hónaljszőr és más titkok. Te tudod, hogy mire keres az interneten a gyereked?

  2017.11.04. | Hogyan mondjam el neked

  Nemrég egy ismerősöm meglepő történetet mesélt a kisfiáról. Már egy ideje izgatta őt, hogyan nő szőr a fiúkon és a lányokon, ezen belül is főleg a hónaljszőr érdekelte igazán. Olyannyira, hogy az édesanyja egy nap azt vette észre a telefonján – ezt használta a kisfiú – hogy tele van a kereső képekkel, amin hónaljszőrrel rendelkező emberek vannak. Persze elkezdtek beszélgetni a témáról és jól sült el a dolog, de az anyuka meglepődött, mert azt hitte, tud mindent a kisfiúról, nem hitte volna, hogy ez a dolog ennyire izgatja a kisiskolás gyereket.

 • Illetéktelenek a magánéletünkben: az internet-kémkedéssel foglalkozik a Kolibri új darabja

  2017.10.15. | Hogyan mondjam el neked

  Böngészek a legnépszerűbb közösségi oldalon. Tekerek, tekerek lefelé, és egyszer csak feltűnik egy fehér, bebújós bőrcipő fotója. Scrollozok tovább, és hopp, megint ott van. Most egy másik modell, de ez is fehér, bebújós, bőrből készült. Furcsa érzésem van: hogy kerülnek ezek most hirtelen elém, ilyen dömpingben?

 • A bátyám néha már dolgozni sem jár be - olvasói levél

  2017.09.10. | Hogyan mondjam el neked

  Olvasói levél sorozatunkban bárki kérdezhet szakértőinktől és igyekszünk ezekre pár napon belül reagálni és a szélesebb érdeklődésre számot tartó kérdéseket akár ezen az oldalon is megvitatni.

 • Mi leszel, ha nagy leszel? Az "Így dolgozunk mi" program

  2017.09.10. | Hogyan mondjam el neked

  Többismeretlenes egyenletrendszer a pályaválasztás sok fiatal számára, amihez nem ismerik a megoldási módszert. Ha a családtól, iskolarendszertől nem érkezik hatékony segítség az egyenletrendszerben szereplő ismeretlenek kiejtésére, a bulvármédia és a kortárs közösség sugallta tévutas megoldásokkal próbálkoznak az ifjak. Vagy felteszik a kezüket, és kitolják a döntést, amíg csak tudják. Lehet szidni, sajnálni a céltalan nemzedéket, de inkább segíteni kéne a céljai megtalálásában. Frajna-Piller Annamária írása

 • Alkoholista lett a férjem - olvasói levél

  2017.09.10. | Hogyan mondjam el neked

  Olvasói levél sorozatunkban bárki kérdezhet szakértőinktől és igyekszünk ezekre pár napon belül reagálni és a szélesebb érdeklődésre számot tartó kérdéseket akár ezen az oldalon is megvitatni.